Jump to content

VerGul

Medlemmer
 • Content Count

  78
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

Everything posted by VerGul

 1. Jeg har en blandingsflokk som består av; To jærhøns - disse damene legger klart flest egg. Eggene er ganske store (hvite). De er livlige, ikke skvetne, men veldig nysgjerrige. De spiser av hånden, og er blant de første som kommer når mor skrangler med korn i koppen for å lokke dem inn i hønsegården igjen. De er ikke så store i str., men legger mange og store egg i forhold til kroppsstørrelsen. To brune italienerdamer som også legger ganske mange, store hvite egg. Disse damene er roligere enn jærhønene, men jeg synes jærhønene faktisk er litt tryggere på folk. Jeg kommer nok til å skaffe denne rasen igjen. To svarte minorkaene som også legger ganske store, hvite egg. Disse damene er ganske skvetne. Jeg kommer ikke til å skaffe flere av denne rasen. To dverg sussex som legger små, brune egg. Utrolig morsomme og søte. De legger egg nesten hver dag, den ene har nettopp ruget fram kylling. Denne rasen liker jeg veldig godt. To tverrstripete Plymouth rock damer som legger brune egg, ikke så mye større enn dverg sussexeggene egentlig. Men de er kule. Loffer liksom rundt i et behagelig tempo og bare nyter livet Jeg har to barn på 5 og 6 1/2 år. Minsten er ofte og henter egg og gir hønene godt og det går helt fint. Jærhønene er ikke redde, bare nysgjerrige jeg anbefaler dem hvis du ikke vil ha så store høner, men mye og store egg. Italienerne er litt større, men litt roligere. Eggene er omtrent like store.
 2. Tok inn de tre brune eggene i går. Hønemor var mer opptatt av kyllingen sin og lå ikke på dem hele tiden. Det var nok like greit, for det var ikke liv der. Tror det hadde stoppet opp på et tidlig stadie. Guttungen har stolt vist fram Hønemor og kyllingen til bestemor og bestefar i dag. Høna passer godt på den lille og de var ute av kassa og spiste. Så koselig å se på!
 3. Hei Jeg synes det høres ut som hanen din er litt tøff. Her har vi hatt to haner, den første bråket for mye, så han måttet vi avlive. Nå har jeg en dverg sussex hane som holder orden på de ti damene mine. Han ypper ikke med meg, eller noen av barna (5 og 6 år). Han kommer og lurer på hva vi har med for noe godt, og passer på at damene får først Jeg synes ikke det høres bra at ut at han "er etter dere". Du kan prøve å sette han på plass litt. Det er det skrevet flere innlegg om på forumet her - prøv søkefunksjonen. Jeg husker ikke helt hvordan det skulle gjøres igjen. Men du skal ikke finne deg i at han hevder rang over deg synes jeg. Hønene kan være ganske stygge mot hverandre, og det hersker en streng rangordning i hønsehuset. Du kan gi dem litt å drive med, f.eks. henge opp epler, brokkolistilker, kålrot, salat eller andre ting på en ståltråd litt over gulvet slik at de må jobbe litt for å få tak i godsakene. Jeg hang opp på flere steder da jeg skulle innlemme unghøner i hønseflokken i sommer. Da blir det ikke så stor kamp om det ene eplet du kan også strø litt korn eller frø i sponet så har de litt å lete etter. Jeg har ei høne som har ligget klukk nå. Det kom en kylling i går hun har ligget trofast på eggene i tre uker. Trykket sammen til en flat haug med fjør og helt stiv i blikket. Hun har hakket meg skikkelig når jeg har lyst eggene for eksempel. Jeg tror bare høna de ville ha deg vekk når hun skulle legge egg. De klager høylydt hvis jeg skal gjøre rent eller hente egg når de skal legge egg her. Jeg får rett og slett kjeft Lykke til med kyllinger da hvis hanen og hønene dine er søsken ville jeg nok kanskje heller gått for mix, eller kjøpt rugeegg.
