Gå til innhold

ulfjoh01

Medlemmer
  • Innlegg

    428
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    2

ulfjoh01 vant dagen sist 29. januar 2016

ulfjoh01 hadde mest likt innhold!

Om ulfjoh01

  • Bursdag 1. januar

Profile Information

  • Kjønn
    Male
  • Bosted
    Nordland

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

ulfjoh01 sine prestasjoner

Newbie

Newbie (1/14)

2

Nettsamfunnsomdømme

  1. Spekalv trenger egentlig ingen mørning. 40 døgngrader er nevnt ser jeg. Kjøttet bør fått hvile litt og avkjølt seg før det legges i fryser.
  2. Ei Rapphøne stakk av sist helg, hadde ikke lukket hoveddøra på bygningen. De er mildt sagt ville, og den ene kom seg forbi meg ved burets dør og det siste jeg så var at den forsvant ut døra - ut i nattens mulm og mørke. Neste dag ble det påstått at ei due hadde fløyet i husveggen.. Jeg tror dette kunne være Rapphøna som tok feil av varmelampe og refleks av sola i vinduer i sør på huset. Denne er avskrevet og mest sannsynlig allerede død. Hadde neppe grei å fange den i det fri heller om jeg hadde sett den. Det som værre var - var at dette sannsynligvis var ei av veldig få rapphønehøner som jeg hadde. Nå har jeg 6 stk totalt og mener 5 er haner grunnet store sorte hjerteformede merker i brystet, mens den ene ikke har dette og bare vanlig grå fjærdrakt i brystet. Hadde vært bedre om det hadde vært omvendt nesten. Kan nok få fatt i flere egg til neste sommer, men vil da gå ytterligere ett år før jeg får avlet på egne fugler. Må berge den ene høna jeg har. Rødhønsa er som nevnt betydelig tammere, nesten handtamme. De kommer frem til meg, kan til tider ta på dem, og de surrer og sprinter rundt mens de lager en form for kurrelyd. De har meget pene fargetegninger. Her er jeg usikker på kjønnsbestemmelse, har vel 14 stk rødhøner så vil tro det er noen av hvert kjønn. Vaktlene lever i en verden for seg seg - totalt uredde, tamme som dèt, og hanene lager låt i ett sett. Er ikke redde for å vise oppholdssted disse.
  3. Takker. Ja Rapphønsa er betydelig villere enn Rødhønsa. Takker for linken til varmeplater. Har sendt bestilling til johansenhusdyr - men ikke fått respons. Har etterspurt svar - for hvis de ikke svarer på hendvendelse - bestiller jeg ett annet sted - og returnerer da det som måtte dukke opp fra Johansenhusdyrutstyr. Litt håpløst når man ikke får en bekreftelse - på om de har noe eller ikke. For en tid siden svarte de at de hadde bare 1 stk varmeplate - når jeg trengte 2 stk. Var ikke interessert i å få tilsendt bare en - var jo fortsatt i beit for 1 plate.
  4. Ja litt stille her i tråden en stund. Ett hjerteinfarkt, med tilhørende bypassoperasjon er skyld i dette. En grei nevø hadde oppsikt og orden på mine fugler under sykehusopphold. Men fikk på langt nær gjort alt jeg ville i sommer grunnet dette. Har en bråte med Red Legged Partrigde, færre Rapphøns og 4 - 5 vaktelhaner + ei vaktelhøne igjen. Red Legged Partrigde er - ganske tamme og rolige, kan faktisk ta på dem uten den stor ståhei. Rapphønsa er merkelig nok mere sky, og bråkede, har en knirkende varsellyd - litt lik Fasan... Merkelig nok, siden jeg syntes å minnes at de som kyllinger var ganske handtamme.... Vaktlene er noe for seg selv, finnes ikke redd, og prater i vei når jeg er i huset de er i. Har prøvd å bestille varmeplater fra Johansen husdyr.... Lettere sagt enn gjort... De hadde bare ei varmeplate merkelig nok for en mnd siden - rett før høst og vinter??? Jeg trengte to stk, ei var ikke nok til to bur. Hørte i går på nytt, men ennå ikke fått svar, muligens jeg må til utlandet/Danmark eller noe slikt for å skaffe dette.... Kjønnsbestemmelse på Red legged partrigded er jeg usikker på. På Rapphønsa er det lettere, da hanene har 1 - 2 hjerteformet mørk flekk i brystet, men høna har intet eller mindre flekk. Dette er jeg i hverfall blitt fortalt, og det er forskjell. Har en del av begge kjønn, men ikke så mange samlet som Red legged partrigde. Som fòr har jeg totalt gitt opp fjær som kom i stede for egg110. Var alt for grovt. I stedet fant jeg oppdrett "ettellerannet" hos det lokale felleskjøp, det var betydelig mindre i størrelse, og har brukt 6 - 7 sekker av dette allerede.
