Jump to content

Camilla R.H

Medlemmer
 • Posts

  586
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  18

Everything posted by Camilla R.H

 1. Jeg vil anbefale deg ropa b. Jeg har ikke funnet noe makk hos mine fugler, og bruker dette jevnlig som forebyggende. Jeg bruker den flytende til å ha i vannet. Hver vår og høst bruker jeg den som man drypper rett i nebbet. Funker veldig bra her. Prøver å unngå "for mye kjemi" på små kropper. Så sant jeg kan velge et naturlig botemiddel (uten bivirkninger!), synes jeg det er å foretrekke!
 2. Nei, du må ikke bruke så har stråle! Det kan skade anda. Nå har ikke jeg ender ennå, men har trenger ikke å være kvantefysiker for å forstå at dette blir for heftig. Du må tilby dem rent vann fra springen til å skylle hoder/øyne i. En gildekasse feks som du bytter minst en gang for dag. Man kan lage sitt eget øyebadevann, ved å tilsette litt salt. Jeg gjør det til oss her hjemme. Jeg trekker kammomillete, og tilsetter litt salt slik at det holder omtrent samme saltnivå som tårer. Vent til det er lunkent. Du kan jo fylle det på feks en imsdalflaske (sånn med "sportstut"). Da får du ganske god kontroll på trykket på strålen. Øyedråper tror jeg er reseptbelagt, uten at jeg skal si det sikkert.
 3. Så lenge du bygger mindre enn 15 m2 er du fritatt fra å søke om byggetilatelse. Viktig at du har god klaring fra grensen til nabotomta - mener det er 4 meter - ellers vil du trenge samtykke fra nabo, og tror faktisk man også må søke.. Tror du må ta stilling til om dette skal være en frittstående bygning (minimum 1 meter fra eksisterende bygg), eller tilbygg. Det har vært snakk om at tilbygg under 50m2 skal fritas fra krav om byggetilatelse, men jeg vet ikke om dette gikk igjennom/har tredd i kraft. Jeg ville nok tatt en telefon til plan- og bygningsetaten først. Du kan også ta en titt her: http://www.lovdata.no/all/hl-20080627-071.html#20-3 http://www.lovdata.no/for/sf/kr/xr-20100326-0488.html#map006 Ville også snakket med naboene på forhånd; mange som er lite tolerante til høneklukk og hanegal, så lurt å forberede dem litt. En ting som kan redde et godt naboskap, og verger naboer mot støy, er god isolering. Bor du i tettbygd strøk må du, som det skrives over her, undersøke hvor mange du har lov til å ha, og om det evt er forbud mot hane, eller restriksjoner på antall. Lykke til!
 4. Jeg bruker også varmerør slik som Morkl. Helt samme røret, men jeg fikk det billigere hos seatronic - kom ikke inn i nettbutikken til dessalator, så usikker om dette fortsatt er tilfelle. Legger uansett ved link, så kan du undersøke selv. http://www.seatronic.no/opplagsutstyr-opplagsovner-c-89_174/varmeror-p-419
 5. Nå er vel kanskje ikke australorps det beste valget, om du er på utkikk etter klukkhøner. Hvis dette er viktig for deg bør du kanskje vurdere en annen rase, selv om det finnes stammer med australorps som ruger. Hva med orpington? Store, fluffy og fine, og kjent for sitt rolige og gode gemytt. Og de ruger. Når det gjelder katta så er kyllinger i faresonen, men voksne høns klarer seg fint. Her holder kattene seg på avstand når hønsa er i hagen, kloke av skade. Vi har både sol og skygge i luftegården - da kan de velge selv. De elsker å sole seg, men på varme sommerdager holder de seg i skyggen. Vil anbefale at dere bygger slik at dere heller har "for god plass" enn for liten. Vinterstid vil det være nødvendig å holde dem innendørs om det er veldig kaldt/blåser. Da bør de ha litt plass til å røre på seg. Lykke til!
 6. Nei, ingenting gikk som det skulle i fjor. For å gjøre en lang historie kort, så besluttet byantikvaren at de skulle lete etter oldtidsminner her. Mannen min gikk til kamp for å redde beitet til hestene (de skulle grave sjakter på 2x100 m på kryss og tvers av hele jordet, også den delen hvor vi skal grave ut dammen og sette opp hus til endene), og vi fikk utsatt utgravningene til august, men utpå sommeren var det sykdomsutbrudd blant fjørfe i store deler av landet. Jeg turte rett og slett ikke å ta inn hverken fugler eller egg. Men i år skal vi ha ender. Vi går et nytt år med sykdom i møte, så blir nå til at jeg ruger i maskin. Synes det er litt trist at de ikke får gå med mora, men jeg tar alle forhåndsregler. Utbruddet er i år vemmelig nærme - i nabofylket - og føler på frykten.. Fordelen er jo at de blir supertamme når de skal være bebisene mine gjennom sommeren!
 7. Så varm skal den ikke være på toppen! Er jo slik at når kyllingene blir større så sitter de mye på toppen. Dette høres litt skummelt ut.
 8. Høna går av reiret når de kyllingene som har klekket trenger mat/ vann. Høner som rigger seg til i en av rugekassene får stort sett "besøk" underveis, og da har man egg med ulik klekkedato. Høna vil alltid prioritere de kyllingene som har klekket, og vil da forlate de resterende eggene for å ta vare på de som har klekket. Kan dette ha vært tilfelle hos din søster? En måte å unngå dette på er å merke de eggene som skal ruges ut, og samle inn de andre daglig. Om dere skal krype under låven, og hente høne og egg så kan du neste regne med at du har avklukket høna i prosessen.. Største risikoen her er vel at reven tar høna. Det er jo noe du må vurdere om du kan leve med. Jeg ville nok bare la henne få lov til å gjøre som hun vil.
 9. I fjor rigget en av mine seg til i skjul, og når jeg oppdaget hva som foregikk var det utvikling i eggene. Jeg lot henne da få lov å styre selv. Alle hennes klekket samtidig, så om hun har klart å holde reiret sitt for seg selv vil nok det samme være tilfelle hos deg. Det er når andre høner begynner å blande seg at det blir krøll.
 10. Ja, det er apotekvare, men tror det er reseptbelagt..
 11. Camilla R.H