 4. Klarte ikke å vente lenger. I morges måtte jeg kikke, og der lå det en liten hvit kylling. Jippi!!! De tre brune eggene var like hele. Jeg er så usikker på dem. Har ikke klart å lyse dem skikkelig, og nå kjenner jeg at jeg er litt bekymret for at de skal sprekke fordi de er råtne. Men så er jeg redd for å fjerne dem i tilfelle det er liv.... Argh.... Må bare se og få kjøpt meg en skikkelig egglyser!
 5. Min svigerinne har ruget ut kylling fra egg hun kjøpte på Meny
 6. Oppdatering; Hønemor ligger som en sammenklemt hvit fjærball og blikket er helt låst. Har ikke sett av redet siden hun ble flyttet for seg selv. Men nå tror jeg at jeg hørte piping under henne!!! Turte jo ikke å se etter. Lyste eggene igjen for noen dager siden, og tror det var liv i minst ett. De brune synes jeg er fryktelig vanskelig å se (må kjøpe en skikkelig egglyser, ikke lommelykt....). Har satt inn vann og mat til evt. kyllinger. Åh, dette er så spennende! Når det klekket i rugemaskinen i vår kunne vi jo se hva som skjedde hele tiden, nå ser vi bare en hvit haug med fjær og rød kam
 7. Takk for gode råd hanen er en dverg sussex, så det blanding tenker jeg. Lyste eggene i stad. Tror bare det er liv i det ene hvite egget, så da blir det blanding av dverg sussex og brun italiener/jær/sort minorka.... Jeg har blandingsflokk, så det blir spennende å se Jeg tviler på om det blir noe ut av de tre brune eggene, men jeg lar dem ligge foreløpig. Har brent meg på vanntesten tidligere og forkastet egg hvor det viste seg å være liv. Ikke noe moro det gitt. Hvis det mot formodning er liv i dem så er det dverg sussex eller blanding med tv.str. Plymouth rock. Høna er ikke ni mnd. enda så jeg synes en kylling er greit jeg det er jo ikke den beste årstida for å ha kyllinger i hønsehuset nå selv om det er varme der. Åh, det er så spennende! Det er guttungen på fem sin høne så han venter spent han også
 8. Vi har ei høne som ligger klukk for første gang. Det er fire dager igjen til det forhåpentligvis kommer kyllinger. Jeg lyste eggene på dag 8-9, og så liv i et egg. De tre brune eggene klarte jeg ikke se noe (har ikke egglyser enda....), men det var tydelig utvikling i det hvite egget. Jeg har vann- og forautomater til kyllinger så det er greit. Jeg skal prøve å lys eggene igjen i kveld og se om det er liv. Krysser fingrene.... Jeg måtte ta verpekassa med redet og høna ned fra veggen og skille av en liten del til henne. Hun hadde jo selvfølgelig lagt seg til den "beste" verpekassa og det var ikke så populært. Hun ble jaget av redet av noen av de større og eldre hønene. Hun som ligger klukk er en ganske ung dverg sussex, men hun har ligget trofast i snart tre uker nå. Skal jeg la henne ha kyllingene for seg selv, eller skal jeg fjerne nettingen som nå skjermer henne fra de andre hønene? Hun har ca 160 x 50 cm stort område for seg selv nå som er en drøy meter i høyden. Jeg har en hane i flokken, men han er ganske ung han også. Skal hun få beholde redet og rugekassa lenge eller bør jeg fjerne den og henge den på plass igjen? Til uka skal jeg kjøpe undulatsand og kyllingfor. Er det ellers noe jeg må tenke på? Vi har jo hatt kyllinger før, men de er ruget ut i maskin. Alle tips mottas med takk
