Jump to content

norfrid

Medlemmer
 • Content Count

  184
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

Everything posted by norfrid

 1. norfrid

  Skinnegg

  Har også noen vaktelhøner på samme alder som begynner å bli gamle og slitne, men de får holde koken noen uker til. Hender det kommer noen rare egg her også, både med og uten skall. Det kan hjelpe å gi dem fin skjellsand.
 2. norfrid

  Jippi, EGG!!

  Gratulerer! Syns det er like moro hver gang når en ny liten vaktelhøne overrasker meg med et nylagt egg med sitt eget særegne mønster. Enkelte egg vet jeg nøyaktig hvilken høne som har lagt da det ser ut at de preger eggene på hvert sitt vis.
 3. norfrid

  Eggeforstoppelse?

  Mistet også en høne som ikke fikk ut egget sitt i vinter, og like etterpå så jeg en annen høne som hadde samme problem. Jeg knertet den liksågodt da jeg ikke visste om det var noen råd for dette.
 4. norfrid

  vaktel priser

  Hvor klarte du å få tak i så rimelige vaktler, Løvemor?
 5. Jeg har mine vaktler i store kaninbur i stallen. De elsker å sandbade, men bader like gjerne i sagflisa som de har et tykt lag av i bunnen av buret. Greit å gjøre rent også da jeg måker ut all flisa og legger i ny en gang eller to i uka. Har vanligvis 3-6 høner og 1 hane i hvert bur, men har også hatt større grupper som har fungert greit. Hønsefor går ned på høykant samt litt finklipt gress eller vassarve. Mine liker ikke brød av en eller annen grunn. Vi spiser mye egg selv da de er skikkelig gode og det sies at de skal hjelpe mot allergi (er skikkelig allergisk mot burot...), men jeg selger også noe. Har av og til solgt voksne fugler og kyllinger også. Mine eldste vaktler er over et år nå og har verpet hele tiden, dog med litt variasjon i antall egg per dag. Veldig greie fugler å holde og ikke noe bråk med dem selv om noen haner skriker litt, særlig om morgenen når lyset kommer på.
 6. Naboen har noen Lohman som ungene elsker. Skikkelig snille og tamme høner som verper bra. Er jo ikke så tamme de på jobben, men som de verper!
 7. Har ikke bilde, men kan lade batteriet til fotoapparatet, så kanskje jeg kan gjøre noe med den saken. Jeg syns de er veldig fine, men høner og haner er prikk like. Har ikke klart å finne noe forskjell i fjærdrakta.
 8. Om man skal selge økologiske egg er det vel et krav om at hønene skal være ute noen timer om dagen. Dette vil vel også gjelde vaktler. Kunne også tenke meg å drive litt større med vaktler etter hvert, men er litt redd for å drukne i egg...
 9. Syns også de hvite er så fine. Har en helhvit unghane som jeg sparte da jeg slaktet litt her. Nå har han selskap av ei grå fin høne og det ser ut som de stortrives i lag. De ligger tett sammen i litt tørket plengress hver kveld. Er så koselig atte! Fikk 24 kyllinger i forrige uke, men ikke en eneste hvit, så jeg får vel finne noen flere høner etterhvert til den hvite hanen. Kyllingene i siste kull klekket forresten fra dag 16 og i flere dager. Tror den siste kom på dag 19 eller 20. Pirket ut en levende kylling et par dager etter det igjen, og den var på beina et døgn før den bukket under.
 10. Har vaktlene mine i diverse store kaninbur, og der jeg åpner på siden spretter vaktlene ut hele tiden. Der jeg åpner burene på toppen er det sjelden noen flyr ut. Siden jeg har dem i stallen er det jo bare å gå å plukke opp rømlingene etterhvert som de tar seg en liten flyvetur. Synd du har mistet så mange vaktler, men koselig at du fant igjen den siste rømlingen. Syns vingeklipping høres litt drastisk ut, men det plager nok ikke fuglene.
 11. Bare hold godt rundt kroppen og vingene, så blir det ikke noe søl. Det går an å henge opp en pose ved siden av slik at en kan holde fuglen oppi der når den blør ut. Er forresten ikke så mye blod i disse små vaktlene. Har akkurat slaktet noen overskuddshaner. En real kakk i hodet og så øksa og det er gjort på et lite blunk. Syns det er greiest å flå dem. Tar ikke mange minuttene.
 12. norfrid

