Jump to content

Perlehøna

Medlemmer
 • Content Count

  140
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Perlehøna last won the day on June 9 2013

Perlehøna had the most liked content!

Community Reputation

4 Nøytral

About Perlehøna

 • Rank
  På vaglen
 • Birthday 06/22/1970

Profile Information

 • Kjønn
  Female
 • Bosted
  Sandefjord
 • Interesser
  Høner, vaktler og selvforsyning
 1. Jeg er ikke så fornøyd med Fjør til de voksne hønene mine. pelletsene er for store. De søler fælt med det foret. Fjør lett er nok for stort det og, den første tiden. Det er kjedelig å knuse foret. En fordel med de økologiske foret, Natura egg 100, er at foret ikke har så store biter. Det bruker jeg en del til vaktler, kyllinger og høner. Det finnes et kalkunfor med mindre pellets. Vet ikke om det kan gis til kyllinger. Tror det inneholder noe mer protein.
 2. Det er nok vanlig å ta dem etter hvert som de begynner å gale. Jeg tok to DK-hamer på litt over fem måneder. Det var faktisk en god del kjøtt på dem. De smakte nydelig! Men det er viktig å la de ligge ferdigrenset i kjøleskapet noen dager før du spiser eller fryser dem. Hvis ikke blir de seige som skosåler... Vaktlene må ikke mørnes på samme måte, men det skader jo ikke å la dem ligge noen dager mens en funderer på hvordan de skal tilberedes. Jeg har en DK.hane som jeg skal ta i løpet av helgen. Foreløpig har jeg ikke fått klager fra naboene, men jeg har fire voksne haner og det er litt mye. Det er bedre å være føre var.
 3. Hos meg var det en kråke som drepte en høne med navn Presidenten. Det var mobbing og rent lystmord, den ble ikke spist en gang. Håper at hønene dine kommer hjem. En av hanene mine vandret rundt i tre netter før den endte opp i avisen et godt stykke unna. Jeg har ikke sett hønsehauken her ennå, men den holder til i området og jeg håper at den vil holde seg til en annen diett enn mine fugler.
 4. De er søte og smaker godt! Jeg har mange egg for tiden. I forrige uke lagde jeg en pai med nesten 100 egg. Det er godt at jeg ikke kjøpe de i butikken. Det hadde kostet nesten 400 kroner for de eggene...
 5. Jeg har mye liljekonvall på tomta, den er grønn og fin og frister hønene når de er ute. De spiser litt av den og jeg tenker HJELP, nå kommer de til å dø. Men foreløpig har jeg ikke sett noen syke eller døde høner som følge av at de har spist denne planten. Har noen erfaringer med liljekonvallspisende høns? Må jeg luke bort alle plantene eller skal jeg tenke at hønene lærer og at dette kommer til å gå bra?
 6. Jeg har flere ivrige klukkhøner, men foreløpig har det ikke blitt kyllinger på den naturlige måten. Det er dverg cochinen som har vært de ivrigste, men nå ligger chabosene, en silkehøne og wyandotten også. Det er jammen smittsomt! Mine dverg cochiner har vært meget ivrige rugere, jeg er redd de har vært for ivrige. Eggene har vært befruktet, hønenen har ligget på eggene hele tiden, men kyllingene har enten dødd midtveis i rugingen, eller like før de skal klekkes. Her har noen vært helt klare, andre har ikke trukket til seg plommesekken. En døde etter at det var blitt hull i skallet. Hva kan årsakene være? Er det noe jeg kan gjøre? Siden jeg opplevde at den første klukkhøna ikke fikk kyllinger, og hun nektet å gjøre noe annet enn å ruge, fikk hun nye egg. Men det ble ikke noe resultat av det heller. Men nå hadde jeg egg i maskinen på lur, og så byttet jeg bare ut eggene med nyklekte kyllinger. Og det har gått bra hos to høner. Nå har de tre kyllinger hver og hjelper hverandre med jobben. Den tredje klukkhøna fikk byttet ut sine egg som ikke klekket med to kyllinger. Den ene hadde ikke god nok kontroll på beina, så den fikk hjelp til å komme til en annen tilværelse