 9. Sjekk hjemmesida til Prisilla. Hun lager hønsesadel(?), kanskje det kan hjelpe???
 10. Hei. Jeg har en blandet flokk, og det har stort sett gått veldig fint. Jeg har en hane som holder damene litt ørene hos meg er det jærhønene som legger flest egg (ganske store, hvite egg). De er veldig glade i å være ute, og kan godt finne på å ta seg en tur gjennom hekken for å se om naboen har noe bedre i sine blomsterbed jeg synes de er ganske livlige. De to brune italienerdamene er litt roligere. Jeg synes de er trivelige, og de legger bra med egg også. En rase jeg gjerne vil ha igjen. De to svarte minorkaene er jeg mindre begeistret for. De er litt nervøse. Den ene var ganske slem mot kyllingene da de skulle innlemmes i flokken i våres/sommer. Men etter at hanen ble voksen holder han dem i tømme. Jeg kommer ikke til å skaffe meg flere høns av denne rasen. De legger hvite egg, ganske store, men ikke like mange som jær/italiener damene mine. Jeg har også to tverrstripet Plymouth rock høner som jeg synes er ganske kule. De loffer liksom rundt, rolige og trygge. De begynte å legge egg ganske seint. Eggene er lysebrune, ikke så veldig store, men de har ikke verpet så lenge. Disse vil jeg nok fortsette å ha. Hanen er en dverg sussex, han er en gentleman. Han vokste fint inn i rollen som flokkleder. Jeg har også to sverd sussex høner. De er ganske små, men rolige og søte. Den ene av dem har lagt seg klukk nå de legger små brune egg. Denne rasen kommer jeg til fortsette med Det var min lille flokk håper du ble litt klokere. Jeg satser ikke på avl, men vil ha en passe stor flokk med hagehøner som legger greit med egg. De forskjellige rasene har litt ulik personlighet, og det er noe av sjarmen synes jeg da
 11. Da tok jeg hammer og sag fatt og delte av et lite område under gjødselbrettet. Fant noen materialer i garasjen og fikk bygget en ramme og satte opp noen nettingelementer som jeg har brukt til kompostbinge. Får lage noe litt mer permanent på nyåret når jeg har vært hos byggevaren. Men foreløpig får det duge. Jeg fikk løftet verpekassa forsiktig ned av veggen og satt inn i det "nye buret". Ble ca 50 cm x 160 cm og en drøy meter høyt. Blandet solsikkefrø i kraftforet og satte inn mais og vann, men damen lå like stødig på eggene sine. Gikk ikke av redet for mais engang krysser fingrene for små dunnøster om halvannen uke :-)
 12. Hei. Uerfaren klukkhøne og eier trenger gode råd.... Guttungens dverg sussexhøne har ligget på fire egg siden forrige torsdag, altså dag 11 i dag. Da jeg var og gjorde reint i hønsehuset i dag så jeg at hun ble jaget av redet av to av de andre hønene (jær og brun italiener). De hakket på henne til hun gikk vekk. Hun er ung, klekket ut her på kjøkkenbenken i uke 17 (april) i år, men har ligget bestemt på eggene fram til nå såvidt jeg har sett. Jeg lyste eggene i går, og det er liv i minst et av dem. Tre av eggene har brunt skall så det var vanskelig å se med lommelykta. Hun har selvfølgelig lagt seg til i favorittverpekassa... Vil jo gjerne at hun skal få prøve seg som mor når hun har ligget så trofast fram til nå. Så nå lurer jeg på hva jeg skal gjøre. Jeg har forstått at jeg ikke bør flytte redet og høna. Skal jeg stenge av denne verpekassa og sette inn mat og vann til henne? Den er bare 40 x 40 cm så det blir jo trangt for henne. Kassa kan hektes ned av veggen, så jeg kan kanskje ta den ned og lage et lite område til henne? Men blir hun ensom? Sånn at hun går av eggene? Sikkert teit spørsmål, jeg vet, men jeg har ikke hatt klukkhøne før.... Det hadde vært veldig lettvint om hun fikk oppdra kyllingene (krysser fingrene) i flokken. Hjeeeeelp vær så snill!!!!
