Gå til innhold

Odden

Medlemmer
 • Innholdsteller

  182
 • Ble medlem

 • Besøkte siden sist

 • Days Won

  38

Odden last won the day on Juni 12 2017

Odden had the most liked content!

Mottatte likerpoeng

17 Godt

Om Odden

 • Rang
  På vaglen

Nylige profilbesøk

2 060 profilvisninger
 1. Valg av hane

  Jeg har ikke alverdens erfaring her, men om du har 4 stykker uten forskjellig adferd/lynne og disse går sammen, ville jeg tatt vare på den som fremstår å være høyest i rang av dem, han er sterkest/størst/tøffest. Eller kan du jo legge til grunn å beholde den fineste, eller den tammeste? Valget her avhenger vel av hvilke egenskaper du er på jakt etter. Min erfaring er også at unge haner som går sammen med en større/eldre hane kan ha en del endret adferd sammenlignet med om de går alene eller i flokken uten Alfahanen. jeg ville derfor vurdert å ta ut hanene i en egen liten flokk, eller tatt ut gamlefar for å se hvilken oppførsel som du videre får se. 3 måneder er videre relativt unge haner, jeg ville nok ventet litt til før jeg tok det endelige valget tror jeg...
 2. Brahma hane med dverghøns?

  Slik jeg ser på saken, er nok en brahma Hane for stor til å gå sammen med en silke høne. Vekt på brahma hane er 3,5 kg-5,0kg (iflg rasefjaerfe.no) tilsvarende vekt på en silke høne er vel 1,1-1,3kg. verpehøner vil vel ligge på ca 1,7-2,5kg? En tommelfingerregel er at man ikke skal ha større hane en hva som er rasetypisk for den minste rasen din, i dette tilfellet silke. Hanen din bør derfor ikke være større enn 1,4-1,7 kg i voksen vekt. Min erfaring er at man kanskje kan avvike noe fra dette, men jeg ville ikke satt inn en hane som var noe særlig større enn max 2 kg... tipper silkehønene dine fort kan bli skadet da om han prøver å pare seg på dem. En faverolle hane er vel 3,5-4 kg, og blir også litt stor... Her er en link som sier en del om de forskjellige rasene: http://rasefjaerfe.no/prydhøns Erfaringsmessig vil høner og haner gå best sammen dersom de er omtrentlig like store, her vil man ha en sjikt for letteraser/ dverghøns, et sjikt for mellomtunge raser, og et sjikt for tunge raser slik jeg vurderer saken vil silke ligge i sjiktet for lette raser,verpehøns er middels, og både faverolle og Brahma vil være tunge raser... Du vil helt sikkert finne noen som har flokker som krysser disse sjiktene, og kanskje spesielt som har store raser(som ofte er rolige/snille) med mellomtunge raser. Tror allikevel at en så stor hane ikke vil passe inn i en flokk med silker dessverre.
 3. Lysmengde i hønsehuset?

  Hei. Jeg ville bare prøvd jeg så ser du. Tror det skal noe til å få for mye lys? Om du kobler lampen med stikkontakt, og detter denne i et tidsur, så kan du lage faste rutiner for å få lyset av og på. Er dagslyset langt nok, vil gjerne hønene legge egg gjennom vinteren også:-) Har noe tilsvarende i mitt hønsehus, det fungerer fint. Det som er viktig her er å ha noe som er støvsikkert, og med IP 65 som er oppgitt på denne, tror jeg du er innenfor :-)
 4. Høna skjefer over hanen

  Min erfaring er at godt voksne høner kan sjefe over en ung hane en stund. Erfaringen tilsier at hanen vil ta kontroll etter hvert som han blir større/fullvoksen. Videre har jeg ikke så mye erfaring med silkehøns, men italienere/verpehøns kan iallefall noen ganger ha litt temperament, slik mitt inntrykk er av silken, er disse mer rolige/forsiktige i lynnet? stemmer ikke dette? Slik jeg ser på saken er det sannsynlig at hanen blir sjefen etter hvert, men at du bare må la det gå litt tid. er litt usikker på hvordan det går å ha Italienere/verpehøns sammen med silke høns, men det er det sikkert noen andre her inne som kan si noe mer om? en tommelfingerregel her er at hanen ikke bør være større enn hva som er typisk den minste rasen som er i flokken, men videre bør rrasene som går sammen være ca like store i voksen alder slik at ikke den store rasen "undertrykker" den lille ved å jage de vekk fra maten etc. Jeg ville latt det gå noe tid, og sett om det ordner seg. om hanen fortsatt ikke er blitt sjef innen han er ca 1 år gammel, ville jeg vurdert å dele opp flokken, eller skaffet en ny større hane. Håper det ordner seg :-)
 5. Kaos i rugemaskin

  Et tips her kan være å ha rugemaskinen i et mørkt rom, da ser ikke kyllingene hvor de går, og sitter derfor stille inntil lyset blir slått på. Min erfaring er at det da blir vesentlig mindre "fotball" med de resterende eggene som holder på å klekke :-)
 6. Trenger råd ifh kyllingstell

