Gå til innhold

Odden

Medlemmer
 • Innholdsteller

  192
 • Ble medlem

 • Besøkte siden sist

 • Days Won

  38

Odden last won the day on Juni 12 2017

Odden had the most liked content!

Mottatte likerpoeng

17 Godt

Om Odden

 • Rang
  På vaglen

Nylige profilbesøk

2 378 profilvisninger
 1. Odden

  Hjelp! Dverg silke kyllingene mine dør..

  det er alltid lurt å ha nye dyr i karantene adskilt fra dine egne for å unngå eventuell smitte. Om man skal kunne si hva som feiler kyllingene dine, må du nok beskrive litt mer. Var alle kvikke og raske når du hentet dem? Hvor gamle er de nå? hvilke symptomer? går de rart? sitter de oppblåst og sturer? andre symptomer? Har du bilder av den syke kyllingen? Trist med dyr som dør... Jeg ville vært forsiktig med å gå mellom den syke og den friske besetningen du har, her kan du ta med deg eventuell smitte på hender, klær eller under skoene ville fortsatt holdt de syke i isolasjon, og vært nøye med hygene for å forsøke å hindre smitte.
 2. Odden

  Kan kyllinger klekke senere en dag 21

  Jeg ville gitt de en dag til som Silkehans skriver. om de klekker på dag 22, kan du sikkert med fordel justere opp temperaturen litt på neste ruging? 0,1 grad eller noe tenker jeg? jeg ville ventet med å åpne maskinen da dette medfører at den fuktige luften slipper ut, noe som kan føre til at kyllingene som holder på å klekke setter seg fast i hinnen inne i skallet som blir seig og fungerer som lin dersom luften ikke holdes fuktig under klekking... Tolmodighet er nok nøkkelen her...
 3. Odden

  Er det liv i dette egget?

  Jeg syns det ser ut til at det er for lite utvikling. På dag 19 skal egget være nærmest svart/fullt. Er du i tvil kan du jo bare la den ligge å se hva som skjer innen et par dager, men jeg tror ikke det kommer en kylling om 2 dager fra det egget der. Har du ikke andre egg som har ligget like lenge å sammenligne med?
 4. Odden

  Klekking under varmelampe?

  Dersom du har utvikling på eggene som tilsvarer 17 dager, ville jeg lagt de inn i rugemaskinene før klekking. dette er fordi når kyllingene klekker så lager de sakte men sikker hull på skallet hele veien rundt, dette er en prosess som tar mange timer, noen ganger opp mot et døgn. om eggene her ikke ligger i en tett fuktig og lukket atmosfære, vil hinnen inne i eggene tørke ut, og kyllingen setter seg fast inne i skallet og dø. Dersom de klekker inne i en rugemaskin med høy fukt, vil luften være fuktig slik at hinnen ikke tørker ut og kyllingen kan dermed jobbe seg rundt og komme ut før egghinnen tørker... Flere klekkede kyllinger bidrar også til å holde luften fuktig da disse tørker og avgir fuktigheten til luften. Dette er grunnen til at man ikke skal åpne rugemaskinen under klekking, og et argument for at dersom du har vellutviklede egg under varmelampen, så bør du legge disse inn i en rugemaskin med fuktig luft de siste dagene... Lykke til!
 5. Odden

  Klekking under varmelampe?

  Dersom eggene er 17 dager i utviklingen, vil du tydelig se om de er der de skal eller ikke. se på linken som HW lå ut lengre opp.
 6. Odden

  Klekking under varmelampe?

  Dette bildet viser en del stadier eggene kan komme til, fant ikke forklaringen, men jeg tar det litt på hukommelse/skjønn her. 1 tror jeg er ubefruktet egg etter 9 dager. 2 tror jeg er befruktet egg etter 9 dager 3 eller 4 tror jeg er tidlig død eller feil utvikling. 5 er egget lyst rett før klekking, her har kyllingen brutt nebbet gjennom hinnen og inn i luftlommen, dersom du ser dette vil eggene ogte klekke innen 24t, man kan også i mange tilfeller høre kyllingene begynne å pipe inne i egget. Den siste skissen viser størrelsen på luftlommen etter hhv. 1,7,14, og 19 dager, er luftlommen større enn dette, må du øke fukten, og er den mindre en dette må du redusere fukten. Slik jeg tolker den sorte skyggen kan dette være fosteret, men det kan også være en 2 med innslag av 3 eller 4 (sett på bildet over). Den eneste løsningen her er vel å fortsette å ruge, og se om de utvikler seg. Tror det er svært vanskelig å få til under en lampe, men desto mere gøy dersom det faktisk skulle gå.
 7. Odden

  Klekking under varmelampe?

  Vet du hvor lenge strømmen var borte? En del rugemarskiner har funskjoner som slår av varmen inntil 60 minutter hver dag for å lufte eggene, tror derfor det er verre med for høy temp sammenlignet med for lav temp, men 23 grader er jo ca. 14 graders temperaturfall...
 8. Odden

  Klekking under varmelampe?

  Jeg ville ventet til dag 9 med å lyse de i maskina. De under varmelampen er det virkelig imponerende om du får til, tror rugeegg i utgangspunktet er skjøre saker... Om du sliter med for lav fukt ville jeg vurdert å legge noe fuktig ved eggene, og prøve å kapsle det inne med en ubrennbarboks eller noe som holder på fukten men som ikke antennes av varmelampa Tilførsel av fuktig klut eller lignende, vil senke temperaturen når vannet fra kluten skal fordampe til lufta. På den andre siden vil en boks/skål over eggene begrense varmetapet, noe som kan føre til at de blir varmere for eggene... Slik jeg har oppfattet saken er fuktig luft lettere enn tørr luft (dampen går opp) og du må derfor dekke til eggene om du vil hindre dem å bli uttørket. For lav fukt under rugeprosessen kan medføre at kyllingene ikke klarer å klekke... Oppdater oss gjerne videre med status/bilder
 9. Odden

  Klekking under varmelampe?