 13. Takk for svar :-) jeg måtte slakte i forrige uke. Lot den "rolige" hanen få bli. Det tok et par dager før han skjønte at det var han som var sjef nå, men han imponerer. Han har tatt lederrollen. Tar med seg damene sine rundt i hagen og passr på dem. Han galer litt om morgenen. Men det hører vi ikke med mindre vi står utenfor hønsehuset tidlig om morgenen. Han galer kun unntaksvis ute på dagtid. Flokken er roligere nå. Det er bare sen svarte minorka høna til guttungen som lager litt bråk og jager de unge hønene og hanen. Men de andre voksne hønene går veldig fint med unge, de har blitt mer som en flokk nå. Hanen som jo er en dverg sussex prøvde å parre med ei av de store hønene her forrige dagen, - guttungen synes han var slem og ble sint, - jeg synes det så mest komisk ut :-) han må nok øve seg litt mer... Jeg har i hvert fall en god følelse for valget jeg tok :-)
 14. Jeg har mulighet for å dele av hønsehuset mitt, og hadde kyllinger i en del og de voksne hønene i den andre. I hønene sin del trengte jeg ikke å skifte strø like ofte som i kyllingene sin del fordi hønene stort sett gjør sitt fornødne på gjødselbrettet under valgene. Men hos kyllingene måtte jeg bytte mye oftere fordi de dreit på gulvet. Du ser det når det er behov for å bytte, - hvis ikke kommer du nok til å lukte det .....
 15. Kraftfor og skjellsand får du på Felleskjøpet. De har også utstyr til mat og vann, men utvalget varierer veldig fra butikk til butikk. Evt. kan de bestille for deg hvis du vet hva du skal ha. Ellers anbefaler jeg nettbutikken gamebird.no eller Dagfinn Johansen husdyrutstyr. Jeg har to jærhøner, - de legger mest egg av hønsene mine. Ganske store, hvite egg. Jeg har også to brune italiener damer som også legger store hvite egg. Disse er norsk litt roligere enn jærhønsene. Jeg liker begge rasene veldig godt. Både jærhøns og italienere har store kammer som kan forfryse om vinteren. Mine høner er veldig glade i å være ute og spretter ut så snart luka blir åpnet. Hvis det er veldig kaldt om vinteren der du bor må du tenke litt på størrelsen på kammen og evt. holde dem inne de dagene det er veldig kaldt. Jeg har netting over hønsegården og automatisk luke sånn at de kan være ute når vi er på jobb eller borte en helg. Jeg har gravd ned netting ca. 25 cm ned i bakken. Lykke til med høns! Fikk høre fra naboen i dag da de fikk tolv egg (de "faste kundene", familie og sånt er på ferie) at "høne"egg (helt annet enn "kjøpe"egg....) var mye bedre i smak og mye gulere enn priors sol egg :-)
 16. Hei, og god sommer. I våres klekket jeg kyllinger for første gang, - åtte stykker ble det. Og selvfølgelig ikke bare damer fire små haner, det er er bare det at nå begynner de å bli store (3 mnd.). Kykeliky og slåssing.... Jeg tenkte jeg skulle prøve å beholde en av dverg sussex hanene. Spørsmålet er bare hvilken? Den ene skiller seg klart ut som "lederen" blant kyllingene, men den galer mye mer enn den andre som blir jaget av "sjefen" (han lar de to tverrstripete Plymouth rock hanene være med i flokken). Jeg vil gjerne prøve å beholde en hane til å holde litt ro og orden i hønseflokken. Jeg har seks voksne høner, særlig en av dem er slem mot kyllingene, og håpet er at hanen skal holde damene i "ørene". Kyllingene og hønene går sammen nå, men det er to, den ene verre enn den andre, som jager kyllingene. De andre aksepterer dem. Den ene dama har dødstrusler hengende over seg for å si det sånn. Hun rett og slett slem. Desverre er det en av hønene til guttungen... Hadde det vært min hadde den vært mat nå... Er det noen som har noen tips?
 17. Ikke er jeg noen snekker, men du bør vel ha både vind- og fuktsperre. Isolasjonsom rockwool, glava e.l. er jo litt lysisolerende (?). Jeg har selv bygget sønsehus i en gammel garasje, men den var nok litt mer vindtett...
