Jump to content

tiwst

Medlemmer
 • Content Count

  623
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1 Nøytral

About tiwst

 • Rank
  Klukk
 • Birthday January 1

Profile Information

 • Kjønn
  Female
 • Bosted
  Brønnøysund

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. For 3. år på rad har flokken min full myting nå. Det ser ut som om noen har hatt putekrig i hønehuset. De har verpet iherdig hele vinteren, selv om jeg har skrudd ned en del på lyset, og temperaturen i hønehuset bare har ligget såvidt på pluss hele vinteren igjennom. Mine verper supert på vinteren, på sommeren har de annet å gjøre, da er de ute fra 7 til 23, myter, spiser gras og koser seg. Jeg er innforstått med at det er sånn det er her i gården, uten bedre forklaring. Litt ubeleilig selvfølgelig, de går jo ut av eggproduksjon nå som jeg har tid til å avle og ta meg av kyllinger.
 2. Er den gamle bloggen slettet? Mye god informasjon som er gått tapt i tilfelle.
 3. tiwst

  Karotin

  Jeg har jo ikke hatt høner så svært lenge, men to vintre med høner har jeg hatt, og det er ingen tvil: Her legger hønene absolutt mest egg om vinteren! Av mine nå 20 høner plukker jeg 12-15 egg hver dag, og det til tross for ett og annet nys og host, og en sjitklatt som er bløtere enn normalt. Jeg har isolert hønehus, med varmelampe, så temperaturen har vært på rundt 0-5 grader hele vinteren. Hønene får vanlig Oppdrett 2, skjellsand og en del matrester, samt litt høyensilasje de plukker litt i. På sommeren derimot legger de beskjedent med egg. Da er de mye ute, oftest til seint på kveld, og plukker i seg gras og insekter. Jeg for min del har antatt at varmelampelyset på vinteren har vært nok lys til å gi "lange dager", mens på sommeren når de har gått mye ute har maten blitt mindre konsentrert, til tross for fri tilgang på kraftfôr, og eggleggingen blitt begrenset deretter. Noen annen forklaring har jeg ikke funnet.
 4. Skjellsand dekker hønenes behov for kalk. Hvis de har skjøre skall er det enten fordi de ikke tar skjellsanden (er den tørr og ren?), eller så skyldes ikke de bløte eggene kalkmangel (mest sannsynlig når du har kalksand til dem). Da er det to andre hovedårsaker: Enten er de unghøner i verpestart/ eldre høner som har hatt verpepause -i tilfelle er det et forbigående problem som skyldes litt "starttrøbbel". ELLER så har du fått inn sykdom som f.eks infeksiøs bronkitt, men det merker du i tilfelle på andre symptomer som hosting/ nysing etc.
 5. Ja, Bjakrist, jeg tror det er mye fler som har sykdom enn hva det snakkes åpent om. Men jeg mener at vi har, etter etiske retningslinjer og lovverk vedrørende hold av dyr, en plikt til å beskytte dyrene våre mot smitte som både gir død og sykdom. Jeg tror jeg forstår deg rett, at du ikke mener at dette er så vanlig at det bare er noe vi må godta? Jeg tror de fleste hobbyhønebesetninger fortsatt ikke har mycoplasma. Og jeg tror det skal gå an å holde flokkene friske, de fleste i hvert fall, hvis en er litt kritisk til hva en kjøper inn og hvem man kjøper fra, og at selgere også tar dette seriøst. Jeg har samlet meg raser noe ukritisk, og har lært av dette. Jeg kunne tenke meg at storoppdrettere gikk i bresjen og fikk sine flokker sertifisert på et vis, fikk et bevis på smittefri status. Dette medfører blodprøvetaking, rutiner i forhold til innføring av nytt blod, litt penger og arbeid, men jeg mener at oppdrettere som kan bevise smittefri status bør kunne ta mer betalt for egg og kyllinger. Jeg vet at jeg i hvert fall gjerne, etter å ha opplevd sykdom, gjerne skulle ha betalt dobbel pris for fugler og egg som var garantert smittefrie. Nå vet jeg jo jammen ikke hvor jeg skal tørre å kjøpe nye fugler fra. Utenom Hvam, de har slik sertifisert besetning.