  5. Gav mine Vaktler skjellsand en liten stund for noen år siden. Sluttet med dette, da denne skjellsand kjøpt på felleskjøpet hadde sylskarpe biter av blå, hest og knivskjell. Faktisk fikk den ene vaktelen kraftige blødninger fra svelget, om det kom fra hals eller mage vet jeg ikke. Gir de nå rundkornet fin støpesand - men tidvis får de noe undulatsand også. Ellers har vaktelkyllingene fått finmalt egg110 Denne er vel ikke i salg nå. Noen blander inn litt undulatsand, sukker og hardkokte eggeplommer i det finmalte kraftforet til nyklekte kyllinger. Jeg bruker undulatsand en god stund, sukker noen dager, men har kuttet ut eggeplommer. Fordi jeg er redd for at rester etter denne skal bli skjemt under varmelampe og være til mere skade enn hjelp. Ser også at det er blitt nevnt hundefor - oppbløtet til kyllinger som trenger ekstra protein. I så fall vil jeg tro at kattefor egner seg enda bedre. Katt trenger mye mere protein enn hund - hund trenger mye fett, og ikke veldig mye proteiner. Muligens jeg prøver dette på nåværende kyllinger av Rapphøns og Rødhøns.
  6. Dessverre minket noe i bestanden av Rapphøns. Rapphønsa hadde jeg for seg selv i ett Kaninbur, men der hadde minst 2 stk kommet seg ut mellom sprinklene og fant disse døde selvfølgelig etter forholdsvis kalde netter med temp ned i 2 - 5*c I tillegg døde en som hadde blitt hakket noe i beina, denne kom seg betraktelig etter flytting fra Rødhøns kyllingene, men så etter noen dager fikk han gjennomgå igjen. Dette har også oppstått hos Rødhøns kyllingene etter 16 dager siden de ble klekte. 2 stk ble flyttet forleden dag til Rapphønskyllingene etter å ha blitt tapet runde beinet der de var hakket. Var litt uvant for de med det første, men nå ser det ut som de har hatt "sokker" på det ene beinet hele tida siden de ble klekket. Også en som ennå er sammen med de andre Rødhøns kyllingene fikk ett bein tapet i går. Skal åpne på "bandasjen" om noen dager, hvis behov legge ny bandasje med litt Bacimycin eller klorhexid på såret. Prøver å legge inn finskårne epler, isbergsalat, finkuttet kløver og gress, så de har andre ting å aktivisere seg med. Har ingenting med størrelse på bur å gjøre. Selv om buret hadde vært 40m2 til 15 Rødhøne kyllinger så ville de ha stimlet sammen under varmelampe/r. De "jakter" også sammen, og er ikke spesielt solitære av seg, samme gjelder kyllinger av Rapphøns, Vaktler og de hønseraser jeg har hatt inkludert Gjess og ender. De vil helst holde sammen - blir en avskilt fra de andre så er det kallelyder og skriking med det samme. Så i en binge på 200m2 ville nok nær sagt en hvilken som helst kylling flokk - holdt sammen og særlig der det var varmelampe og behov for dette. Så løsningen på dette med hakking er ikke større plass, men mere å aktivisere disse kyllinger med. De vil klumpe seg sammen ved mat, stjele fra hverandre og springe etter hverandre, klumpe seg sammen ved hvile, også under varmelampe. Da kan ei tå bli for fristende og ligne vel mye på en mark eller ett insekt. For øvrig kommet godt i gang med de nye bur. Håper å få 2 - 3 bur ferdig før kommende helg slik at jeg får flyttet over kyllinger, vaktler og den halvvoksne rødhøna. Får da senere revet det gamle vaktelburet og støpt gulv der og lage nye bur. Totalt sett får jeg vel 8 - 10 bur av noenlunde størrelse for Rødhøne/Rapphønspar til våren. Får se om jeg også kan lage noen flyttbare bur. Når dette fuglerommet er ferdig - har jeg installert lysrørarmatur som er støv og vanntett der, muligens jeg monterer tidsur på lyset for bruk om vinteren. Skal prøve bark som underlag for fuglene i stedet for sagflis. Mose er jo greit, muligens jeg får tid til å samle noen sekker før vinteren setter inn. Har fått fatt i noe greit firkantnetting til å bruke på burene. 12,7mmx12,7mm åpning - er vel 1/2" - og litt over 1mm tykk tråd. Nederste bur får betonggulv - de andre får gulv av trykkimpregnert virke. Vil ikke bruke nettinggulv - selv om jeg har tenkt på dette.