i dag. Den andre er hos mor. Men jeg synes at denne høna virker litt treig. Det virker som om hun bare ligger der og pirker rett fremfor seg. Ser ut som om hun fremdeles er mest opptatt av å ruge på ingenting. Det virker ikke som om hun er interessert i å bevege seg i det avgrensede buret hun har til seg og kyllingen sin. Er dette en vanlig oppførsel? Nå venter jeg spent på at fru Ravn en sort silkehøne og hennes medsammensvorne chaboshøne skal få kyllinger om noen dager. Håper at det går bedre enn med de tre andre hønene. Det er jo så søtt og se to høner dele på jobben.
 7. Jeg liker det økologiske foret fra Felleskjøpet godt, Natura egg 100. Bitene er ikke så store, så jeg slipper å knuse det så lenge. Ellers så har det kommet et nytt for på Felleskjøpet til kalkuner og vaktler, der er heller ikke pelletsene så store. Jeg prøver å variere litt. Mine vaktler elsker salat. Jeg har planlagt å plyndre en maurtue, det kan jo hende at de liker eggene... Da mannen min klippet gresset, eller rettere sagt mosen... Ble hønene og vaktlene lykkelige. Det likte de godt å rote i, de badet også lenge og vel i dette materialet.
 8. Jeg begynte med høner og vaktler først i høst, så jeg er jo ganske nyklekt. Jeg er en ivrig tilhenger av kompost. Det har vært litt av og på, men nå er jeg skikkelig på. I forbindelse med noe spesialundervisning, har jeg startet å blogge om kompostering av matavfall, hageavfall og strø fra høner og vaktler. Jeg har samlet opp strø gjennom høsten og vinteren. Mannen har stadig ønsket å kjøre det avgårde, men jeg har holdt det igjen. For en uke siden la jeg opp kompostlag med strø fra hønene og lag med løv og avfall fra høstkomposten. Da jeg rotet rundt etter en uke, ble jeg overrasket over hvor fort varmen steg. Jeg har stor tro på at hønsestrøet vil sette fart på kompostering av hageavfallet, pga innholdet av nitrogen. www.komposterer.blogspot.com Bloggen er under bearbeiding og handler om kompostrelaterte tanker.
 9. Jeg har gode erfaringer med å gi vaktlene Natura egg 100, det økologiske foret fra Felleskjøpet. Fra 3-4 ukers alder. Det er ikke så store biter og går ned på høy kant.
 10. www.sb.no http://www.sb.no/nyheter/hane-pane-pa-rommen-1.7840915 Hvis du ikke kommer inn på linken... (Sandefjords Blad var den første avisen som krevde innlogging på nett...)
 11. Min lille hane som stakk av, endte heldigvis opp i avisen som baksidegutt, fremfor som kattemat eller haukefor. Jeg hadde fortalt en kollega om min rømte hane tideligere på dagen, han hadde vært borte i tre netter. Jeg hadde ikke avskrevet ham, siden han er lett på foten og litt flyvedyktig. Han har ikke kommet i galemodus ennå heller, så han er ikke opptatt av å varsle verden om siden tilstedeværelse hele tiden. Jeg hadde lett i skogen i flere runder, utrustet med en sommerfuglhov, uten resultat, da jeg fikk en sms i går kveld halv elleve om at min hane nok var avbildet i avisen. Det stemte. Jeg søkte opp han som hadde fått besøk av min hane i sin hage og hentet den vel hjem til hans faste bopæl. Det var en lykkelig og litt kosete hane som fikk sin etterlengtede høneblund i trygge og varme omgivelser.
 12. Jeg synes at vinteren har vært kald og lang her sørpå, men vi skal ikke klage. Så et bilde fra Nord-Norge, der var det mye sne. Har bodd i Finnmark selv i over fire år... Jeg hadde planlagt å bygge hønsegård i påskeferien, men det var tele og sne. Så det ble med tanken, men jeg gleder meg til å få orden på utearealene. I mellomtidene koser hønene og hanene seg ute frittgående under oppsyn. De holder seg stort sett i nærheten av huset sitt, men utvider stadig territoriummet. En liten hane, sannsynligvis en Fønix, er som en tenåring som gjør hva han