Jump to content

Spurven

Medlemmer
  • Posts

    961
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    50

Posts posted by Spurven

  1. Det hvor mange egg du trenger som bestemmer hva det ideelle antall vaktler bør være :) Jeg har hatt en gruppe på 8-9 høner uten hane, og det gikk helt fint. Men om det blir krangel, så kan det like gjerne bli I en flokk på 2-3 vaktler som en gruppe på 20. 

  2. Å avlive alle som viser sykdomstegn er lurt, hvis du er sikker på at det er mareks de har. Vitaminmangel kan gi lignende sykdom har jeg lest, men har ingen erfaring med at vitaminer eller urtemedisin (hyperikum) kan kurere dem som har vist symtomer her hvertfall. Stalosan skal være lurt å bruke for å drepe virus i miljøet, og å holde støvnivået nede kan dempe smittepresset. Å la ungfuglene vokse opp adskilt fra de voksne gjør at de blir mindre utsatt for smitte mens de er mest sårbare. Smittefritt får man det neppe uten å sette inn ekstreme tiltak, men det er mindre sjans for sykdom om de puster inn 10 virus enn 1000. Stress kan være en utløsende faktor, så å ommøblere minst mulig på flokkene er lurt. De kan få det akutt hvis de utsettes for en veldig traumatisk opplevelse. To ganger har jeg sett at ungfugl som har fått hard medfart av voksne har blitt mareks-syke samme dag. Må presisere at jeg aldri har fått mareks diagnostisert, men symtomene stemmer godt...


  3. Hvis de har stor enkeltkam kan de forfryse den hvis det blir veldig kaldt (10-15 minus). Men ellers så tåler voksne fugler kulde godt så lenge de har det tørt og trekktfritt, og har tilstrekkelig med mat og drikke. Siden dine er klekket i mai, så er de voksne når vinteren kommer 

  4. Det går som regel helt fint å sette hønemor med kyllinger tilbake til flokken når de er blitt så store :) Hanen er ofte veldig beskyttende ovenfor de små, og kan ordne opp hvis noen prøver å være slem med de små. Husk bare å ordne til slik at kyllingene rekker opp til mat og vann, og la de få en kasse der både mor&kyllinger kan sove  :)


  5. Haner er ofte seinere utvikla i fjørdrakta enn hønene. Men det kan også være at den minste er litt svakelig og derfor utvikler fjær seinere enn de andre. Avhengig av rase, så vil hanene få en liten kam når de er 3-6 uker gamle :) 


  6. Hvis hun legger seg til rette et annet sted, kan du putte eggene under henne igjen. Men hvis det stor forskjell på klekkedato, så vil hun uansett gå av reiret etter et par dager slik at de som klekket først skal få begynne å spise. Hvis du har rugemaskin, så kan du klekke de siste eggene der. Så putter du kyllingene under høna når hun har lagt seg til ro for kvelden :) 

  7. Det er vanskelig å si hva det kan være. Noen ganger er bare ikke kyllingene sterke nok til å overleve, og det er en del av naturens gang at de svakeste faller i fra. 3 av 13 var mye da, men de som klekket seint hadde nok en hard start på grunn av dette også.
    Jeg har vaktler som er 12 dager gamle nå, og knuser fortsatt fôret. De hadde helt sikkert klart å spise pellets nå, men de fortrekker mel, de små bortskjemte sprettballene :) Disse har varmeplate ennå, og kommer til å fortsette med det en stund til. De hadde sikkert klart seg uten nå, men som sagt, de er litt bortskjemte. Å sette dem ut ville jeg venta med til de var hvertfall 4-5 uker. litt avhengig av været. Nå bor jeg i Trøndelag, der sommeren i år var på en torsdag. Altså, ikke så mye varme sånn jevnt over. Men har kam skikkelig sommervær, så kan de nok fint settes ut tidligere også, hvis de har et trekkfritt og tørt sted å være :)

  8. Hvis du først og fremst er interessert i egg, anbefaler jeg vanlig japansk vaktel, også kalt eurovaktel. Disse avles i ulike størrelser. Magnum er størst, og legger da selvsagt størst egg. Jumbo er den mellomste, og kanskje vanligst. Så er det vanlig, som virker å vike for de mer populære jumboene. De finnes i mange ulike farger, og de fleste som avler på vaktel har fargene gående sammen. 


×
×
  • Create New...