  7. Fjør som jeg har kjøpt og som erstatter egg 110 har pellets som er dobbelt så tykke og 2 - 3 ganger så lange som pellets fra egg110 Voksne høner får sikkert dette i seg, men verre med Vaktler og mindre fugl enn høns. Dette fjør jeg har - har like grov pellets som kraftfòr for kalv og gris. Kraftfòr for kalv og gris har jeg så vidt brukt i nøden til voksen Grågås. Men er forskjell på Grågås og mindre raser av høns, for ikke å nevne Vaktler.
  8. Har brukt egg110 til alt fra Grågås til Vaktler tidligere, men nå har ikke det lokale felleskjøp dette lengre. Har noe annet nå, muligens det heter fjør ett eller annet, men det er alt for grovt til Vaktler. Heldigvis har Norgesfòr utsalg - riktignok 4 mil unna, men jeg får ta en tur dit å forhøre meg. Kyllingfòr hadde de ikke på lager, men får undersøke hvor grov det andre fòret de har er. Blir jo noen sekker i året i innkjøp, så noe svin blir det, ganske mye egentlig. At fòret er grovere gir ikke mindre svinn.
  9. Har flyttet Rapphønskyllingene for seg selv. En liten kylling fikk litt hard medfart av de andre, etter hvert ble det flere som haltet litt, så jeg flyttet alle sammen for seg selv. Ser ut som det ble en liten Rødhønekylling med på lasset. Ellers har kun 1 stk død siden klekking og det var en Rapphønekylling. Alle Rødhønekyllinger er helt lytefrie og full av fart, de vokser meget raskt, særlig fjærene. Raskere enn både Rapphøns og Vaktler. Den Rapphønekylling som fikk noe hard medfart etter hvert, har kommet seg bra, ser ikke forskjell på denne og de andre. De som haltet har blitt bra. Alle kyllinger har fått Meitemark 2 ganger pr. dag. Pluss finknust hønsefòr - de siste par dager også litt hermetisk mais, finkuttet eple og isbergsalat, noe som er interessant og går ned hvis de klarer å svelge dette. Også litt Løvetann og kløver fra plenen blir gitt dem. Hvis alle vokser opp, må jeg selge noen. Har alt for mange, 20 par Rødhøns og Rapphøns har jeg ikke plass til hvis jeg skal dele dem opp i par til sommeren. Blir å selge lokalt, er flere her som har hatt Vaktler og andre fuglearter, ganske omfattende til tider. Må sjekke priser på disse, er ikke innavl her, selger hadde over 400 fugl av hver art, så han hadde å mikse med for å unngå innavl. En ganske høy klekkeprosent var sikkert også en god indikasjon på dette. Rødhøna som ble klekket først i Mai er en riktig spurter. Er sammen med Vaktlene og har funnet seg godt til rette der. Er heller ikke fullt så sky, og kommer raskt rett etter at jeg har skiftet vann og lagt inn mat og grønnfòr. Ellers har den noen tørn der den sprinter raskere enn lynet rundt i buret. Har ungfuglfjærdrakt, men har fått disse karakteristiske sidefjærene som er Svart/Hvite.
  10. Har kjøpt en rekke varmearmatur her: http://www.gjeteren.no/butikk/fjos-stall-rekvesita/varmepaerer-og-lamper.html Under halv pris i forhold til Felleskjøpet. Faktisk til 1/3 del av prisen, da ett ordinært armatur på 150w og 2,5m ledning koster 206,- kr Hos felleskjøpet lokalt koster disse nærmere 700,- kr stk Ordinære armatur er for 150w pærer, men med legre gitter kan 250w pærer brukes. Fåes med 2,5m og 5m lange ledninger. Har litt annet også, men ikke så mye for fugler.
  11. Hos meg har Vaktelkyllinger greit funnet mat og vann selv, til flere de er dess bedre går det, de lærer av hverandre. Akkurat nå har jeg like mange hanner som hunner uten de store problemer - problemer er først og fremst nedslitt fjæredrakt på de som er viltfaget, både hunner og hanner av lavere rang. Hender det er noen som jager de andre - praktisk talt uten untak har dette vært dominerende hunn som har jaget andre hunner. Vaktler er/blir veldig tamme og tillitsfulle - nesten innpåslitne. Hos meg stiller de opp når jeg åpner døren til buret, kommer tidvis ut av rommet, og hopper opp når jeg har fat med f.eks. mais som de skal få. Har også greiner av furu og gran inni