vil. Nå har han ikke sovet hjemme på to netter. Den første natten sov ikke jeg så godt, men da jeg kom hjem fra skolen, lå den på verandaen og solte seg. I natt dro den igjen på tur, men jeg har ikke sett den i dag. Nå er jeg litt bekymra. Vi har ikke gjerde på tomta og grenser mot en "byskog"... I hønseflokken er det igjen to toppede hollendere. De har begge blitt mobbet av de andre hønene. Men nå er det bare en som er litt hakke ti toppen. De har vært skilt fra de andre hønene i perioder. Men det ser ut til å gå bra nå. Men den ene har blitt mobbet av en kråke flere ganger. Har noen erfaringer med kråker i forhold til høns? Foreløpig har jeg ikke hatt besøk av katter eller hunder. Ei heller hønsehauk. Den ene dverg cochinen har lagt seg klukk på fem egg. Jeg håper ikke at det smitter til resten av flokken. Chabosene har jo lagt seg klukk alle fem to ganger, uten resultat. De har jo ikke hatt besøk av noen hanefar. I dag piper det i rugemaskinen. Jeg fikk tilsendt noen egg i posten, de kom alle hele frem. Det ser ut til å være god befruktningsprosent. Men jeg er spent på klekkingen. Jeg er ikke fornøyd med den ene rugemaskinen min. Det er så vanskelig å få opp fuktigheten. Foreløpig har to kyllinger kommet ut, og det er sprekker i mange egg. Hønene rusler rundt i hagen og leter etter mat, det er hyggelig å se på dem. De er jo så selskapssyke at de helst ligger og soler seg rundt meg, hvis jeg sitter og retter eller hekler. En elev ble den heldige eier av en prøve som også en høne hadde satt sine labber på! Hønene venter nok også spent på at bakken skal bli fri for tele og livet begynne å krible litt mer i jorda. Grønne blader og gress de kan knaske på. Kan høner merke at f. eks revebjelle og liljekonvall er giftige, slik at de ikke spiser det. Eller må jeg ut og luke unna alt som jeg vet ikke er spiselig?
 13. Jeg slakter vaktler med en kraftig kjøkkensaks. Et slag i bakhodet og så klipper jeg over hodet. Jeg holder vaktelen med en hånd over en bøtte med en pose til matavfall. Så lar jeg blodet renne ut mens jeg holder et godt tak rundt fuglen. Så klipper jeg av vinger og føtter. Drar av skinnet med fjærene på. Et par snitt i buk uken, så drar jeg ut innvollene. Hjrtet tar jeg vare på. Noen ganger lever også. Klipper av restene ( innnvoller og bakparten) mens jeg holder fuglen over bøtta. Dette blir lite gris og søl. Raskt og effektivt. Slakter jeg flere fugler, tar jeg hodet, vinger og bein først på alle sammen. Så tar jeg resten. Tror at de er viktig å holde rundt fuglen slik at den får blø ut og bli ferdig med krampene. Det blir ikke så mye søl da. Jeg gjør det samme med hanene, bortsett fra at jeg får min mann til å bruke økes, mens jeg holder godt rundt fuglen over bøtta til de siste krampene har gitt seg. Hanene flås også. Den første hanen jeg slaktet, spiste jeg samme dag. Kjøttet var fint, men det var seigt. Noen har beskrevet sine haner som seige skosåler, forstår litt hva de mener. Jeg har begynt å la de ligge i kjøleskap i noen dager. Tror det er en god ide.
 14. Jeg har slaktet to dverg cochin i dag. To haner på 6 måneder. Jeg var faktisk litt overrasket over fett og kjøttfylde. Det er faktisk en del mat på de... Litt imponert over kjøttfylden på låret på den ene hanen. Den ene veide 740 gr. De hadde noe fett rundt innvollene og andre steder. Er dette normalt? Har lest at høns spiser det de trenger, lagrer de bevisst fett om vinteren? Har slaktete en del vaktler i det siste. Selv om de bare er 6-7 uker, synes jeg at de er feitere nå enn tideligere i vinter. Har noen erfaringer med vaktler og overvekt? kan de ha fri tilgang på for? Jeg gir mine stort sett Nortura egg og salat. Det går ned på høy kant.
×
×
 • Create New...