Jump to content

Beena

Medlemmer
 • Content Count

  262
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Posts posted by Beena


 1. Ender og høner som er eldre enn to år gamle, pleier ofte å legge litt store egg med to plommer i.


  Etterhvert som anda eller høna blir eldre, så værper de færre egg, men de er forholdsvis store, det kan også være litt dårligere skall kvalitet på slike dyr. 2. Hvis en ikke kan få tak i ubeslektede høns, så må en sørge for å sjalte ut alle med div. defekter fortløpende under oppveksten, da vil en i løpet av et par generasjoner få høner som er like sterke somde som ikke er innavlet.


  Men det krever at en ikke er for snill i denne utsjaltings perioden, og en bør i denne perioden klekke fram så mange kyllinger som mulig.Den norske Jærhøna er et resultat av slik langvarig innavl. Jeg vil derfor anbefaleå lese historien om Jærhøna, det var nemlig bare noen få individer igjen da rasen ble reddet.


   


    3. God ide Lille Petunia. Forumet om dyrehelse, sjukdommer krever nå pålogging for å vise innholdet.

  Jeg pleier å gå igjennom forumet, men logger meg bare på hvis det er noen jeg vil svare på, synes det er greit slik


 4. Men kålrot er det mange som har glemt som et viktig tilskuddsfor til høns. Kålrota deles i to, og på skall siden settes en pinne slik at den avskårede delen står i ca 45 graders vinkel. Når jeg gikk på landbrukskolen på 80 tallet så lærte vi at dette skulle motvirke hakking samtidig som det ga en fin farge på plomma.


 5. Jeg hadde en slik andrikk en gang som fikk koldbrann i kjønnsorganet. Den virket frisk og sunn , men en dag så falt denne spiralen av.

  Så det endte med at jeg slaktet den. Og siden den ellers var frisk så ble det middags mat på meg.

  Derfor har jeg minst 2 andriker til enhver tid i tilfelle!

  • Upvote 1

 6. Husk at ender griser til ganske mye, så veggene bør være glatte og bør kunne spyles rent. Hvis du vil ha det litt enkelt så kan skaffe fram noen halmballer som du lager et tak til. Da kan du bare skifte halmballer et par ganger i året. Taket bruker du selvfølgelig om igjen.


 7. Hvis ikke alle endene har kommet tilbake, så kan de ha fulgt vassdraget nedover, og hvis det er et sted hvor ender får mat, så kan det hende at de kan ha slått seg sammen med villender og svaner. Da er det bare å ta med en håv og litt mat så kanskje du får fanget de inn igjen.

  I Drammenselva skjer det stadig vekk at tamender påtreffes slik, Om de har fulgt med elva nedover eller om det er rømte parkender fra kommunen vet jeg ikke, men jeg tror det kan være lurt å sjekke lokale forhold der du bor om det er et sted hvor endene samles.


 8. Å bruke hubro til dette formålet er en stor misforståelse.

  Plasthubroer blir brukt til kråke og måke jakt, fordi slike fugler angriper rovfugler som viser seg åpenlyst.

  Så du vil nok få flere fugler hvis du anskaffer deg dette.

  Men når det gjelder lus så er hyppig rengjøring og tilgang til sandbad eller vann som er det beste botemiddelet.


 9. Fekk telefon frå ei dame som lurte på om eg ville overta eit par dvergpapegøyer i dag. Dei er ca 2 år. Hoa er grå med kvitt ansikt hannen er gul med litt raudt i panna og litt rosa på stjerten. Hoa legg egg men dei er ikkje befrukta (har lyst dei). Reknar med at dette kan vere hybridar (?).

  Selv om bare den ene legger egg så betyr ikke det at du sitter med et par. Det kan likevel være to hunner eller et par hvor hannen ikke har stor nok interesse. Buret som fuglene er avbildet i er for lite til at hekking vil lykkes.

  Nå er det slik med med dvergpapegøyene at hybridiserte fugler ikke har noen problemer med å formere seg, så en skal være en meget flink fuglekjenner for å artsbestemme disse. Selv vil jeg påstå at begge fuglene er mutasjoner av rosenhodet dvergpapegøye.


 10. Jeg har ei isbarhøne som la sitt foreløpig siste egg i begynnelsen av juli 2011. Hun har med andre ord hatt verpepause i åtte måneder nå.

  Er det normalt med så lang pause? Hun blir forresten to år i slutten av juni 2012, så hun er jo ikke spesielt gammel...

  Dette var en lang verpepause. Har hun nok lys i hønsehuset? Hva slags kraftforblanding får hun?

  Går hun sammen med andre høner?

  8mnd. verpepause var vanlig den gang de ikke brukte elektrisk lys til hønene, de verpet bare når de kom ut om sommeren.

  Du må nesten fortelle litt mere om henne!


 11. Jeg vurderer å importere egg fra England eller Danmark, da det er noen raser jeg ønsker, men ikke finner her hjemme. Jeg har vært i kontakt med noen oppdrettere i begge disse landene, og de er villige til å sende rugeegg med posten.

  Men jeg er veldig usikker på hvordan jeg skal gå frem. Jeg har lest reglene for import av rugeegg på Mattilsynet sine sider, og det er jo greit.

  Det jeg lurer på er gangen i det hele. Skal oppdretter sende disse dokumentene til meg først, slik at jeg får sjekket dem/ levert dem til Mattilsynet, eller skal de følge med eggene?

  Og når engelske oppdrettere sier de har export liscence- er denne godtatt som "importlisens" til Norge?

