Gå til innhold

Arne aka norwegian

Medlemmer
  • Innlegg

    985
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    15

Innlegg skrevet av Arne aka norwegian

  1. sepiolit, (af gr. sepion 'blæksprutteskjold' og lithos 'sten'), merskum, hvidligt eller grøngult, nåleformet eller båndformet lagsilikatmineral af båndmineralgruppen. Formlen er Cx-y(Mg8-yAly)(Si12-xAlx)O30(OH)4(OH2)4, hvor C er ombyttelige kationer som fx Na+. Sepiolit dannes i ionrige vandige miljøer. Det anvendes fx i boremudder. Betydelige forekomster findes bl.a. i landene omkring Middelhavet.

    Så spørs det hvordan silikat oppfører seg i kroppen? Blir jo brukt som kattesand pga evnen til å suge til seg fuktighet, regner jeg med. 

  2. Det grønnaktige egget kommer fra Isbar eller Araucana avstamminga. Begge disse rasene har gen for blå egg. Hvis man krysser blåegglegger X brunegglegger får man fra grønnblå til olivengrønne egg. Mørkheten på den brune eggfargen avgjør valøren i avkommet.


    • Upvote 1
  3. (Fikk litt trøbbel med å lagre, så her er resten av svaret)

    Spørsmålene blir vanskelige å besvare fordi de er så generelle. Med noen fargevarianter går det an å krysse to farger – MEN vel og merke så lenge du vet hva du gjør – hvis ikke blir det kaos i løpet av noen få generasjoner. Og genene er de samme for alle hønseraser, fra Sebright til Malayer.

    Noen farger, som svart og hvit, kan "dekke over" andre fargeanlegg som da ligger skjult. Hvilken annen farge ville du krysse svart med? 

    Ang. perlegrått & tverrstriping: 

    Husk på at tverrstriping er dominant og legger seg over hva som helst. Hanen kan ha to gener for tverrstriping, høna bare ett. (Blir tema for første medlemsblad på nyåret)

    Perlegrått er recessivt (vikende) og krever derfor to gener for å komme til uttrykk. Det viser seg ikke når dyret bare har ett gen for det, men dyret er bærer. 
    Krysser du perlegrått med svart blir alle kyllinger svarte. Da må du krysse avkom tilbake på den perlegrå forelderen og få 50% perlegrå, resten blir svarte bærere.

  4. Litt forskjellig farge/skjær  i eggfarge er normalt, men hvite egg skal være hvite og turkise egg skal være blå. Maransegg skal være så mørke som mulig.

    Når det gjelder fargegenetikken er det nok litt mer komplisert enn som så...  Det er alltid en haug med gener inne i bildet, selv om enkelte gener er så sterke at det blir litt av/på-problematikk.

    I Hobbyfjærfe, medlemsbladet til Norsk Rasefjærfe har vi nå begynt en serie med artikler om genetikk (på norsk!) så hvis du ikke er medlem, så skynd deg å melde deg inn og be om å få til sendt gamle nummer – fra og med nr 3/2014.

×
×
  • Opprett ny...