Gå til innhold

Mattilsynet frykter at den lille parasitten dvergbendelorm skal etablere seg i vår natur


Prisilla

Anbefalte innlegg

Kom over dette i dag og lurer på om nokon er kompetente til å svare på om korleis denne parasitten vil ha innvirkning på høns? Her er iallefall ein god grunn for revejakt.


 


 


 http://tb.no/nyheter/frykter-parasitten-kommer-1.8245826


 


 


2650878049.jpg


 


UTSATT: Rødreven er vert for en farlig parasitt som kan gjøre mennesker svært syke. Mattilsynet er redd det kan bli utrygt å spise ville bær i skogen om «norske» rever får bendelormen som rødrever i Sverige er smittet med. (Foto: Ralf Haga)


 


Vitenskapskomiteen for mat-trygghet i Norge mener det bare er et tidsspørsmål før revens dvergbendelorm kommer inn over norskegrensen.


– Om vi får smitten inn i landet, kan det i verste fall bli utrygt å spise bær fra skogen før de er varmebehandlet, sier veterinær Kristin Helgesen Torkveen i Mattilsynet.


 



Fire rever syke i Sverige

I Sverige er det hittil funnet fire rødrever med dvergbendelorm Echinococcus multilocularis (EM), en av dem i traktene rundt Uddevalla drøye seks mil fra norskegrensen. Syke rever kan smitte mennesker, men smitten smitter ikke mellom mennesker.


Mattilsynet anser risikoen for å bli smittet i Norge som liten foreløpig.


– Men reven kjenner jo ingen grenser, sier Helgesen Torkveen.


Hun tegner et dystert bilde dersom revens dvergbendelorm etablerer seg i norsk natur slik den har gjort i en rekke europeiske land.


– På grunn av våre friluftstradisjoner med turgåing, jakt og bærplukking, er vi mer utsatt for smitte enn andre i Europa. Å drikke vann fra bekker kan også bli risikofylt.


 



Forebygging på høygir

Bendelormen lever i revens tarmer og lager egg som skilles ut med avføringen. Både drikkevann og bær kan bli infisert, og det går normalt 10 til 15 år før smittede mennesker får symptomer på at de er syke. Mennesker som blir syke får store cyster med parasitter i ulike organer som må behandles kirurgisk.



Stort ansvar

Mattilsynet gjør alt de kan for å unngå at individer i den norske revebestanden på opp mot 120.000 dyr skal smittes. Hundeeiere har et stort ansvar for å gi dyrene sine ormekurer ved reise til Sverige, og det har nå blitt lovpålagt å oppsøke veterinær ved utenlandsreise med dyr.


For et par hundrelapper får du veterinærens stempel i hundens EU-pass og kan dermed trygt passere grensekontrollen på grønn sone.


Mattilsynet har ingen planer om å lempe på den strenge profylaksen.


 


556895744.jpg


FARLIG PARASITT: Dvergbendelormen hos rever kan smitte over til mennesker og i verste fall føre til døden. Foto: Mattilsynet



Kan være dødelig for oss

– Det forebyggende arbeidet for å forhindre at vi får revens lille bendelorm inn i Norge vedvarer, og vi har ingen planer om å fjerne kravet om ormekur. Vi er redd for at parasitten skal etablere seg i norsk fauna siden parasitten smitter over til mennesker og kan være dødelig for oss, sier veterinær Kristin Helgesen Torkveen.


– Er Tollvesenet nok på hugget etter deres mening for å avdekke dyreeiere som ikke har papirene i orden?


– Vi har inntrykk av at Tollvesenet er flinke til å avsløre avvik hos dem som blir kontrollert, sier hun.



Ingen vaksine

Bendelormen er vanlig i flere land. I Alpene smittes mellom 50 og 60 mennesker årlig, og det finnes ingen beskyttende vaksine.


– Vi har heller ikke hørt at noen vaksine er på trappene, sier Helgesen Torkveen.


– Hvor stor er risikoen for at dvergbendelormen etablerer seg i norsk fauna?


– Det er vanskelig å si. Men vi kan redusere risikoen ved at vi behandler våre hunder etter reise i smittede områder, sier Helgesen Torkveen.


Revens dvergbendelorm er en parasitt som trenger to forskjellige dyr for å kunne formere seg. Smågnagere er mellomverter mens rev, hund og katt er hovedverter. Parasitten er ikke farlig for dyr, men for oss mennesker kan den altså være dødelig.



– Vi kommer til å tape til slutt

Det er bare et tidsspørsmål før nordmenn blir syke av bendelormen, mener dyrlege Morten Tanum.


– Vi kommer til å tape til slutt. Spiser man blåbær fra skogen med reveskitt på, blir det trøbbel. Det er ingen grunn til å tro at vi ikke skal få sykdomstilfeller hos mennesker i Norge også, sier veterinær Morten Tanum ved Tønsberg dyreklinikk.


Han har inntrykk av at hundeeiere følger påbudet om ormekur lojalt.


– I hvert fall når de får forklart at dette er noe vi gjør for folkehelsen og ikke dyrehelsen. Hundene blir jo ikke syke av revens dvergbendelorm, sier dyrlege Morten Tanum.


 



Tollerne følger med

Tollerne på Svinesund tar stikkprøver for å finne hunder som ikke har fått ormekuren før grensepassering.


– De aller fleste hundeeiere har alt i orden, sier kontorsjef Wenche Fredriksen ved tollstasjonen på Svinesund.


– Hva skjer om man ikke har godkjent stempel i EU-passet på at ormekur er gitt?


– Da lar vi hundeeieren få lov til å kjøre tilbake til Sverige igjen for å oppsøke veterinær som kan gi hunden en ormekur. Så må de vente i ett døgn før de kan passere grensen igjen.


– Hvor alvorlig tar tollerne dette oppi alle de andre arbeidsoppgavene dere har?


– Vi har jevnlige kontroller og vi har kontakt med Mattilsynet og veterinærer og forholder oss til regelverket, sier Wenche Fredriksen.


 


 


Lenke til kommentar
Del på andre sider

avem

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...