Jump to content

Imse

Medlemmer
 • Content Count

  37
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Imse last won the day on November 9 2016

Imse had the most liked content!

Community Reputation

4 Nøytral

About Imse

 • Rank
  Kylling
 • Birthday January 1

Profile Information

 • Kjønn
  Female
 • Bosted
  Hedmark
 1. Imse

  FK eller Norgesfor

  Dytter opp denne jeg. Noen flere med innspill på forskjell på FK og Norgesfór? Hørt andre si på kraftfór til andre dyreslag så er norgesfór sitt mindre mjølete og støvete. Stemmer dette på fór til høns også? Med litt planlegging kan jeg nemlig få tak i dette fóret selv om det er 10 mil til nærmeste utsalg.. Jeg er lite fornøyd med dette mjølet som blir igjen i fórautomaten som hønene ikke spiser, og jeg har prøvd det meste for å få de til å spise det opp..
 2. Ingen fortalte oss dette med at haner ikke skulle ha verpefór før etter at vi hadde hatt høns i 10 år.. Og siden hanene våre har blitt rundt 5 år, så har vi fortsatt med det. Nåværende hane er 4 år og spiser verpefór. Får han tilgang på begge deler, så spiser han fortsatt verpefór. Jeg er ingen ekspert på høner og mat. Jeg gir de det de liker av matrester, feks salatrester, spaghettirester(tidenenes show å gi høner spaghetti..), en neve solsikkefrø nå og da kastet ut i strøet, noen ganger en hel hodekål eller kålrot hengt opp eller spiddet på en spiker på veggen.. Ellers har de fri tilgang på verpefór, skjellsand og fuglesand. Innkjøpslaget har har liksom enten kyllingfór eller verpefór eller tuppen(men det er dyrt, men uten kalk).
 3. Imse

  Vaktler og vinter?

  Men de trives greit inne på vinteren? Å ha dyr ute i bur med en meter snø eller mere er tungvint.. Vi har nok snø å måke som det er. Legger de egg når det er kaldt? Eller er de som hønene som holder igjen når det er kaldt?
 4. Imse

  Vaktler og vinter?

  Jeg leker litt med tanken på å prøve oss på vaktler ( ikke oppstart nå i vinter). Vi har et fjøs av 50 talls størrelse og standard, er det 20 blå ute er det etter noen dager like kaldt inne når det ikke er oppvarmet. Et lags vinduer (her kan vi lett sette inn varevinduer med litt innsats ). Hønsehuset er et rom vi har bygd i fjøset, isolert med isopor på gulvet (det er kaldt, med to hester på stallen frøs møkka fast på kalde dager) og rockwol i veggene. Her om dagen måtte varmeplata kobes inn da vannet frøs der inne. Da var det vel 18 blå ute. Og vannet frøs i det isolerte rommet med varmelampa på hos kyllingene. Hva tåler vaktler? Resten av fjøset er jo ikke bedre isolert.. Ikke trekkfullt, men for vekk kaldt. En må liksom ha en del dyr for å holde plussgrader hele vinteren.. selve fjøset er vel et rom på ca 60 kvm, hvorav hønsehus og kaninhus er 12kvm. Altså stort og kaldt rom. Jeg har ikke ambisjoner om mange vaktler, i hvertfall ikke i starten. Bør jeg dele av og isolere et rom burene kan stå i eller tåler de kulde nå de er voksne?
 5. Imse

  Varme og kyllinger?

  Innlegget ble postet før jeg ble feridg med å skrive. Det jeg mente var at vedkommende jeg har kjøpt kyllinger av før ikke selger om det ikke er vår eller sommer og varm, hun påsto kyllingene kom til å dø på veienga trekk, men dama var litt spesiell. nå er det 2.5-5 grader i hønsehuset, men det er 10-15 minus nå(full vinter her). Kyllingene ligger under varmelampa når de sover, ellers spretter de rundt. Så da er det vel ok. De er vel 6 uker må og fult befjæret. Og det er ingen tvil, det er 3 haner og 3 høner. Jaja, blir mat i fryseren til påske.
 6. Imse

  Varme og kyllinger?

  Du verden, det ante jeg ikke. Da jeg har kjøpt av andre som selger kyllinger(i litt større kvanta), så selger de ikke når det er kaldt ute. Jeg synes det høres skummelt ut å frakte kyllinger i 10-20 kuldegrader.. En bil blir jo fort kald. Det gikk fint da vi hentet, men det var strake veien en halvtime hjem og full varme på i bilen.
 7. Imse

  Varme og kyllinger?