  høy / halm

  Så ergerlig da.. Da er det vel høy som gjelder da.. Føler at det blir ressurssløsing, men jeg har jo valgmuligheten... Her på østlandet er det stort sett god tilgjengelighet så lenge sommeren ikke blir for våt. Ser problemet ditt - gjorde noen søk og det nærmeste jeg fant var 4 timers kjøring innover i landet... Det ville blitt tidenes dyreste halm i så fall!
 12. Camilla R.H

  høy / halm

  Hm er det ingen som holder sauer eller geiter der du bor? Mulig de bruker halm som bunnstrø, og har en ball eller to til overs? Eller; her på østlandet finnes det en "fórformidling". De driver med videresalg og formidling av salg av grovfór, men også halm. Sjekk om noe slikt finnes hos dere! Det er egentlig feil årstid å handle halm. Dette bør man sikre seg på høsten, ellers risikerer man at det blir fritt.. "Min" bonde solgte meg den siste ballen sin i januar/februar... I fjor var det fritt i november pga våt sommer, og lite avling. Jeg kjøper storball på ca 600 kg, så nå har jeg så jeg greier meg til høsten igjen. Har sett det annonsert helt ned i 25 kg baller, men disse blir jo temmelig dyre til sammenligning, men om man mangler lagringsplass og/eller mulighet for transport, så er jo det en løsning. Følg med på finn, evt sett inn en annonse der. Kan være noen fortsatt har mer for salg. Lykke til!
 13. Et lite tips til hønsehus er lekestue; du kan da enkelt bygge luftegård utfra den m tak. Mange som gir bort på finn nå utover våren. Da kan man stå innendørs ved rengjøring - praktisk. Jeg har en klappstol hengende på utsiden, som jeg tar med inn når jeg har tid til å kose og håndmate. Dere kommer til å tilbringe mer tid der enn dere tror, så greit å legge til rette for det. Mine høns får gå ut sommer som vinter, så lenge det ikke er kaldere enn -10 og ikke blåser, men jeg strør med halm slik at de slipper å gå rett på frossen mark, og ikke minst; kan gå "tørrskodde". Brahma har fotbefjæring så de må ikke bli våte på bena - da kan de få frostskader. Om dere håndterer fuglene mye fra de er små, blir de veldig tamme. Brahma er veldig rolige og fine fugler, men i største laget for å være "kosehøner" for barn. To av mine høner er blanding av Brahma og malay, og snillere høner finner du ikke. De er kjempefine i samspill med barna. Yngstemann på 2 er ofte å se med den ene hvor han viser henne småstein og pinner - hun er nysgjerrigper og matvrak, og håper stadig... 7åringen derimot foretrekker sultaner. Pene, snille og übersosiale! Sultan er vel kanskje også min favoritt, men ellers er jeg veldig glad i mine araucanas. Rolige, nysgjerrige og fine, legger flotte turkisgrønne egg. Hele familien har mange koselige stunder foran seg! Hvis dere vil lese litt om forskjellige raser kan dere titte litt her: http://www.safari.til1000.net/honsesafari.htm Mange som driver med høns i Trøndelag, så om dere er villige til å kjøre litt så har dere jo mulighet til å velge blant andre raser. Du kan jo ta en titt her; http://www.tronderlag.com/92965376 Lykke til!
 14. Tusen takk for hjelpen - da tar jeg sjansen! Blir spennende å se hva de vil synes om behandlingen.
 15. Tenkte å beskjære nå i disse dager; før sevja stiger og den setter blader. Bør jeg beskjære hardt? Tenkte å ta ca 20-30 cm. Buskene er vel ca 120 høye. Synes det er litt skummelt, dette her. De gangene jeg har skjært hardt ned og/eller flyttet busker av ymse slag har jeg bare tenkt at det får gå som det går. Og det har jo alltid gått bra, men om jeg kverker disse kommer jeg til å bli ordentlig lei meg.
