Gå til innhold

Skiftestads

Medlemmer
  • Innlegg

    225
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    6

Innlegg skrevet av Skiftestads

  1. Eg har laga ein blogg på blogg.no som kjem til å handle mykje om høns.


    Går det an å lenkje til den under "eksternt lenkede blogger"? Koss gjer eg det?


     


    I dag har eg skrive litt om ei høne som forsvann, ta gjerne ein kikk om de vil :)


    Dagens blogginnlegg finn du her.


  2. Du kan lære lammene å drikke av en bøtte med smokker på, så har de mat hele døgnet selv om du er borte. Jeg skriver lammene fordi jeg mener du bør ha to eller flere. Å isolere et lam fra sine artsfrender kan ta livslysten fra det.


    Før du henter lam må du sjekke med Mattilsynet om det er ok. Det er ikke lov å flytte sau over fylkesgrenser, dette for å ha bedre kontroll med de smittsomme sauesykdommene.


    Riktig utblandet melkeerstatning (Pontus eller Sprayfo), en kamerat, et lunt og tørt liggested, grovfôr (høy/surfôr/gress) og gjerne litt lammepellets å spise trenger de også etterhvert.


    Og husk at du blir veldig glad i alelam, så du bør ha en plan for hva som skal skje med dem til høsten før du skaffer dem ;)


  3. Ikke godt å si uten å ha sett henne. Om hun sitter inne/holder seg rett rundt døra mens resten av flokken er ute så er det kanskje noe som ikke stemmer.


    Jeg har selv hatt et par slike. Utfra det jeg har lest trodde jeg det var egglederbetennelse, men jeg har aldri dratt til veterinæren for å få det bekreftet/avkreftet.


     


    Edit: At de er skitne bak kan skyldes andre ting, f.eks mark, men det hvite trodde jeg var betennelse.


  4. Det er masse hvitt puss faktisk

    Jeg er redd denne høna er veldig dårlig :( Kan høres ut som egglederbetennelse som har kommet langt. Det beste for henne er nok å bli avlivet. Å vente å se (til høna dør av seg selv) er ingen god løsning.

    Om du har et personlig forhold til hønene og ikke greier å avlive så høres det ut som om du bør dra til veterinæren for en sjekk/behandling. Lykke til!

  5. En gang var det en dame her og kjøpte noen kyllinger. Hun fortalte at hun hadde noen dvergkochiner som lå hjemme og rugde på ubefruktede egg. Jeg hadde ingen rugeegg på lur til henne, men som et eksperiment hun fikk med en kartong med egg som hadde stått mange dager i kjøleskapet og en del av egga var trolig vasket også. 3 uker senere fikk jeg melding om at det var kommet mange søte kyllinger ut av kjøleskapsegga :D


  6. Arme riddere er godt når man har lyst på noe søtt. Og vafler! Jeg har eksperimentert litt med å fryse ned vaffelrøre i 1  1/2 liters plastflasker. Veldig lettvindt å ta opp og tine og bare tømme i vaffeljernet. Det eneste er at de hever litt dårligere etter å ha vært fryst. Pannekakerøre kan man også oppbevare på denne måten, lett å ta med på stranda eller på tur også :)


    Ellers er det alltid folk som ønsker å kjøpe egg fra hobbyhøns så du kan jo nevne det for naboer og kollegaer :)


  7. Ble bare litt nysgjerrig, hvordan vet du at den som solgte deg rugeegga ikke har håndtert dem godt nok dersom h*n ikke har sagt ifra?


     


    Om dette er egg du har fått tilsendt i posten så kan hard håndtering av pakken være årsaken. Dersom man skal begynne å reklamere på rugeegg så er jeg redd folk ikke lenger vil selge/sende. Det er vanskelig å bevise hva som er årsaken til at det ikke er liv i egga. Selvsagt må den som selger egga håndtere dem på beste måte, men man kan ikke forvente at alle har mulighet til å stå klar og plukke inn egga etterhvert. Så lenge det ikke er minusgrader tåler egga en del :)


  8. Felleskjøpet sin "Kromat Kylling 3" har så små pellets at du slipper å knuse fôret før servering. Felleskjøpet Rogaland Agder (FKRA) sin kylling 3 er iallefall slik, mulig de lager andre varianter andre steder i landet?