  Siste klekking

  I går måtte de fleste overskuddshanene takke for seg, men i rugemaskinen har det vært liv de siste par dagene. Av 57 egg klekket hele 23 stykker noe jeg er veldig fornøyd med. En liten stakkar er temmelig puslete, så det spørs om jeg ikke må ta den, men resten av gjengen ser friske og kvikke ut. Det kan se ut til at jeg har fått stort sett bare vilt- og honningfargede vaktler i denne omgangen. Egentlig er det like greit da det blir litt lettere å kjønnsbestemme ungfuglene. Jeg har jo allerede noen hvite høner og en ung hvit hane, så jeg regner med å kunne få fram noen hvite vaktler igjen til våren. De grå er også fine, og jeg har både høner og haner av dem også. Har et bra spekter av farger på fuglene mine nå, så jeg gleder meg allerede til våren og til å sette igang rugemaskinen igjen. Det er litt spennende å se hvordan de små dunballene blir seende ut når de får fjær. Enn så lenge får de gamle hønene mine verpe ut høsten da det er litt etterspørsel etter egg for tiden. Gamlingene skal få slippe til vinteren. De er jo godt over et år gamle nå og har lagt egg hele tiden. Så når våren kommer vil jo også de unge vaktlene jeg har nå ha verpet en stund, så jeg regner med det blir nok egg til neste rugesesong også.
 13. norfrid

  Ensom?

  Ja, enkelte er snare til å fly ut av buret her også, men jeg har vaktlene i stallen, så de kommer ikke så langt. Det begynner å bli så livlig i haneflokken her nå, så jeg får vel manne meg opp og finne øksa. Hadde håpet på å få gitt bort noen, men det er vel overskudd av haner hos alle mann.
 14. norfrid

  Ensom?

  Har unge haner til overs som du kan få av meg. Bare å komme å hente det hvis du ikke bor for langt unna.
 15. norfrid

  Koneplager

  Det skal ikke være enkelt dette. I en av kyllingflokkene ser det ut til at jeg har fått en koneplager igjen. En av hønene fikk gjennomgå og fikk en liten flenge i huden, så jeg tok henne ut og satte henne i et annet bur med en annen kyllinghøne som selskap. Såret grodde og jeg satte de to tilbake til de andre. Men jeg har nok ikke lært av erfaring. Det gikk jo ikke. Nå er den andre høna skadet også og har sår på hodet, mens den som opprinnelig var skadet er kjempestresset. Kongen på haugen ser imidlertid til å la de tre gjenværende hønene sine være i fred, så da får det bli sånn, da. Har forøvrig noen gryteklare haner, men jeg tør ikke putte noen av dem inn i flokken istedenfor, så da får de to plagede hønene bo for seg selv. Håper den høna som har blitt så stresset roer seg etterhvert, ellers ser det ut for at det blir ei høne eller to i gryta også. Når det gjelder de siste klekkingene her på bruket ble det seks kyllinger av tjueto egg, men jeg mistet dessverre en. Ny klekking denne uka, og jeg er litt spent på om klekkeprosenten her blir noe bedre da trettiseks av eggene er hentet på en annen gård mens tjue er fra mine egne vaktelhøner. Syns jeg så et lite hull i et egg i formiddag, så bur og varmelampe er gjort klart til nykomlingene. Håper jeg blir litt flinkere til å velge ut riktige haner nå da, for jeg syns jeg har hatt nok av disse koneplagerne og mishandlede høner.
 16. Utsalgspris i butikk ligger gjerne på rundt 4 kroner egget, så du kan jo prøve med 3 kroner per egg.
 17. Syns ikke det der var skikkelig hanelyd. Har sett høner som også strekker på seg og skriker litt, men ikke så ofte. Har lest at på tysk kalles vaktler også for "tritt mich nicht", som også beskriver lyden hanene lager. Og de skriker gjerne mye høyere enn den på videoen. Er dessverre ikke noe tess til å filme. Har en ung jypling nå som gjerne brisker seg litt som sikkert hadde gjort seg på video.
 18. norfrid

