Gå til innhold

Odden

Medlemmer
 • Innholdsteller

  178
 • Ble medlem

 • Besøkte siden sist

 • Days Won

  38

Odden last won the day on Juni 12

Odden had the most liked content!

Mottatte likerpoeng

17 Godt

Om Odden

 • Rang
  På vaglen

Nylige profilbesøk

1 895 profilvisninger
 1. Kaos i rugemaskin

  Et tips her kan være å ha rugemaskinen i et mørkt rom, da ser ikke kyllingene hvor de går, og sitter derfor stille inntil lyset blir slått på. Min erfaring er at det da blir vesentlig mindre "fotball" med de resterende eggene som holder på å klekke :-)
 2. Trenger råd ifh kyllingstell

  Vedr giftig mat, så har jeg også lest om advokado, men appelsin har jeg lest at det er flere som gir til hønsene sine... Brød tror jeg heller ikke er noe problem selv i store mengder, så lenge de har tilgang på skjellsand eller sand/grus utendørs. Jeg gir heller ikke kyllingkjøtt, eller kjøttdeig av kylling, tror ikke dette er lovlig (kaniballisme) men er ikke sikker på hvor det står noe om det, gjør det uansett ikke av etiske grunner. Ellers spiser hønene alt av middagsrester her (også kjøtt og fisk), i tillegg til kraftfor, og jeg fjerner det som de en skjelden gang ikke liker/spiser opp etter et par dager. Man må tenke at de ikke har tenner, og spiser derfor kun det som de kan hakke eller rive i biter, og oppdeling av feks kjøtt i mindre biter er derfor en fordel slik at de klarer å få det ned.
 3. Ruging av butikkegg

  Dette er min erfaring også, etter å ha forsøkt å ruge butikkegg en gang. Lurer på om de kan ligge en del uker på lager noe som redurerer klekkeprosenten en del uten at de blir uspiselige... Ville forsøkt etter påske, dersom du bestemmer deg for å prøve på nytt, tror det er den tiden på året da det spises mest egg, og det kan da tenkes at eggene som leveres etter påske dermed er ferskere enn ellers?
 4. Rugemaskin for første gang

  Jeg ville prøvd å ruge videre, men med lavere fukt de neste dagene...
 5. Hjelp til handleliste

  Bur/hønsehus Foringsautomat Vannautomat Kraftfor Skjellsand Flis/kutterspon til å strø på gulvet. Dette er basic på hva du trenger?
 6. Kan det være den står skjeivt, da kan den lekke? om den står skjevt, så sett den med vannåpningen på den siden som er lavest.
 7. Rugemaskin for første gang

  Er det fuktmåler på maskinen? Mener høns skal ruges ut på ca 40-50% relativ luftfuktighet (RF). På vestlandet med en del regn, kan dette gjøres uten tilsatt vann, spessielt dersom maskinen står i et litt fuktig rom slik som en litt fuktig kjeller eller tilsvarende. Dersom det dogger på glasset og at dette er kondensen i maskinen du snakker om, er det enten for høy fukt i maskinen, eller for kaldt i rommet der maskinen står. du kan prøve å fylle inn mindre vann hver gang, kanskje dette vil hjelpe?? Årsaken til at ikke fuktighetne skal være for høy første perioden er at dette medfører til mindre "uttørking av eggene" noe som gir mindre luftlomme inne i egget til kyllingen før den skal klekke. På slutten av rugingen, skader det ikke å ha høy fuktighet, her vil hvert egg som åpner seg føre til at fuktigheten øker, noe som gjør at kyllingene kommer seg ut av skallene før luften tørker ut. Dersom luften tørker ut (feks ved åpning av maskinen) mens noen av kyllingene fortsatt jobber seg ut av egget, kan egghinnen størkne og "lime" fast kyllingen inne i egget, slik at den dør før den kommer helt ut. derfor må RF være høy de siste dagene. Ofte vil maskinens bruksanvisning si en del om hva som er ideelt for din maskin, her kan det være luft å lese. Dersom den er på engelsk eller et annet språk, kan man noen ganger finne en norsk på nettet med noen enkle søk på google. Lykke til!
 8. Lang verpepause..?

  Er hønsene gamle? Eldre høns legger færre egg enn de yngre. Kan de ha fått utøy av ett eller annet slag?? Lus, midd elker klakbeinsmidd, vil kunne suge næring ut av hønen slik at de slutter å legge egg... Har de tilgang på kalk/sjellsand? (Slik at de får godt skall) ellers kan eggspising være et problem, og de kan også spise opp skallet, men du skulle nok sett ett eller annet spor etter kunste egg dersom dette var problemet...
 9. Klukk høne