 16. Bare et spørsmål; du setter pallekarmene rett på bakken? Drenerer du under?
 17. Takk for tips, begge to! Mamma sa også at de kom til å være litt pjuskete gjennom sommeren, men bare de kommer seg til neste år er jeg fornøyd! Vil jo ikke være den som kverker 70 år gamle roser! Det potettrikset skal jeg jaggu prøve. Blir spennende å se om jeg får det til.
 18. Jeg har noen gamle roser i hagen, men plasseringen er helt feil så jeg må flytte dem. Når bør jeg gjøre det. Moren min sier jeg må gjøre det straks telen går, men på nett står det flere steder at det må gjøres senhøstes. Vil ikke miste dem da dette er svært gamle roser av type en ikke lenger får kjøpt. Synes derfor de må behandles med respekt! Lurer også på om det er mulig å formere på noe vis? Jeg har bare tre, og kunne godt tenke meg å få frem fler om det er mulig. Noen som har peiling? Takknemlig for alle svar!
 19. Jeg pleier alltid å ta ut kyllinger innen et døgn, da jeg er redd for dehydrasjon. Hvordan har det gått?
 20. En liten parentes; mener å ha lest at welsumer er kjønnsvisende (ved 2 ukers alder?), så vil gå fint å kjøpe kyllinger, men kan være jeg surrer..
 21. Jeg ville startet hos din lokale fjørfeklubb - http://rrfk.no/oppdrettsliste.html - der ligger det også ute en oppdretterliste. Du kan også prøve å poste en annonse der, og her, om hva du ønsker å kjøpe. Ofte blir det ikke annonsert, selv om oppdretter kanskje har fugler til salgs. Kontakt oppdretter direkte og hør. Hvis du har bestemt deg for å gå for dverg welsumer blir det jo å prøve å spore opp noen som har det i nærheten. Nå er jeg helt ute når det gjelder geografi, men jeg mener du bor i samme fylke som landets mest seriøse oppdretter av welsumer; sender deg navnet hennes på pm - hun er her inne også. Hvis det jeg skriver nå stemmer har du muligheten til å få deg noen flotte fugler i utstillingskvalitet! Selv vil jeg anbefale araucana. Disse går under mellomstore høns, men de er temmelig små. Artige fugler uten stjert, med liten kam (fint med tanke på kalde vintre) og sist, men ikke minst; de legge blågrønne egg! Og om du skulle ombestemme deg mht hane så er det den av hanene mine som galer minst skjærende. Lykke til!
 22. Jeg synes disse ser fine ut til å skylle hode/øyne om vinteren - bare å skjære hull i lokket og minimalt med søl. http://biltema.no/no/Fritid/Hestesport/Stall/Forskal-5-l-14401/
 23. Tar gjerne noen uker før høns starter å verpe jevnt etter flytting. En ting du også må ha i bakhodet når du overtar høns fra kommersielle anlegg, er at de kasserer hønene før første myting da dette medfører verpestopp som jo betyr tap i profitt. Du må derfor regne med at hønene vil starte myting snart også. I tillegg pleier jo høns å ta seg en hvileperiode (hvertfall rasehøns; aner ikke hvordan verpehøns fungerer, men vil tro det samme gjelde for dem). Likevel vil de verpe godt når de starter opp igjen, selv om de kanskje tar en hviledag her og der. Hvis du synes det er uakseptabelt du må nok gjøre som industrien - kjøpe verpeklare unghøns og slakte ut før myting...
 24. Eromuld; prisen du refererer til må da være før moms?! Men uansett veldig billig etter moms!
×
×
 • Create New...