  Fantastisk koselig ja. Håper de blir så tamme og sosiale de sier Lohmann blir om en har de fra kyllingstadiet. Jeg kjøpte lohmann bare fordi det var noen i nærheten(oktober er jo ikke helt måneden å kjøpe kyllinger i, det var jo vinter allerede for to uker siden da vi kjøpte de) og det er en rase som legger bra med egg.
 8. I det siste har jeg nemlig hørt om folk som har hatt høner i 7-8 år.. Men intet sises om de verper eller ikke da. jeg har hatt mange raser gjennom årene, både brahma, minorka, new hampshire, plymouth rock( veldig koselig høner, vurderer et par tre nye), orpington, hvite italienere flere ganger(de fleste selvdøde en gang de to første årene utenom siste hanen som vi hadde i 4 år), Rhode Island Red, dverg kochin og silkehøns. Men ingen har vel blitt eldre enn 3-4 år.. plymouth rock hanen Julemiddag ble 5 år og ble ikke julemiddag... Det var en veldig koselig og snill hane som vi var glad ikke havnet på bordet.
 9. Bare litt funderinger her. Jeg vet ikke om vi har gjort noe galt eller om fakta er slik at høns bare dør, men de fleste hønene mine har ikke blitt mere enn 4 år. En dag finner vi bare ei høne død, så kanskje en død 4 måneder senere. Altså ikke med tette intervaller.. Forrige høne døde vel i fjor vinter. Vi har som regel hatt en 5-10høns og opptil 15-16+ hane og hanekyllinger. Ikke mange og ikke tette forhold og utegang fra april til november(når snøen kommer går de ikke ut samme hva). Jeg har da ikke klart å se hvem som legger egg og ikke og ofte verper de sammen, for alle har hele tiden ment at det holder med ei verpekasse.. Ofte plukker jeg 5 egg på en gang, fordi de ligger der sammenhengende i flere timer. Temmelig sikker på at ingen har død av egglederbetennelse el.l. De klukker jo frittgående rundt på tunet rundt beina våre og blir studert daglig enkeltvis og som flokk.. Skal høner bli eldre eller er deres erfaring også at de dør etter noen år , selv om en gjør alt riktig? Nå har vi igjen 2 R.I.R fra 2012 som har hatt lang pause, i hvertfall 6 uker. De ser friske ut, minus at vi behandler de for kalkbeinsmidd. Ikke funnet lus eller noe. Hva tror dere, tror dere at de starter opp igjen? Det er betraktelig mindre fjær i hønsehuset nå enn for 2 uker siden. Hva er erfaringen med eldre høns? Så spørsmålet er hvor lenge verper egentlig høns? Jeg har ikke lyst til å slakte de heller. De er jo så fine og vi har bare en gatemikshane av ukjent alder( vi fikk ham og tror han er 4 år) og disse to av voksne høns akkurat nå. I kyllingburet bor 6 lohmann på 5 uker. Uansett får hanen og hønene vinteren på seg, de er en fin liten flokk og hanen er så flink til å passe på hønene sine. Selv om han tror han skal dø hver gang vi smører beina hans, hønene bare setter seg pent på vagla etterpå, erfarne med at dette går bra, denne uka også. Men 4 år gamle R.I.R( sannsynligvis klekket vinteren 2012, jeg fikk de av ei vennine som prøvde seg på hagehøns og fikk klager på lukt, og jeg tok gladelig imot 4 R.I.R fra hvam), er de å satse på litt til, til hobbybruk? Ser ikke for meg at de havner i gryta om de lever noen år til.. Vi pleier bare å slakte haner og lar hønene leve til de dør(eller en sjelden gang har blitt nødavlivet). Jeg kjenner at etter 14 år med høns på gården har jeg så ufattelig mye mere å lære. I starten trodde jeg ikke engang høner skuller ha ormemiddel, for dyrlegen sa faktisk så(han som har hatt hobbyhøns i mange år). At vi ikke har hatt annet utøy enn kalkbeinsmidd på de er jo et under, jeg har i hvertfall ikke funnet lus og ikke midd, men en blir vel flinkere til å finne ut slike ting også.
 10. Imse

  Varme og kyllinger?