buret deres så de kan gjemme seg under, vann får de i skåler når de blir større, men ikke for store skåler. Mens de er kyllinger bruker jeg 0,7l vannautomat. Plasserer vann 2 steder og for 2 - 3 steder - ikke på helt samme plass, men i samme ende av buret. Foret knuses med en håndmikser hos meg når de er kyllinger, blander i undulatsand og litt sukker i begynnelsen. Noen blander i knust eggeplomme også den første tida. Kyllinger trenger finmasket bur, gjerne 13mm, de voksne kan bruke litt større masker. Har nå kjøpt tykkere firkantnetting som er ca 1/2" masker på. Renhold etter behov, har brukt sand, mose, sagflis i bunn, mose var best, men vil prøve bark senere av type som brukes i bed. Kan frese litt tørrfor utover, men bruker du forautomat blir det ikke fullt så ille.
  12. Er MVA man må betale for handel over 200,- kr Da skal selgers lands MVA tekkes i fra, noe som er ca 19% i f.eks. Tyskland. I tillegg kommer ett tollbehandlingsgebyr på 100 - 200,- kr. Mange ganger går det rett igjennom tollen hvis det ikke er store forsendelser.
  13. Da er det klekket ut ca 30 Rødhøns/Rapphønskyllinger. Flest Rødhønekyllinger, men også en del Rapphønskyllinger. Rødhøna hakket hull på eggene og kom ut før Rapphønsa, men var tykkere skall på Rapphønsegga, og muligens litt lengre rugetid? Noen Rapphønskyllinger måtte hjelpes ut av eggeskalla, også noen Rødhøns, men andre Rødhøns døde før de kom seg ut, men ikke så mange. Alle er samlet i en 2m2 kasse med sand i bunnen og 2 stk varmepærer. De får oppmalt hønsefor + meitemark 1 - 2 ganger om døgnet i tillegg. Alle rødhønskyllinger er like, mens rapphønsa har 2 fargevarianter, noen lys gyldne, men andre er mere mørke særlig på ryggen. Er usikker på kjønnsbestemmelse senere.. Den rødhønekylling jeg hadde igjen siden forrige klekking er plassert foreløpig med vaktlene. Den var skeptisk de første timer, men vandrer nå rund med vaktlene som den skulle ha gjort dette hele livet. Har lett litt etter melormer osv som tilleggsfor på nettet, men er vanskelig å finne. Petworld i Norge har hatt, men er fri nå og var veldig dyre. I Danmark fant jeg melormer til 1/5 del av Norsk pris, men vet ikke om de sender til Norge. Får satse på meitemark i begynnelsen. Ser at disse kyllinger spiser mest insekter i det fri de første 10 dager. Tenkte en stund på å male i stykker kattefor og gi dem siden det har høyere innhold av protein, men disse kattepellets var for harde. Eventuelt kunne kanskje vanlig skogmaur være ett alternativ, men vanskelig å holde styr på. Hakking og biting i beina er ikke så utbredt nå, som forrige gang. De er flere, og ser ut til å være mere opptatt av å stjele fra hverandre, håper dette fortsetter, eventuelt må jeg skille de fra hverandre. Fikk ikke kyllinger fra egne vaktelegg, de værper nesten ikke, og er ca 3 år gamle de eldste av dem, ingen er vel under 2 år gamle. Tror også det er for mye innavl i vaktlene, flere hadde/fikk misdannelser på nebb og bein ved forrige klekking for ca 2 år siden. Rød/rapphønsa er fra en meget stor besetning, og har ikke slektskap med andre fugl av samme art i Norge. Var vel ca 4 - 6 egg av 44 som ikke ble hakket hull/brist på så klekkeprosenten var egentlig meget høy, selv om noen døde før de kom seg ut.
  14. Ja - da er det brist i ca 7 av Rødhøneeggene. Kan ikke se noe på Rapphønsegga, alle eggene har ligget 22 døgn i rugemaskinen i dag, i morgen blir det 23 døgnet. Rødhøna som jeg hadde igjen fra forrige forsøk har blitt bra stor og forholdsvis tam - dog ikke så tam som vaktlene, som kan være fryktløse og innpåslitne.
  15. Ikke når de er helt små, men de begynner tidlig å legge egg og parrer seg. Ser etterhvert på de fleste hvem som er hane - er litt mørkere under haken/nebbet på brystet, har en pose ved kloakkåpning, og legger igjen en "skumklatt" her og der ofte når de gjør fra seg. Og til slutt men ikke minst ved lyden de lager, hanene er betydelig høyere i målføret og har sin måte å "gale" på. Hønene småkviterer for det meste.
×
×
  • Opprett ny...