 6. Ja, Camy, det har vært et symptom her hos meg. Fast skit med mindre diameter enn vanlig og tydelig irrgrønn (litt ubiologisk, nesten blågrønn) farge. Jeg har sett denne skiten i perioder med mere luftveissymptomer, det henger helt tydelig i hop. Har imidlertid ikke lest noe sted om dette symptomet, men i og med at så mange av hønene har dette i perioder (over halvparten tror jeg), måtte jeg jo beskrive det også. Ja, dette er leit. Da jeg skjønte at jeg hadde fått inn sykdommen i høst, var det meste litt trøstesløst, og jeg sluttet å blande meg oppi alt mulig her på Fuglepraten, og å gå i hønehuset var deprimerende. Nå lever hønene og jeg enn så lenge godt med sykdommen, jeg har jamnt over plukket 15-20 fine egg per dag av mine 30 høner i vinter, og de er i full vigør, litt diaré og hosteristing til tross. Har forsøkt å bremse på egglegginga med lysregulering, ville at de skulle ha vinterro, men neida, egg egg egg De har vel lite annet å finne på enn å spise på denne årstida, og da blir det vel egg. Samme fenomen i fjor vinter her. Jeg har sakte men sikkert kommet meg ovenpå igjen og forsonet meg med det jeg har forestående. Berger jeg nå de fleste rasene og kommer meg innom Hvam en tur til sommeren, så er jeg "back on track" tror jeg. Og en erfaring rikere. Jeg skal holde dere oppdatert etterhvert. Og prøve å få tatt bæsjebilde.
 7. Jeg er ganske sikker på at min høneflokk har mycoplasma. Det blir produksjon av rugeegg under antibiotikabehandling med påfølgende nedslakting her til våren. Før dette skal jeg ta blodprøver, men egentlig er jeg sikker i min sak etter et halvt års observasjon. Viktig at flere kjenner denne sykdommen siden den er tragisk å få inn i flokken. Man får den ikke ut igjen, og selger sykdommen videre med fugler og rugeegg. Sykdommen smitter også svømmefugler, muligvis også andre fugler. Sykdommen kan lett oversees hvis man ikke "vil" se den, eller man kan oppfatte flokken som frisk når symptomene dempes etter noen uker. Flokken blir aldri frisk igjen. Symptomene er som følger: Fuglene virker stort sett friske, de spiser godt og verper masse nå, men verpet dårlig ved sykdomsstart. Sykdommen brer seg langsomt i flokken, man får ikke nødvendigvis et "utbrudd", mer snikende utvikling. Mest symptomer de første månedene uansett. I begynnelsen (august/september 2010) hørte jeg en del nysing, og ved oppblussing rett før jul kom nysingen tilbake. I oktober- november og nå er det lite/ ingen nysing. I begynnelsen var det mange som hadde småperlet bærsj, mye innslag av irrgrønt på skitbrettet, en del hadde diaré. Jeg ser fortsatt noen med karamellbrun litt blaut bæsj, enkeltdyr med vanndig bæsj, de fleste har normal avføring. Noen få dyr har hostet i akutt fase, men det har ikke vært mye. Mer har det vært hoderisting, spesielt hanene har holdt på med dette, noen hadde gapende bevegelse i akuttfasen (mulig de også hadde IB i sommer, noen av symptomene kan forveksles, men IB går jo over etter en stund. Hadde også en periode med egg uten skall da, det er mer IB-lignende). Enkeltdyr har hatt tilfeller av rennende øyne, gjenklistret øye, slimbobler i øynene. Høner kan bli kronisk tungpustet, virker astmatiske. To haner, ingen høner funnet døde uten langvarige sykdomssymptomer. Jeg trodde i høst at hønene hadde hatt en infeksjon som de var kommet over, det mange her på nettet kaller "forkjølelse", regnet med at det var IB, og hønehuset har vært i karantene siden i fjor sommer. I løpet av høsten forsvant symptomene, men de kom altså tilbake en periode i vinter. Selv om de nå har lite symptomer igjen, vet jeg at dersom jeg skal ha en frisk flokk, kunne selge egg og kyllinger og ha hønevenner på besøk, er det ingen vei utenom. Det blir avliving, og jeg gruer fælt. Håper jeg berger rugeegg, disse tas mens hønene får antibiotika, i den perioden blir rugeeggene fri for innvendig smitte. Jeg har brukt utrolig mye tid og penger på å samle mine 13 raser, så dette er tragisk. Formidler dette for å øke folks bevissthet, både de som selger og de som kjøper kyllinger, egg og voksne fugler. Ikke kjøp egg eller fugl hos noen som har diaré, nysing eller hosting på fuglene sine, eller har hatt dette siste året. Min anbefaling for et lykkelig hønehold
 8. Hei Morellen Det du ikke skriver om, er hvorvidt hønene fra Hvam er dine eneste høner, eller hvorvidt du hadde noen fra før. Hvis du hadde høner fra før kan de være kronisk smittet med noe Hvam-hønene ikke er beskyttet mot og har reagert på. Mycoplasma er en slik kronisk smitte. Den gir nysing, hoderisting og vanndig diarè, i kronisk fase virker fuglene ellers tilsynelatede friske, men symptomene vil være til stede til og fra hos enkeltfugler. Noen kan også ha rennende eller igjenklistret øye i en periode.
 9. tiwst