  Jeg er jo litt redd for at oppdretter sier han har papirene i orden, uten at det er tilfelle. I hvilken grad er jeg ansvarlig for importen? Med andre ord; Hva må jeg sjekke på forhånd?????

  Håper noen som har gjennomført dette før kan guide meg gjennom prosessen:-)))

  Det er de som skal eksportere egg eller fugl som har ansvaret for at ikke bare deres egen besetning er frisk men hele det distriktet de hører til.

  Så det første det du skal gjøre er å kontakte din distriktvetrinær for opplysninger før du bestiller.

  Det er viktig at eggene kommer fra et frisk meldt vetrinær distrikt.


 12. Det har oppstått et problem i andegjengen min som ikke ser ut til å gå over av seg selv og jeg må snart sette i gang noen tiltak.

  Jeg har tre "gjenger". Et moskusand-par, tre stokkender hvor to er andrikker og den siste trioen består av en pekingand, en gul svensk og en blå svensk (andrikk).

  Den svenske blå andrikken skal hele tida ta den lille stokkand-jenta mi. :D Om det bare er et ønske om parring eller om det ligger noe mer aggressivt bak, er litt vanskelig å si, men stokkanda er i hvert fall veldig redd ham og forsøker hele tida å komme seg unna. Noen ganger blir hun forhindret fra å komme til vann og matfat over lenger tid pga. Donald, som den blå svenske heter. I går fløy hun faktisk over gjerdet og til naboens jorde for å unnslippe ham. De to andrikkene hun går sammen med er veldig glad i henne og passer på henne, men de klarer ikke å holde Donald borte. Han er tross alt mye større enn dem. Innimellom, spesielt ute, går det greit og disse gjengene er inndelt i tre grupper og holder seg til hverandre. Men når jeg skal ta dem inn i fjøset, snur ofte Donald seg og går mot stokkanda når hun er i nærheten av døråpningen, som igjen medfører at stokkanda ikke tør å gå inn.

  Vanskelig, dette.. Og jeg er redd for at hun til slutt vil fly sin vei og da tviler jeg på at hun vil klare seg lenge.

  Man skulle tro at Donald hadde nok med sine egne damer, men den gang ei...

  Hva kan jeg gjøre?

  Det er litt mange andrikker i andeflokken og jeg har tenkt at det kanskje vil hjelpe om jeg skaffer to stokkender til. Jeg er også ganske bestemt når det gjelder Donald og jager ham når han prøver å ta stokkanda, men det hjelper jo lite når jeg ikke er tilstede...

  I verste fall får jeg prøve å gi Donald et nytt hjem, men jeg skulle gjerne ha sluppet det, for han er ellers en veldig fin and på alle måter. Ikke minst vakker å se på.

  Blir veldig glad for tips og råd! :D

  Du står nok foran et valg, enten færre andrikker eller flere huer.

  Ikke alltid helt enkelt å bygge opp en flokk hvor harmonien råder. Du må nesten prøve deg fram!


 13. Jeg vil råde deg til å bare ha en hane i flokken nå, da unghaner ofte kappes om å legge ned flest mulig høner..Velg ut en av dine araucana haner og hold denne sammen med alle dine høner. Forstår at du er bekymret, men siden det er araucana og eastern (Americaunas) du vil drive med så vil jag anbefale deg deg.. Den hanen du velger ut vil nok roe seg ned når den ikke trenger å kappes om rangorden i flokken. Lykke til


 14. FFløyyte lyd ? :smiley: ?

  Har de virkelig ikke hørt den?Det er koselyden deres når de får en godbit, eller hvis ei tam høne kommer bort til deg og sitter på fanget ditt og slapper godt av, så kommer denne fløyte lyden.

  Den kan også komme når en tar siste runde i hønsehuset for kvelden.Håper dere andre her har hørt den.


 15. Høner er nyskjerrrige dyr, foruten og utforske så liker de å grave fram små kryp og små grønne planter som de elsker å spise, Litt variasjon i kosten tror jeg de vil ha. Litt kjedelig å bare spise kraftfor hele tiden.

  Når du får laget en egen innhenging til dem, så kan du spa opp en firkant med grastorv til dem, og i løpet kort tid så har de revet hele grastorven i småbiter.

  Har dere hørt lyden av en glad høne eller hane? Det er skjønn vakker fløyte lyd, håper dere alle har hørt den!


 16. Jeg gjør dere klar over at endrer man på forsammensetningen så endrer man også på fuglenes utseende.

  Derfor er det å følge rase standarden til punkt og prikke en nærmest håpløs oppgave hvis en ikke kan gi nøyaktig samme forblanding som høner som er avtegnet/avbildet i standarden. Det skal så lite til og siden det markedsfører flere forstandarder med noe variabelt innhold så er det å få like dyr en håpløs oppgave.

  Men husk at dyrene er fremdeles like rase rene, selv en finner mange avik..

  Skulle det gått riktig for seg så burde en oppgitt på standarden hva slags forblanding som er blitt brukt.

  Det beste er vel å få av bildet høner fra alle forings alternativer som finnes, for at dette skal gå riktig for seg.

  I Danmark bruker de en annen forsammensetning i kraftforet enn det vi gjør i Norge, derfor har det hele tiden blitt importert nye dyr derfra ganske jevnlig.

  Så vi blir hva vi spiser, det er slik med folk også. Noen er til og med så flinke at bare ved å se bildet av en person, så kan en si hva slags mat den personen spiser mest av.

×
×
 • Create New...