Jump to content
 • entries
  50
 • comments
  115
 • views
  5,486

Lang, trist sommer.. :(


Kriola

1,704 views

 Share

I vinter fikk hønene flytte inn i sitt nye hønsehus. Noen uker etter planlagt dato, men dog. Herlig å slippe frossent vann og den slags problemer. Alt var bare fryd og gammen.

Ruget frem flere kyllinger i våres. Bestilte egg av div raser og farger jeg har lett lenge etter og endelig fant. Herlighet hvor godt vi hadde det! :)

Våren kom og gikk over til sommer. Da syntes jeg at Wera (wyandotten min) begynte å skrante litt. Så etter noen samtaler med "min mann" på MT i Vestfold, fant vi ut at det nok var på sin plass med blodprøvetakning. Eller jeg hadde allerede bestemt meg, og det forstod han vel ;) Så jeg putta høna i bilen og kjørte henne ned til Sandefjord. Blodprøver blei tatt, og nå var det bare å vente på svar. Og vi ventet og ventet.

Også kom svaret jeg fryktet.. Hun testet positivt for ILT og Mycoplasma. Fikk pålegg om avliving og sanering. Har grått Mange mange tårer.. Dette har ikke vært den herlige sommeren jeg håpet på. Det her vært veldig stille her også. Har savnet kaklingen på tunet og galingen om morningen. :( Men nå er hønsehusene tomme og rene.

Men ett lyspunkt er det jo i alt det triste; rugemaskinen er på, full av egg som klekker om noen dager. :)

 Share

4 Comments


Recommended Comments

Ja, disse sykdommene er ikke noe å spøke med... Viktig å ta symptomer på alvor! Og bra at du fikk sjekket det ut, selv om utfallet ble som det ble.... Du får bare se framover og glede deg over kyllingene som kommer framover :) Som du vet, så har det samme skjedd meg.. Ting blir bedre etterhvert! Stoooooooooooooooooor klem fra meg til deg <3


 • Upvote 1
Link to comment

Jeg vet akkurat hvordan du har det! Her har det og vært stille i sommer, ingen galing eller høner som tripper på tunet, og ingen egg. Mine dyr ble avlivet etter positive tester på ILT, IB og mycoplasma, i april. Av 152 fugler (høns, kyllinger, vaktler og fasaner), døde 11 av sykdommen før avliving. Jeg fikk "grint meg til" å beholde svømmefugl og rugeegg som begge ble satt på naboeiendommer der det ikke var høns. 


Jeg fikk ca 100 kyllinger fra eggene, og av disse ble 40 testet og funnet fri for alle 3 sykdommer før jeg tok dem hjem, så jeg har avkom fra de fleste rasene mine og gleder meg stort over dem :-)


Jeg har sendt inn søknad om erstatning og venter på svar.


Jeg synes det er dumt og rart at Mattilsynet har så forskjellige rutiner på dette med sykdommer. Jeg har hørt følgende versjoner:


- Alt ble avlivet, også svømmefugl (som ikke blir syke), og rugeegg ble fjernet. Liste over kontaktbesetninger flere år tilbake måtte innleveres.


- Blodprøver ble tatt av alle dyr, og bare de som viste antistoffer, ble avlivet.


- Ingen dyr ble avlivet, for det var bare antistoffer i flokken. Det ble anbefalt å avle på dyrene som viste antistoffer for å få sterkere dyr.


- Fasaner og høns ble avlivet. Vedkommende fikk beholde vaktler, duer og perlehøns.


- Jeg fikk altså beholde svømmefugl og rugeegg mot at jeg tok prøver av kyllingene. Ingen er interessert i å finne ut hvor det kom fra. Jeg vet ikke, har ikke fått inn nye dyr på mange måneder før sykdom. Kanskje det er villfugl? Kanskje noen som var på besøk?


 


Det er dumt at det er sånn forskjellsbehandling. Føler meg litt "snytt" når andre får beholde dyrene sine! MT skal jo være seriøse, men jeg synes dette er useriøst! Er det noe, vi som har vært gjennom dette, kan gjøre?


 


Lykke til med kyllingene og videre hønsehold:-)

 • Upvote 1
Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...