  Fiasko

  Vaktler skal tåle å være ute bare de har et lunt sted å gå inn i. Blir sikkert dårlig med egg på vinteren, men så verper de kanskje desto bedre når våren igjen er i anmarsj. Ser jo at vaktlene trives andre steder der de får være ute og har god plass, så det blir nok fint for dem å bo i skogen. Her er det så mye rev og grevling samt at jeg har en jaktlysten terrier, så jeg tror mine har det best i stallen enn så lenge.
 19. I de to siste kyllingflokkene mine som teller hele åtte og ni vaktler har jeg begynt å sortere litt. I den yngste flokken var det tre hvite, tre honningfargede og tre viltfargede. De hvite er jeg ikke sikre på enda, men alle de andre er selvfølgelig haner. Har ryddet litt i den flokken og lar en lys honningfarget hane holde de hvite damene (?) med selskap. Hanene har fått eget bur til de er slakteklare eller om noen vil overta dem. I åtte-flokken har tre av kara begynt å gale, en flott helhvit hane og en viltfarget ikke så yr kar. De har nå flyttet i tomannsbolig i påvente av slakt eller bytte av hjem. Den tredje galende fyren var så flott at han må jeg bare beholde. Tror fargen heter british range og han får være damenes Jens i den flokken om det ikke dukker opp noen yngre machoer. Litt artig flokk det der, for alle har forskjellige farger, så jeg er sannelig ikke sikker på hvilket kjønn det er på dem selv om de skulle være gamle nok. Bare de som galer har skum når jeg klemmer litt bak, så det hadde gledet meg veldig om de restrerende er høner. Mine tre nyinnkjøpte høner overrasket meg med hvert sitt egg i går, så tross haneoverskudd er det nå bare fryd og gammen i vaktelavdelingen. Ellers har jeg to rugemaskiner på gang nå med både egne og innbyttede egg, så det blir forhåpentligvis travlere tider her når det nærmer seg helga da de første kan begynne å klekke. Så er det å håpe på høner igjen, da...
 20. Har lest at vaktelegg inneholder et enzym som gjør at salmonella ikke kan overleve i vaktelegg og at disse eggene kan spises rå i land hvor det ellers er vanlig med salmonella i hønseegg.
 21. Dere er gærne Hadde iallefall satset på egg som er levert direkte fra bonde til butikk hadde jeg vært dere. Jobber som avløser i hønsehus med frittgående høns, og der er det 3-4 haner per 7500 høner. Eggene blir henten en gang i uka, så sjansen er jo også stor for å få egg som er nærmere to uker gamle når dere kjøper i butikk. Mulig det er flere haner i økologisk drift? Uansett ønsker jeg dere lykke til med ruginga!
 22. Skikkelig dårlig erfaring med postsendte vaktelegg her i sommer. Mange knuste egg og ikke eneneste kylling... Hadde jo ikke tid til å la eggene vente jeg, så det var kanskje den største feilen? Elendig klekkeprosent på egne egg også, så det er vel uår her også. Vel, var på en gård og hentet nye rugeegg personlig i går, så nå får jeg kanskje noen kyllinger til på tampen av sesongen.
 23. norfrid

  Eggbytte

  I jakten på nye gener til min lille vaktelbestand har jeg nå fått byttet egg med en dame som bor i nærheten som også var på jakt etter noe nytt og som skulle sette igang rugemaskinen i disse dager. Veldig praktisk. Så nå håper vi begge på mange små kyllinger og kanskje nye friske gener. Gleder meg egentlig til neste år, for mange av kyllingene mine har farger som de gamle fuglene mine ikke har. Begge de grå vaktlene jeg fikk tak i viste seg å være haner, så den ene har fått tre gamle høner som selskap, men jeg vurderer å knerte de to eldste hanene mine sånn at den andre grå får overta deres harem. Kanskje hjelper det på fruktbarheten på eggene her også da både hanene og hønene i den eldste flokken min begynner å bli godt voksne. Men hønene verper fremdeles bra og legger store fine egg, så jeg kommer nok til å beholde dem en stund utover høsten. Måtte låne en ekstra rugemaskin til disse bytte-eggene, så forhåpentligvis blir det et par kyllingkull å stelle med i løpet av denne måneden. Mye jobb, men veldig moro.
 24. norfrid

  Postegg

  Lykke til sørmørefjør. Har noen vaktelegg i min egen rugemaskin for tiden som forhåpentligvis klekker i slutten av måneden. Dessuten har jeg lånt meg en maskin til for å ruge ut noen nye egg som jeg har hentet i dag. Får jo helt dilla på denne ruginga...
 25. norfrid

  Fiasko

  Jeg styrer sikkert mer enn det som strengt tatt er nødvendig. Hadde jeg hatt bedre plass tror jeg ikke det hadde vært noe styr i det heletatt. Sånn som det er nå bor mine vaktler i kaninbur og lignende i stallen, og det er ikke lett for dem å gjemme seg, så derfor har det blitt litt hakking her. Men jeg passer på så godt jeg kan og bytter om til jeg ser at fuglene kan bo sammen i fred og fordragelighet. Håpet er at jeg får gubben med på laget sånn at han lager en svær innhegning til meg i et nybygg på låven. Noen av kaninene har allerede flyttet dit, så jeg håper å få resten av kaninene og vaktlene med på flyttelasset også. Da håper jeg å kunne slippe alle vaktlene sammen i en stor flokk. Har for det meste kyllinger nå da de 16 voksne vaktlene jeg har igjen begynner å gå ut på dato. Kan være greit med en liten rugemaskin, ja, for de holder jo ikke koken så lenge disse vaktlene. Mine eldste er over et år nå og fruktbarheten tror jeg det er så som så med, noe som kan komme både av alder og kanskje innavl. Men jeg driver og får tak i nye gener her og der, så til neste år har jeg planer om å prøve å ruge fram mange små livlige "humler".
×
×
 • Create New...