  Heg ville forsøkt å legge kyllingene tilbake under høna, rett etter de er klekket. Har ikke mye erfaring med klukkhøns selv, men hadde en gang en dverg kochin som var klukk, mener det gikk noen uker før hun begynte å legge igjen, men husker dessverre ikke helt nøyaktig... At hønemor tar seg av kyllingene, sparer deg for mye arbeid mtp varme,mat og stell. Derfor ville jeg forsøkt å legge de tilbake under høna når de er klekket. Vanligvis ligger høna 1-2 dager på reiret før hun går av med kyllingene. (Da bør reiret stå på gulvet, slik at kyllingene kommer seg opp igjen på egenhånd.) lykke til!
 10. 9 lykkelige høner

  Hei Jeg antar at hønene dine går fritt ute, og så lenge de har tilgang på skygge vann og en verpekasse ute, så er det ingen ting i veien for å stenge døren til hønsehuset på dagen. Ville fugler kan ta med seg smitte og lus/lopper, og man bør i størst mulig grad forsøke å holde ville fugler og egne høner mest mulig adskilt. Dersom hønene går i utegård, kan ville fugler holdes unna med et nett over luftegården. Her får du tak i en del billige nett, beregnet på frukttrær, som gjør nytten :-)
 11. Jeg tror ikke Hønen kommer til å gå aktivt etter å drepe de andre kyllingene, men dersom de forviller seg inn til henne, kan det bli fatalt. Ville satt de i et "bur" inne i hønsehuset, slik at man unngår at kyllingene forviller seg inn til hønen. Min oppfatning av hvor hissige hønene er på andres kyllinger, så er dette avhengig av rase, og de forskjellige individene innenfor en rase kan ha noe forskjellig temperament. Her er det bare å forsøke med forhåndsregler, å følge godt med... Lykke til!
 12. Lus

  Spray mot lus fungerer veldig bra, men om du ikke ønsker å bruke dette ville jeg gjentatt behandling mange ganger med ca 1 ukes mellomrom. (her er det en vurderingssak om kjemien, eller lusene plager hønsene mest) Eggene vil klekke etter hvert, og gjentar du da behandlingen så vil dikker disse lusene også forsvinne før de rekker å legge nye egg. Ville behandlet hele flokken for å få vekk hver minste lus. Bør også bytte strø i hønsehuset, og innlegg i eventuelle verpekasser også. Lykke til!
 13. Nybegynner trenger hjelp!

  Trolig myter hønene dine, dette er naturlig, ca 1 gang per år. Da slutter de ofte å legge egg, noe som kan være grunnen til at han ønsket å avlive dem. Ofte får de nye fjær relativt kjappt, og starter å legge egg igjen etter 1-2 mnd. Høns spiser alt man får i seg uten tenner, men du bør ikke gi dem avokado, som vist nok skal være giftig for dem. Kyllingkjøtt er heller ikke lov tror jeg, litt usikker på hvorfor, men tror dette kan føre til sykdom eller noe... annet kjøtt(om det er kjøttdeig, eller skåret opp i mindre biter) og egg/eggeskall funker fint. I tillegg bør de få kraftfor, og tilgang på sand eller skjellsand(grov type) småstein eller skjellsand spises ned i kråsen (en slags magesekk før selve magesekken) og her kverner/tygger steinene maten før den går videre ned til magesekken. Må også ha kontinuerlig tilgang på vannautomat eller vanndam/vannautomat eller bekk utendørs. De trenger en trekkfri plass, og om du har rovdyr i nabolaget (også hunder) kan det være lurt å utføre tiltak for å forebygge at hønsene dine blir spist. Bør også ha en pinne de hopper opp på om natten og sover på. En ca 5 cm bred plankebit på tvers inne i hundehuset vil fungere fint. Deretter er det bare å lese seg opp på høns, og ofte blir veien til etterhvert som du går... Ofte vil du se/høre på dem om de har det fint Lykke til!
 14. Kan være lurt å ta bilde av flere kyllinger samtidig, f.eks når de sitter på en vagle/pinne. gjerne samme raser på samme pinne, da er det lettere å sammenligne. Ellers får hanene ofte kam og kjakelapper tidligere, og om det er noe rødfarge i kammen så er det trolig en hane (høner får først rød kanm når de begynner å legge egg) Ofte vil haner bli litt større, og ofte mer frempå (først i matskåla, minst redde). Det å skille høner og haner er en kust som må øves opp, spessielt på tidelig stadie er dette ofte krevende. Min erfaring er at det er lettest å skille ved ca 3-4 uker (tar de tydligste hanene da), og ofte er det noen haner til som "gikk under radaren" ved første sortering etter 5-6 uker. Lykke til!
 15. Høner for norsk klima

  Om terrenget heller er dette ofte godt nok, jeg ville allikevel vurdert å hive på noe sand eller smågrus, dersom det i dag er gress/jord. Høns vil ofte spise vekk gresset, og grave opp røtter etter insekter og småstein, og utegårder med jord kan derfor fort bli gjørmehull. Skrått terreng er ofte ideelt til hønsegårder, da slipper du å klippe gresset, og i tillegg får du utnyttet uteplassen din...
×