  Takk for svar! Det har gått greit med hanefar(gatemiks, kan være hva som helst, ser ut som alt mellom brun italiener og new hampshire) i de 4 årene vi har hatt ham. Men to hvite italienere har forfryst kammen(men det var to ekstrem vintre hvor vannet inn til huset frøs og alt mulig). Nå ser vi at det kanskje en en hane eller tre blandt kyllingene, temmelig usikker enda, men tiden vil vise om de legger egg eller galer og havner i fryseren.. Og disse lohmannnene får stor kam, også hønene. Så da satser vi på at mindre og bedre isolert hønsehus og varmelampe på er nok( den har stått på hver vinter de siste årene). Kyllingene er veldig aktive, de spretter rundt opp og ned av vagla og søler fòr som bare kyllinger kan. Og hver gang jeg går inn tror de at de skal få mere.. Første gang jeg tror jeg har lykkes å få kyllinger som hopper opp i handa, enda de var 4 uker da vi fikk de. Vi har brukt mye tid sittende på gulvet og håndmatet de, og nå kommer de fleste opp i handa.
 11. Flere år siden jeg var her sist. Jeg har visst det med å fornye når flokken plutselig består av en hane og et par høner... Vi har ikke så mye erfaring med kyllinger uten mor. De gangene vi har kjøpt kyllinger har det vært på sommeren. Nå er det oktober og det er en drøy uke siden vi fikk kyllinger. De er 5 uker nå, 6 lohnan. De har varmelampe og temperaturen varierer, men ikke under 10 grader, trekkfritt rom i fjøset. Men det er jo ikke veldig varmt i selve rommet. Det er jo et gammelt fjøs, vi hadde hester der før og har delt av et rom hvor en vegg er den gamle murveggen, to er isolerte veggger med isolerglass i( for å kunne kikke inn og få enda mere dagslys enn det ene vinduet) og en vegg var ioslert fra før. Gulvet består av betong med isopor og plater oppå. Nå som det er rundt 0 grader er det 7 -9 grader der. Det er ei kasse til kyllingene(nettingfront) og hanen og to høner går i resten(total 7-8 m2). Så da er spørsmålet, det blir jo bare kaldere ute. Men kyllingene vokser og de har varmelampa over seg og kan fly opp på en liten vagle for å komme enda nærmere. Hvor varmt skal de ha det, og når skal vi avvenne varmen? Nå har vi jo flytta hønserommet ut i selve fjøset fra det gamle hønsehuset som var på nordsiden av fjøset og enda kaldere og dårligere isolert fordi det var for kaldt, vi har hatt to haner de siste 14 årene som har forfrosset kammen:( Men vi er ikke vandt til kyllinger på denne tiden av året. Og jeg er ikke så sikker på at det holder seg på plusssiden i hele rommet når det blir noen minus. Vi bort øst i hedmark, så vi har kalde nok vintre. Når jeg holder de kjennes de gode og varme, og når de hopper opp i handa mi er de gode og varme på føttene. Synes dere det høres ok ut?
 12. Imse

  Klukk eller ikke?

  Jeg selger eggene til venner og familie. Mulig mamma vil ha kyllinger/unghøns etterhvert, de er ikke så nøye på om de er renraset og de har nesten ikke igjen høner nå.
 13. Imse

  Klukk eller ikke?

  Da satser vi på 8 egg. Det kan bli mye spennende.. Vi har hvit italiensk hane, noen hvite italienske høner, plymouth rock(tverrstripete), minorka og RIR. Og et par dverg liksom-kochin-som ikke er rene.. Bare ikke alle blir høner, alle klekkes og alle overlever.. Jeg har igrunn litt vel mange egg nå.. 14 høner og som regel 10-13 egg pr dag.
 14. Imse

  Klukk eller ikke?

  Hun virker jo klukk, men siden hun har gått av og på har jeg vært usikker. Legger under nye egg når de andre har lagt i morgen, blir vel nok ta av. 8-10 egg, er det OK?
 15. En av hønene har lenge prøvd å legge seg til tror vi. Nå har ikke jeg vært i hønsehuset selv på snart 3 uker pga et ankle jeg vrikket og jeg har fortsatt vondt og gruer meg så fælt for å gå ned dit. Men mannen sier nå at høna er sinna og har gått av og på egg hele tiden, så vi har tatt de inn. I dag var hun så sint at hun skikkelig hakket mannen og han forsøkte å flytte henne og kassa inn i et hundebur( øh, det vi kom på for å skille henne fra de andre) og hun spratt ut igjen. Og siden vi har mange plymouth rock ante jo ikke han hvem som var hvem. Men nå lå hun der igjen og var sinna. Han la et egg bortil henne og hun dyttet det under seg. Høner dytter vel ikke egg under seg uten at de er rugesjuke? Jeg har aldri noensinne fått noe annet enn dverghøner til å ruge og PR har vi hatt i 5 år nå.. Men jeg har da hørt at de skal kunne ruge. Hva gjør vi? Lar høna være innestengt til i morgen( hun har jo mat og vann) og legger under flere egg da om hun fortsatt er like sinna? Kan det være at hun har gått av og på fordi hun ikke har følt at hun fikk ro? Og hvor mange egg kan en sånn stor høne ligge på? Jeg tror de fleste eggene er befruktet, virker slik på de jeg har knekt og studert.
×
×
 • Create New...