  Slik jeg leser overskriften ruger du under varmelampe i tillegg til i rugemaskin. Dette kan i teorien sikkert gå ann, men hvordan holder du fuktnivået jevnt og høyt nok under en varmelampe? Er det noen andre her som har positiv erfaring med slik ruging? Spennende å se om du får det til under lampen, men jeg tipper klekkprosenten i allefall blir bedre med eggene i maskinen:-) Lykke til!
 10. Odden

  Klekking under varmelampe?

  Alder på egget har ikke noe å si på når det klekker. Et 10 dager gammelt egg, og et 1 dag gammelt eg vil klekke samtidig dersom de legges inn i maskinen likt, men ofte får du dårligere klekkprosent på eldre egg.
 11. Odden

  Valg av hane

  Jeg har ikke alverdens erfaring her, men om du har 4 stykker uten forskjellig adferd/lynne og disse går sammen, ville jeg tatt vare på den som fremstår å være høyest i rang av dem, han er sterkest/størst/tøffest. Eller kan du jo legge til grunn å beholde den fineste, eller den tammeste? Valget her avhenger vel av hvilke egenskaper du er på jakt etter. Min erfaring er også at unge haner som går sammen med en større/eldre hane kan ha en del endret adferd sammenlignet med om de går alene eller i flokken uten Alfahanen. jeg ville derfor vurdert å ta ut hanene i en egen liten flokk, eller tatt ut gamlefar for å se hvilken oppførsel som du videre får se. 3 måneder er videre relativt unge haner, jeg ville nok ventet litt til før jeg tok det endelige valget tror jeg...
 12. Odden

  Brahma hane med dverghøns?

  Slik jeg ser på saken, er nok en brahma Hane for stor til å gå sammen med en silke høne. Vekt på brahma hane er 3,5 kg-5,0kg (iflg rasefjaerfe.no) tilsvarende vekt på en silke høne er vel 1,1-1,3kg. verpehøner vil vel ligge på ca 1,7-2,5kg? En tommelfingerregel er at man ikke skal ha større hane en hva som er rasetypisk for den minste rasen din, i dette tilfellet silke. Hanen din bør derfor ikke være større enn 1,4-1,7 kg i voksen vekt. Min erfaring er at man kanskje kan avvike noe fra dette, men jeg ville ikke satt inn en hane som var noe særlig større enn max 2 kg... tipper silkehønene dine fort kan bli skadet da om han prøver å pare seg på dem. En faverolle hane er vel 3,5-4 kg, og blir også litt stor... Her er en link som sier en del om de forskjellige rasene: http://rasefjaerfe.no/prydhøns Erfaringsmessig vil høner og haner gå best sammen dersom de er omtrentlig like store, her vil man ha en sjikt for letteraser/ dverghøns, et sjikt for mellomtunge raser, og et sjikt for tunge raser slik jeg vurderer saken vil silke ligge i sjiktet for lette raser,verpehøns er middels, og både faverolle og Brahma vil være tunge raser... Du vil helt sikkert finne noen som har flokker som krysser disse sjiktene, og kanskje spesielt som har store raser(som ofte er rolige/snille) med mellomtunge raser. Tror allikevel at en så stor hane ikke vil passe inn i en flokk med silker dessverre.
 13. Odden

  Lysmengde i hønsehuset?

  Hei. Jeg ville bare prøvd jeg så ser du. Tror det skal noe til å få for mye lys? Om du kobler lampen med stikkontakt, og detter denne i et tidsur, så kan du lage faste rutiner for å få lyset av og på. Er dagslyset langt nok, vil gjerne hønene legge egg gjennom vinteren også:-) Har noe tilsvarende i mitt hønsehus, det fungerer fint. Det som er viktig her er å ha noe som er støvsikkert, og med IP 65 som er oppgitt på denne, tror jeg du er innenfor :-)
 14. Odden

  Høna skjefer over hanen

  Min erfaring er at godt voksne høner kan sjefe over en ung hane en stund. Erfaringen tilsier at hanen vil ta kontroll etter hvert som han blir større/fullvoksen. Videre har jeg ikke så mye erfaring med silkehøns, men italienere/verpehøns kan iallefall noen ganger ha litt temperament, slik mitt inntrykk er av silken, er disse mer rolige/forsiktige i lynnet? stemmer ikke dette? Slik jeg ser på saken er det sannsynlig at hanen blir sjefen etter hvert, men at du bare må la det gå litt tid. er litt usikker på hvordan det går å ha Italienere/verpehøns sammen med silke høns, men det er det sikkert noen andre her inne som kan si noe mer om? en tommelfingerregel her er at hanen ikke bør være større enn hva som er typisk den minste rasen som er i flokken, men videre bør rrasene som går sammen være ca like store i voksen alder slik at ikke den store rasen "undertrykker" den lille ved å jage de vekk fra maten etc. Jeg ville latt det gå noe tid, og sett om det ordner seg. om hanen fortsatt ikke er blitt sjef innen han er ca 1 år gammel, ville jeg vurdert å dele opp flokken, eller skaffet en ny større hane. Håper det ordner seg :-)
 15. Odden

  Kaos i rugemaskin

  Et tips her kan være å ha rugemaskinen i et mørkt rom, da ser ikke kyllingene hvor de går, og sitter derfor stille inntil lyset blir slått på. Min erfaring er at det da blir vesentlig mindre "fotball" med de resterende eggene som holder på å klekke :-)
×