  Kulde og snø...

  Ingenting er så belastende for luftveiene til dyr (inkludert høner) som fuktig og/ eller støvete inneluft. Nå er det mange som har godt ventilerte hønehus med masse luftvolum per høne, men ikke alle. Har du lite hønehus uten ventillasjonssystem så få ut hønene en stund og luft huset skikkelig hver dag. Hønene blir ikke forkjølet av tørr kald uteluft, mens fuktig støvholdig inneluft er svært belastende og kan regelrett gi lungebetennelser.
 10. Jeg hadde fostfritt hønehus (0-5 grader) i hele fjor vinter, og fri utegang. Til tross for kald vinter hadde jeg ikke frostskader på noen av mine høns eller haner, selv om noen av dem har kam og lapper i monn. Teorien min er at de får ubehag i kam og lapper når det nærmer seg frostskader og går inn og varmer seg litt, men det virker som dere andre har andre erfaringer? Jeg har måttet ta sjansen på hold i teorien min, for tid til kamsmøring har jeg ikke om morgenen.
 11. Dette er nok en utviklingsfeil ja, som Fuglemakeren antyder. Det kan skyldes mangel på enkelte vitaminer/ mineraler/ essensielle aminosyrer (fullverdig protein) hos høna som la egget, vær nøye med fôring av høner som skal produsere rugeegg. Hvis samme høne er opphav til flere kyllinger som er friske, vil jeg tro feilen ligger i denne kyllingens gener, av og til oppstår genfeil på enkeltindivider, oftere selvfølgelig hvis foreldrene er i slekt. Uansett kan du forvente flere utviklingsfeil på samme kylling, synlige eller ikke synlige, men at den er svak er ikke overraskende. Hvis den overlever bør du ikke avle på den.
 12. Det er lite å finne på norske nettsider ja. Her er noen forslag hvis du leser engelsk: />http://www.merckvetmanual.com/mvm/index.jsp?cfile=htm/bc/206700.htm />http://www.nr.gov.nl.ca/agric/animal_diseases/domestic/pdf/ilt04.pdf />http://www.worldpoultry.net/diseases/infectious-laryngotracheitis-d84.html />http://www.poultrymed.com/Poultry/Templates/showpage.asp?DBID=1&LNGID=1&TMID=103&FID=502&PID=971
 13. tiwst