  9. Tja, i den brosjyren du linker til her står det følgende:


    "Høner ønsker ikke å gå ut på åpen flate. For å få dyrene til å spre seg på utearealet bør man plante trær eller busker som gir ly og skygge. For å ha mulighet til jordarbeiding kan buskene plantes i kar." De kan altså plantes i kar, men det er ikke krav om det.


     


    Jeg virker kanskje pirkete nå, men nå vet iallefall trådstarter at det ikke finnes lover og regler som sier at utearealet skal være mest mulig fritt for vegetasjon -snarere tvert imot...


     


    Det er forresten ikke denne brosjyren som gjelder lenger, men veileder B (finnes på Debio sine sider). Det er gjort noen endringer, bl.a på dette med utearealets hviletid, men det gjelder de som driver industriproduksjon av økologiske egg.


    • Upvote 2
  10. I lover og reglar om hønsehold står det at det bør vere mest mulig fritt for vegetasjon (tred osv) i hønsegården.

    Kor står dette?

     

    I forskrift om hold av høns og kalkun står det at uteareala skal avpassast etter dyretetthet for å forebygge smitteoverføring og sjukdom. Det står vidare at uteareala skal vere forsynt med ly for vær og vind og vere beskytta mot rovdyr og skadedyr.

     

    I den økologiske veiledaren står det at utendørs luftegardar skal vere dekka hovudsakleg med vegetasjon.

     

    Lovar og forskrifter kan sikkert tolkast ulikt, og ofte er det vanskeleg å finne dei forskriftene som faktisk er gjeldande. Difor spør eg :)

     

    Sjølv ville eg hatt bærbuskar (t.d. Aronia) i ein slik luftegarde i tillegg til anna ly som nemnd. Eg synes me skal legge forholda tilrette for eit mest mogleg naturleg liv for hønene våre. Det er også lov å ha små flokkar heilt frittgåande, og då gjeld ikkje kravet om kvileperiodar for luftegarden (pkt 4.13.2 i veileder B om økologisk landbruksproduksjon).

    • Upvote 1
  11. Den bor sammen med mora og 2 søsken. Men jeg gir den på flaske og vasker den med en klut. Den sliter litt med og reise seg.

    Ja, då er han iallefall ikkje einsam :)

    Einaste forslaget mitt er å gje elektrolyttblanding, men det har kanskje ingen effekt så seint?

  12. Mine italienarar rugde og var dei flinkaste hønemødrene eg har hatt! På det første bildet sit den eine med ein kylling under kvar vinge. Dessverre blei alle mine 3 italienarar avliva før dei var fylt 3 år pga eggleiarbetennelse. Om dei fekk eggleiarbetennelse pga dårlege gener eller pga at dei begynte å verpe svært seint veit eg ikkje. Veldig kjekke høns iallefall :)
    post-1587-0-91457600-1366229370_thumb.jp
    post-1587-0-51814900-1366229600_thumb.jp

  13. Hadde håpet på at de kanskje kunne verpet stabilt i et år til, men kanskje det er best å bytte de ut til høsten? Nå når jeg har så mange høner må jeg tenke på at de skal legge mye egg så lenge de er her og da er det kanskje bedre å sette inn nye vepellare til høsten igen og eller avvikle disse etter sommeren? Hva trur dere ? :)

    Grunnen til at de byttes ut i industrien er at det ikke er økonomi i å ha dem den måneden (?) de har verpepause. Så om målet er å få mest mulig egg er ikke overtakelse av industrihøns det beste :wink: Men når de nå først er ferdig med verpepausen sin så vil de verpe stabilt et år til.

    Å sette inn nye verpeklare høns som du bytter ut før de kommer i myting vil trolig være det mest økonomiske, men kanskje ikke det mest etisk riktige om du kjøper fra industrirugeri...

  14. Kanskje høy eller ensilasje som inneholder mye frø og blader kan gi dem litt ekstra magefyll? Iallefall blir de aktivisert så de har annet å gjøre enn å stå med hodet i kraftfôret :wink:


    Jeg har ikke testet ut dette selv, men ser at hønene sniker seg inn på låven og napper i grovfôret. Har du mulighet til å slippe dem løs ute når gresset begynner å spire så vil du se stor forskjell i kraftfôrforbruket :)


  15. Dette kan være en god ide, men samtidig kan det få katastofale følger.

    Hvis du velger dette, må de vennes på hverandre og under oppsyn.

