Jump to content

admin

Administrator
 • Content Count

  5,196
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  103

Everything posted by admin

 1. De kan smitte andre høns opp til 5 måneder etter at de er blitt infisert. Etter 6 måneder må en da regne med at de ikke lengre er smittebærere, og Mattilsynets restriksjoner vil derfor opphøre. Om dere velger å beholde hønsene er det viktig at de blir isolert sånn at de ikke kan smitte andre besetninger/høns. For besetninger med hobbyhøns er ikke dette en uvanlig sykdom, men Mattilsynet må være strenge på grunn av faren for å smitte store besetninger med produksjonshøns. Dette er jo også et virus de kan bli friske av etter noen uker, men vil altså kunne være smittebærere opp til 5 måneder etterpå. Det finnes ikke noe behandling, men varme og tilsetting av elektrolytter i vannet kan hjelpe.
 2. Er du sikker på at det er hvite italienere du har? Er det hvite verpehøns fra noen som driver med eggproduksjon så er det sannsynligvis Lohman du har. Hvite italienere er det veldig mange år siden det ble slutt på å bruke i kommersiell drift med eggproduksjon. Genbanken på Hvam selger fremdeles hvite italienere, eller Leghorn som de heter på engelsk. Derfor er det likevel en del som har de. Sånn sett kan en også si at hvite italienere/Leghorn også er en prydhønsrase. Ønsker du å holde rasene du har rene må du holde de adskilt når du skal ta rugeegg fra de. Men ellers kan de fint gå sammen. Noen balnder de gjerne med andre raser de har for å få høns som legger masse egg. Det kan settes på den positive kontoen.
 3. Jo, du kan regne med at de vil fly over når de blir store nok. Du kan klippe noen av fjærene uten å ødelegge for mye. Brett ut vingen. De ytterste er svingfjærene. La de som er helt ytterst stå igjen. Klipp de andre ned mot festet, pass bare på at du ikke klipper for langt inn mot fjærfestet, da kommer du bort i nervene, og det er ikke bra. Prøv deg fram, ser du at de kan lette så tar du flere av svingfjærene. Bare etter noen dager kan en se kjønnet på kyllingene. Hunnkyllingene har en brun iris (ring i øyet), mens hannkyllingene har lysere iris, nærmest sølvfarget når de vokser seg til. Når de blir større ser du forskjellen veldig enkelt, høna blir brunspraglete, men hannen blir veldig fargerik, men det vet du sikkert...
 4. Det er ofte flere dager fra første egg klekkes til det siste. Det er eggene som er eldst som klekkes sist. Det er lite sannsynlig at kyllinger som ikke har klekt på dag 23 har "livets rett". Med det mener jeg at det er en grunn til at de ikke har greid å komme seg ut av egget. Det med å hjelpe kyllinger ut av egget blir en avveining en må ta. Ofte er det svake kyllinger som ikke greier å komme seg ut av egget selv, da blir spørsmålet om det er lurt å hjelpe de. Men 3 av 19 egg klekt er veldig lite. Det bør klekke langt flere, hvis ikke kan det tyde på at noe har gått feil med rugingen.
 5. Dette er en låvesvale. Den sitter sjelden på bakken, er i lufta nesten hele tiden. Den lever av insekter den fanger i lufta. Reiret bygger den inne i låver og lignende, derav navnet låvesvale. De er veldig flinke flygere.
 6. Det er viktig at de som profilerer seg som hjelpere tar henvendelser fra folk på alvor. En veterinær kunne kanskje fått fuglen frisk igjen, noe Fuglehjelpen sikkert har tilgang til. De kunne nok sammen med deg funnet ut hvilken fugl det også var. Du tok ikke bilde av den?
 7. Jo, dette går an å gjøre. Gi oss gjerne tilbakemelding hvordan det gikk.
 8. Nei, det er lite sannsynlig, selv om alt med måte. Det som betyr noe er den totale mengden fukt brukt under hele rugeperioden. Er det brukt mye fukt under ruging fram til de siste dagene før klekking må en være forsiktig med å øke fukten enda mere de siste dagene. I ditt tilfelle ville jeg ikke økt fukten noe særlig de siste dagene etter som du har hatt relativt mye fukt under hele rugeperioden.
 9. Ok, det hørtes jo litt lovende ut.
 10. Det er noe varierende hva som blir tatt i priser på rasehøns. Er de voksne er vanlig pris for et par ca 400 kr kanskje?
 11. Ja, du vil raskt se om hvitten er blank og flytende. Har den begynt å stivne litt er det ingen vits i å ruge mere på eggene.
 12. Jeg tenkte som så at med så høy temperatur i flere timer kan det hende at eggehvitten har begynt å stivne…. Det gjør den ved 63 grader.
 13. Det høres ut som en fin plass å ha rugemaskinen. Det viktige er et rom med stabil temperatur over 18 grader der også luftfuktigheten er stabil. vanlig fukt i et oppholdsrom er ca 40%. Er den høy blir det mindre behov for å tilsette så mye fukt under rugingen. Jo, det står 65% eller mer i bruksanvisningen fra Brinsea. Men har du fått dårlig klekkeresultat er det ofte årsaken er for mye fukt. Har den vært nærmere 60% under ruging kan det være at fukt-tapet i eggen har vært for lite. Da er det bedre å ikke justere den for mye opp under klekking. For mye fuktighet i rugemaskinen forhindrer normal fordampning og resulterer i en redusert klekking. Fukttapet gjennom rugeperioden skal ligge på 11%. For å kontrollere dette underveis kan også eggen veies regelmessig.
 14. Du kan jo alltids prøve å ruge de noen dager for å se om det dannes blodårer der. Men 60 grader i flere timer gir jo nesten et kokt egg… Har du prøvd å åpne et av eggene for å se hvordan det ser ut inni?
 15. Jo, for høy luftfuktighet kan føre til at kyllingen vokser for raskt. På dag 14 snur kyllingen seg i egget, har den vokst for raskt kan det være at den ikke greier å snu nebbet opp mot den butte enden med luftlommen. Det er der den hakker seg ut av egget. Jeg ville hatt luftfuktigheten under rugingen på mellom 40-45 %. Ved klekking på mellom 55-60%. Men det kan være andre faktorer også som påvirker klekkeresultatet. Har du åpnet noen av eggene som ikke har klekt, for å sjekke hvordan utviklingen av fosteret har vært?
 16. Nei, da er eggene døde. Ved temperatur på over 41 grader i mer en 30 minutter vil kimen/fosteret i egget dø.
 17. admin