  Vedr giftig mat, så har jeg også lest om advokado, men appelsin har jeg lest at det er flere som gir til hønsene sine... Brød tror jeg heller ikke er noe problem selv i store mengder, så lenge de har tilgang på skjellsand eller sand/grus utendørs. Jeg gir heller ikke kyllingkjøtt, eller kjøttdeig av kylling, tror ikke dette er lovlig (kaniballisme) men er ikke sikker på hvor det står noe om det, gjør det uansett ikke av etiske grunner. Ellers spiser hønene alt av middagsrester her (også kjøtt og fisk), i tillegg til kraftfor, og jeg fjerner det som de en skjelden gang ikke liker/spiser opp etter et par dager. Man må tenke at de ikke har tenner, og spiser derfor kun det som de kan hakke eller rive i biter, og oppdeling av feks kjøtt i mindre biter er derfor en fordel slik at de klarer å få det ned.
 7. Ruging av butikkegg

  Dette er min erfaring også, etter å ha forsøkt å ruge butikkegg en gang. Lurer på om de kan ligge en del uker på lager noe som redurerer klekkeprosenten en del uten at de blir uspiselige... Ville forsøkt etter påske, dersom du bestemmer deg for å prøve på nytt, tror det er den tiden på året da det spises mest egg, og det kan da tenkes at eggene som leveres etter påske dermed er ferskere enn ellers?
 8. Rugemaskin for første gang

  Jeg ville prøvd å ruge videre, men med lavere fukt de neste dagene...
 9. Hjelp til handleliste

  Bur/hønsehus Foringsautomat Vannautomat Kraftfor Skjellsand Flis/kutterspon til å strø på gulvet. Dette er basic på hva du trenger?
 10. Kan det være den står skjeivt, da kan den lekke? om den står skjevt, så sett den med vannåpningen på den siden som er lavest.
 11. Rugemaskin for første gang

  Er det fuktmåler på maskinen? Mener høns skal ruges ut på ca 40-50% relativ luftfuktighet (RF). På vestlandet med en del regn, kan dette gjøres uten tilsatt vann, spessielt dersom maskinen står i et litt fuktig rom slik som en litt fuktig kjeller eller tilsvarende. Dersom det dogger på glasset og at dette er kondensen i maskinen du snakker om, er det enten for høy fukt i maskinen, eller for kaldt i rommet der maskinen står. du kan prøve å fylle inn mindre vann hver gang, kanskje dette vil hjelpe?? Årsaken til at ikke fuktighetne skal være for høy første perioden er at dette medfører til mindre "uttørking av eggene" noe som gir mindre luftlomme inne i egget til kyllingen før den skal klekke. På slutten av rugingen, skader det ikke å ha høy fuktighet, her vil hvert egg som åpner seg føre til at fuktigheten øker, noe som gjør at kyllingene kommer seg ut av skallene før luften tørker ut. Dersom luften tørker ut (feks ved åpning av maskinen) mens noen av kyllingene fortsatt jobber seg ut av egget, kan egghinnen størkne og "lime" fast kyllingen inne i egget, slik at den dør før den kommer helt ut. derfor må RF være høy de siste dagene. Ofte vil maskinens bruksanvisning si en del om hva som er ideelt for din maskin, her kan det være luft å lese. Dersom den er på engelsk eller et annet språk, kan man noen ganger finne en norsk på nettet med noen enkle søk på google. Lykke til!
 12. Lang verpepause..?

  Er hønsene gamle? Eldre høns legger færre egg enn de yngre. Kan de ha fått utøy av ett eller annet slag?? Lus, midd elker klakbeinsmidd, vil kunne suge næring ut av hønen slik at de slutter å legge egg... Har de tilgang på kalk/sjellsand? (Slik at de får godt skall) ellers kan eggspising være et problem, og de kan også spise opp skallet, men du skulle nok sett ett eller annet spor etter kunste egg dersom dette var problemet...
 13. Klukk høne

  Heg ville forsøkt å legge kyllingene tilbake under høna, rett etter de er klekket. Har ikke mye erfaring med klukkhøns selv, men hadde en gang en dverg kochin som var klukk, mener det gikk noen uker før hun begynte å legge igjen, men husker dessverre ikke helt nøyaktig... At hønemor tar seg av kyllingene, sparer deg for mye arbeid mtp varme,mat og stell. Derfor ville jeg forsøkt å legge de tilbake under høna når de er klekket. Vanligvis ligger høna 1-2 dager på reiret før hun går av med kyllingene. (Da bør reiret stå på gulvet, slik at kyllingene kommer seg opp igjen på egenhånd.) lykke til!
 14. 9 lykkelige høner

  Hei Jeg antar at hønene dine går fritt ute, og så lenge de har tilgang på skygge vann og en verpekasse ute, så er det ingen ting i veien for å stenge døren til hønsehuset på dagen. Ville fugler kan ta med seg smitte og lus/lopper, og man bør i størst mulig grad forsøke å holde ville fugler og egne høner mest mulig adskilt. Dersom hønene går i utegård, kan ville fugler holdes unna med et nett over luftegården. Her får du tak i en del billige nett, beregnet på frukttrær, som gjør nytten :-)
 15. Jeg tror ikke Hønen kommer til å gå aktivt etter å drepe de andre kyllingene, men dersom de forviller seg inn til henne, kan det bli fatalt. Ville satt de i et "bur" inne i hønsehuset, slik at man unngår at kyllingene forviller seg inn til hønen. Min oppfatning av hvor hissige hønene er på andres kyllinger, så er dette avhengig av rase, og de forskjellige individene innenfor en rase kan ha noe forskjellig temperament. Her er det bare å forsøke med forhåndsregler, å følge godt med... Lykke til!
×