     

    Når kaniner går i strupen på hverandre, så er det ikke et vakkert syn!

    OBS! For all del, IKKE sett inn en annen HANN!

    Helt enig :) Jeg mener ikke at man skal sette sammen to kaniner i et lite bur.

    Om forholdene legges til rette kan kaniner bo sammen, men om man har begrenset plass vil den beste løsningen ofte være at de får hvert sitt bur og kan bo vegg i vegg med netting mellom (men ikke to hanner om man velger denne løsningen heller).

     

    Hvordan gikk det med den redde kanina her?

  16. Takk for interessant innlegg, Frode, jeg gir meg ;)


     


    Det er forresten interessant å se at kunnskapen om og holdningene til innavl er kommet litt lenger i hønseverden enn i kaninverden. Det er fortsatt veldig mange kanineiere som tror og mener at defekter kommer av innavl, dvs at innavlen skaper defektene. Her blandt hønsefolka ser det ut som om alle har skjønt at defektene finnes i genene og dukker opp når to bærere pares -uavhengig av om det er to ubeslektede bærere eller nær slekt :) 


  17. Om du har så mange høner at du får brukt opp sekken før den går ut på dato så svarer det seg garantert å kjøpe i storsekk. Å kjøpe storsekk krever at du har biltilhenger og enten traktor med pallegaffel eller en rampe du kan rygge hengeren inntil + en jekketralle så du får flyttet sekken på plass.


    Er litt usikker på om det konvensjonelle hønsefôret uten koksidiostatika selges i storsekk. Økologisk er iallefall uten koksidiostatika og kan da selges til hobbyhønseholdere også i storsekk.


     


    Jeg har selv ikke kjøpt hønsefôr i storsekk enda, så vet ikke prisen, men vi kjøper sauefôret i storsekk og det svarer seg økonomisk.


  18. Defektene som arves recessivt, er nettop at de arves skjult.

    Det ble litt feil i det første innlegget mitt. Nå har jeg ingen aning om hvilke defekter som arves recessivt på høns, men tar utg.pkt i at det fungerer likt som på kanin. Kaniner kan være bærere av f.eks defekten bittfeil. Om to kaniner med gen for bittfeil pares vil statistisk 25% av avkomma få defekten (dvs feil tannstilling/forvokste tenner), 50 % bære den skjult videre og 25% være fri. Så ved bevisst innavl i flere generasjoner skal man kunne luke bort defekten, men ikke 100%. Fant dessverre ikke igjen stedet der jeg leste om hvorfor man ikke får frem alt som ligger skjult.

     

    Det jeg skrev om at man må luke bort hele slekta ble likevel feil. Men om man bare plukker bort de med synlige defekter og avler videre på foreldredyr og søsken, og selger ut dyr med defekter i genene, da spres det videre uten kontroll.

     

    Ellers er jeg fortsatt ikke helt enig med deg når det gjelder at defekte gener og innavlsdepresjon er samme sak :wink: Ved stor genetisk variasjon får man produktive avkom. Svinehybrider og verpehybrider er eksempler på dette, de produserer mer enn foreldrene sine. På samme måte vil liten genetisk variasjon etterhvert gjøre individene lite fruktbare. Slik jeg har skjønt det iallefall :)

  19. Kan egg forurenses ved at de feks ikke vaskes og dermed kan råtne? Eller må det være sprekk til?  Trodde også at råtne egg luktet mer svovel?

    Eggeskallet "puster", så tilgrisede egg kan råtne. Om de råtner i kjøleskapet vet jeg ikke, jeg har bare opplevd dette i forbindelse med en urenslig klukkhøne.

     

    Når det gjelder vanntesten så tror jeg ikke den avslører smaksfeil på egga, men den avslører om egget er gammelt/fordervet. 

  20. Legger de brune egg? Brunverpere mangler et enzym som bryter ned en bestanddel i raps, slik at raps i fôret kan sette smak på de brune egga.


     


    Ellers kan det bli dårlig smak på egga (uansett farge) om hønene spiser mye kjøtt og fisk. Vet ikke om noen av forslagene mine passer i ditt tilfelle?


×
×
  • Opprett ny...