  Oslo

  Velkommen til fuglepraten.
 18. Jeg flyttet denne til kategorien kjøpes. Håper noen her inne kan hjelpe dere. Det er en spennende og flott hobby dere har begynt med.
 19. Jo, eggene kan klekkes med enkle midler. Det som er utfordringen er riktig temperatur og fukt. Temperaturen der eggene ligger må være ca 37,7 grader. Blir temperaturen for lav eller for høy kan eggene likevel klekke, men du kan risikere å få kyllinger som er misdannede. Blir temperaturen alt for høy, over 40 grader så vil fostret i egget dø om det har begynt å utvikle seg. Oppsummert så bør temperaturen ikke avvike mye fra den optimale temperaturen på 37,6 - 37,8.
 20. Kyllingene klarere seg uten mor når de har begynt å få litt dekkende fjærdrakt, altså når de ikke trenger mere varme fra henne. Om vi sier ca 4 uker gamle så kan de fint klare seg selv forutsatt at det er sommerlig temperatur der de skal være. Det er vanskeligere å svare på de siste spørsmålet, men hun er nok ikke like mye knyttet til kyllingene når de er blitt såpass store som 4-5 uker gamle.
 21. Det er lett å bli lurt om en ser kun på kammens størrelse. Noen haner utvikler kam raskere enn andre haner. Hanekyllinger har kraftigere bein enn hønekyllinger, derfor kan det lønne seg å se på både kam og føtter.
 22. Jeg er litt usikker, men tror det er en hane. Kammen var ikke så framtredende ennå, men jeg synes den har for kraftige bein til å være høne. Mere typisk for en hane med så kraftige bein.
 23. Bevissthet blant forbrukerne gjør at ting kan endres. Men det er nå en gang blitt sånn at pris trumfer det meste.
×
×
 • Create New...