 18. Frø (solsikke, undulatfrø, korn e.l.) i en boks som du rister på før de får slik at de kjenner igjen lyden av noe godt
 19. MIne kyllinger er to og en halv uke og spiser uknust mat - det har de gjort i en uke for de tok bare de største bitene likevel... og de har gått på flis i snart en uke. Tenker det går helt fint jeg
 20. Takk for svar! Hva mener du med å kompostere i ranke Bondetutta? Det begrepet var ukjent for meg. For en flott blogg Perlehøna!!! Den er lagt til i leselista jeg innser vel at jeg må ta hammeren fatt igjen, tror ikke de to små bingene (kaldkompost) jeg har nå klarer å ta unna både hageavfallet og avfallet fra hønsene. Desverre ble det til at strøet fra i vinter havnet på miljøstasjonen denne gangen. Tida strekker ikke alltid til og jeg er nødt til å prioritere å få ferdig trinn 2 på hønsehuset slik at kyllingene på to uker kan flytte inn sammen med de voksne hønene (de får eget rom i begynnelsen). Jeg kommer nok til å stikke innom bloggen din med ujevne mellomrom. Med stor hage med kjøkkenhage og masse blomster er det alltid bruk for god jord/kompost. Hvorfor kjøpe når man kan lage den selv? Jeg leste en del på nettet før jeg bygde varmkomposter i fjor. Jeg har to, tanken var at den ene kan godgjøre seg mens jeg fyller opp i den andre. Men den ene frøs i vinter, - det var skikkelig kaldt her. Nå er begge i gang igjen. I den jeg fyller for øyeblikket er det godt og varmt (damper), etter det jeg husker var det litt delte meninger om man skulle "røre" eller ikke (la komposten få ro eller blande). Har dere noen tips/erfaringer?
 21. Mine haner begynte å sloss før de begynte å gale mener jeg å huske. Bruste med fjærene og gjorde seg store og hoppet rundt etter hverandre. Begynner vel ikke å gale før de er et par-tre mnd gamle. Haner får større og kraftigere kam enn høner. Det varier litt hvot tidlig man se forskjell litt avhengig av rase. Jeg hadde i hvert fall minst ei "høne" som viste seg å være hane...
 22. Hei. Jeg lurer på om det er noen der ute i den store verden som har noen erfaringer å dele rundt dette med å kompostere flis fra hønsehuset. Liker ikke tanker på å kjøre den til miljøstasjonen for så å kjøpe den tilbake som kompost/jord. Jeg har masse blomster og kjøkkenhage og trenger alltid god jord :-) Hvordan komposterer dere flisa? Og omtrent hvor lang tid tar det før den har blitt til god jord? Jeg har to hjemmelagede varmkomposter og to kaldkomposter, men det vil jo ta år før jeg klarer å bruke opp flisa fra vårrengjøringa i hønsehuset i varmkomposten. Hva gjør dere med møkka? Komposterer dere den også? I varm- eller kaldkompost? Jeg vil jo gjerne utnytte "avfallet" best mulig ;-)
 23. Tok ut de to som hadde klekket. Nå er de i kyllingkassa med mat og vann. Så hjalp jeg fire andre ut av egget, de er fortsatt i maskinen til "tørk" :-) hinna hadde begynt å tørke. De piper og kravler rundt inni der og ser nysgjerrig ut på verden :-) helte på litt ekstra vann også. Det er lyd og hull i enda et egg, de tre siste er jeg usikker på. Men det som jeg synes er litt rart er at flere av de fire eggene som ikke fløt opp da jeg tok vanntesten på dag 18 har klekket (jeg merket dem nemlig)... Synes ikke det virker så pålitelig. Tror ikke jeg gjør det neste gang
 24. Min første ruging.... I maskinen er det to kyllinger som kravler over de andre eggene. I minst tre andre egg er det nå til dels store hull. De to kyllingene klekket mens jeg var på jobb i går, altså har de nå vært i rugemaskinen minst 24 timer allerede. Er det greit å ta dem ut? Hvor lenge skal jeg evt. vente? Et av eggene har det vært hull i siden i går, hvor lenge skal jeg vente før jeg hjelper kyllingen ut av egget? HJÆLP!!! Redd for å slippe ut fuktighet eller gjøre noe annet galt, men også redd for å vente for lenge....
 25. Gækki, hvor fant du den videoen? Hva søkte du etter? Hadde vært grådig moro å gjort noe sånt sammen med unga;)
×
×
 • Create New...