  Rugemaskin

  Ai, det synes jeg var dyrt, men...?
 14. tiwst

  IB

  Uff uff. Det kompliserer bildet. Dyrene kvitter seg ikke omsider med mycoplasma slik de gjør med IB-virus. Men mycoplasma spres senere enn IB. Kanskje har du greid å unngå at flokken din er gjennomsmittet. Mycoplasma er litt lumsk, dyrene viser ikke nødvendigvis symptomer, men blir desto mer sjuke når de får noe annet i tillegg, som f.eks IB. Min beskrivelse av sanering med uttak av rugeegg kan fortsatt brukes. Du kan sende meg pm hvis det blir aktuelt. Jeg overraskes litt over at MT vil ta inn friske fugler til våren. Siden mycoplasma spres langsomt vil ikke negativt blodprøvesvar på disse fuglene nødvendigvis bety at flokken din er ren, litt avhengig av hvor fort prøvene tas da. Men jeg håper den er og blir det da, for din og hønenes skyld. Lykke til!
 15. Newcastle disease er en sykdom vi i Norge er svært redd for å få inn. I en besetning som rommer 10.000 dyr, vil det alltid være enkeltindivider som ikke har svart god nok på vaksinen/ ikke har fått stor nok dose e.l, og som derved ikke har god nok beskyttelse. Slike dyr kan bli sjuke hvis ND-smitte kommer inn, og oppformerer virus i huset slik at virus finnes i strø, kar, på fjær på vaksinerte dyr o.l. De andre blir ikke sjuke, for de er jo godt nok vaksinert. Men fordi disse individene er så få (si ett av 1000 da), vil en aldri reagere dersom disse blir sjuke og dør, en vil ikke tenke Newcastleutbrudd for 10 døde fugler av 10.000, de 10 blir neppe tatt prøve av, de går vel som "svinn". Newcastleutbrudd i en uvaksinert flokk derimot vil gi voldsomme symptomer, går ikke an å overse, de fleste dyr vil bli svært sjuke, og prøver vil bli tatt. Altså blir det slik: Dyr fra en vaksinert og frisk flokk er sannsynligvis ikke smittebærende. Dyr fra en uvaksinert og frisk flokk er helt sikkert ikke smittebærende. Dyr som er vaksinert mot Mareks har antistoffer i blodet resten av livet. De vil overføre disse antistoffene også til eggene, slik at nyklekte kyllinger vil være beskyttet mot Mareks de også, i noen uker (vet ikke hvor lenge). Dette kalles passiv immunitet, og er samme fenomen som gjør at råmelk er så viktig å få i seg for nyfødte dyr. Slik melk er full av antistoffer, og beskytter i dyrets startfase, til de selv har et oppegående immunsystem. Kyllinger etter Mareksvaksinerte foreldre vil sannsynligvis selv svare dårlig på Marksvaksinen som tildeles 1. dag etter klekking eller noe sånt, i hvert fall tidlig. Dette fordi antistoffene fra foreldrene raskt ekspederer vaksineviruset som tildeles, før kyllingkroppen rekker å reagere på vaksineviruset og lage egne antistoffer som varer livet ut. Avkom av Mareks-vaksinerte foreldre må derfor sannsynligvis regnes som uvaksinerte, selv om de skulle ha fått vaksine. Slike kyllinger stiller vel dermed likt som kyllinger av uvaksinerte høns, ikke når de er små (da er de bedre beskyttet av antistoffer fra sin vaksinerte mor), men etter noen uker. Sykdomsbildet kan derved forskyves noe i alder i forhold til de uvaksinerte. Bortsett fra dette er det visst store variasjoner i de enkelte rasers og stammers motstandsdyktighet mot Mareks. Hobbyhøner har vel i mange generasjoner blitt utsatt for Mareks fra tid til annen, og de svakeste og mest mottagelige individer dør. Dermed avles det egentlig for Mareksbeskyttele over tid, de sterkeste overlever og bringer sine gener videre. For komersielle høner gjelder ikke denne avlsframgangen for Mareksmotstand, siden de vaksineres. Det er derfor sannsynlig at avkom etter komersielle produksjonsraser er mer mottakelig for Mareks enn våre selekterte hobbyhøns. Hva fuglene på Hvam angår komer de kanskje i en mellomstilling? De vaksineres jo, men flokkene der er jo basert på innsamling av dyr fra hobbyhønsmiljøet. Personlig hadde jeg uten betenkeligheter avlet på dyr fra Hvam. De har jo i utgangspunktet ikke (hurra!) smittsomme sykdommer som smitter over til avkommet (som mycoplasma), de er bare måtelig innavlet (hurra hurra) og Mareks risikerer vi vel på hønene uansett, vi kan ikke greie å beskytte hønene 100% med hobbydrift.
×
×
 • Create New...