Gå til innhold

Perlehøna

Medlemmer
  • Innlegg

    140
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    2

Alt skrevet av Perlehøna

  1. Jeg er ikke så fornøyd med Fjør til de voksne hønene mine. pelletsene er for store. De søler fælt med det foret. Fjør lett er nok for stort det og, den første tiden. Det er kjedelig å knuse foret. En fordel med de økologiske foret, Natura egg 100, er at foret ikke har så store biter. Det bruker jeg en del til vaktler, kyllinger og høner. Det finnes et kalkunfor med mindre pellets. Vet ikke om det kan gis til kyllinger. Tror det inneholder noe mer protein.
  2. Det er nok vanlig å ta dem etter hvert som de begynner å gale. Jeg tok to DK-hamer på litt over fem måneder. Det var faktisk en god del kjøtt på dem. De smakte nydelig! Men det er viktig å la de ligge ferdigrenset i kjøleskapet noen dager før du spiser eller fryser dem. Hvis ikke blir de seige som skosåler... Vaktlene må ikke mørnes på samme måte, men det skader jo ikke å la dem ligge noen dager mens en funderer på hvordan de skal tilberedes. Jeg har en DK.hane som jeg skal ta i løpet av helgen. Foreløpig har jeg ikke fått klager fra naboene, men jeg har fire voksne haner og det er litt mye. Det er bedre å være føre var.
  3. Hos meg var det en kråke som drepte en høne med navn Presidenten. Det var mobbing og rent lystmord, den ble ikke spist en gang. Håper at hønene dine kommer hjem. En av hanene mine vandret rundt i tre netter før den endte opp i avisen et godt stykke unna. Jeg har ikke sett hønsehauken her ennå, men den holder til i området og jeg håper at den vil holde seg til en annen diett enn mine fugler.
  4. De er søte og smaker godt! Jeg har mange egg for tiden. I forrige uke lagde jeg en pai med nesten 100 egg. Det er godt at jeg ikke kjøpe de i butikken. Det hadde kostet nesten 400 kroner for de eggene...
  5. Jeg har mye liljekonvall på tomta, den er grønn og fin og frister hønene når de er ute. De spiser litt av den og jeg tenker HJELP, nå kommer de til å dø. Men foreløpig har jeg ikke sett noen syke eller døde høner som følge av at de har spist denne planten. Har noen erfaringer med liljekonvallspisende høns? Må jeg luke bort alle plantene eller skal jeg tenke at hønene lærer og at dette kommer til å gå bra?
  6. Jeg har flere ivrige klukkhøner, men foreløpig har det ikke blitt kyllinger på den naturlige måten. Det er dverg cochinen som har vært de ivrigste, men nå ligger chabosene, en silkehøne og wyandotten også. Det er jammen smittsomt! Mine dverg cochiner har vært meget ivrige rugere, jeg er redd de har vært for ivrige. Eggene har vært befruktet, hønenen har ligget på eggene hele tiden, men kyllingene har enten dødd midtveis i rugingen, eller like før de skal klekkes. Her har noen vært helt klare, andre har ikke trukket til seg plommesekken. En døde etter at det var blitt hull i skallet. Hva kan årsakene være? Er det noe jeg kan gjøre? Siden jeg opplevde at den første klukkhøna ikke fikk kyllinger, og hun nektet å gjøre noe annet enn å ruge, fikk hun nye egg. Men det ble ikke noe resultat av det heller. Men nå hadde jeg egg i maskinen på lur, og så byttet jeg bare ut eggene med nyklekte kyllinger. Og det har gått bra hos to høner. Nå har de tre kyllinger hver og hjelper hverandre med jobben. Den tredje klukkhøna fikk byttet ut sine egg som ikke klekket med to kyllinger. Den ene hadde ikke god nok kontroll på beina, så den fikk hjelp til å komme til en annen tilværelse i dag. Den andre er hos mor. Men jeg synes at denne høna virker litt treig. Det virker som om hun bare ligger der og pirker rett fremfor seg. Ser ut som om hun fremdeles er mest opptatt av å ruge på ingenting. Det virker ikke som om hun er interessert i å bevege seg i det avgrensede buret hun har til seg og kyllingen sin. Er dette en vanlig oppførsel? Nå venter jeg spent på at fru Ravn en sort silkehøne og hennes medsammensvorne chaboshøne skal få kyllinger om noen dager. Håper at det går bedre enn med de tre andre hønene. Det er jo så søtt og se to høner dele på jobben.
  7. Jeg liker det økologiske foret fra Felleskjøpet godt, Natura egg 100. Bitene er ikke så store, så jeg slipper å knuse det så lenge. Ellers så har det kommet et nytt for på Felleskjøpet til kalkuner og vaktler, der er heller ikke pelletsene så store. Jeg prøver å variere litt. Mine vaktler elsker salat. Jeg har planlagt å plyndre en maurtue, det kan jo hende at de liker eggene... Da mannen min klippet gresset, eller rettere sagt mosen... Ble hønene og vaktlene lykkelige. Det likte de godt å rote i, de badet også lenge og vel i dette materialet.
  8. Jeg begynte med høner og vaktler først i høst, så jeg er jo ganske nyklekt. Jeg er en ivrig tilhenger av kompost. Det har vært litt av og på, men nå er jeg skikkelig på. I forbindelse med noe spesialundervisning, har jeg startet å blogge om kompostering av matavfall, hageavfall og strø fra høner og vaktler. Jeg har samlet opp strø gjennom høsten og vinteren. Mannen har stadig ønsket å kjøre det avgårde, men jeg har holdt det igjen. For en uke siden la jeg opp kompostlag med strø fra hønene og lag med løv og avfall fra høstkomposten. Da jeg rotet rundt etter en uke, ble jeg overrasket over hvor fort varmen steg. Jeg har stor tro på at hønsestrøet vil sette fart på kompostering av hageavfallet, pga innholdet av nitrogen. www.komposterer.blogspot.com Bloggen er under bearbeiding og handler om kompostrelaterte tanker.
  9. Jeg har gode erfaringer med å gi vaktlene Natura egg 100, det økologiske foret fra Felleskjøpet. Fra 3-4 ukers alder. Det er ikke så store biter og går ned på høy kant.
  10. www.sb.no http://www.sb.no/nyheter/hane-pane-pa-rommen-1.7840915 Hvis du ikke kommer inn på linken... (Sandefjords Blad var den første avisen som krevde innlogging på nett...)
  11. Min lille hane som stakk av, endte heldigvis opp i avisen som baksidegutt, fremfor som kattemat eller haukefor. Jeg hadde fortalt en kollega om min rømte hane tideligere på dagen, han hadde vært borte i tre netter. Jeg hadde ikke avskrevet ham, siden han er lett på foten og litt flyvedyktig. Han har ikke kommet i galemodus ennå heller, så han er ikke opptatt av å varsle verden om siden tilstedeværelse hele tiden. Jeg hadde lett i skogen i flere runder, utrustet med en sommerfuglhov, uten resultat, da jeg fikk en sms i går kveld halv elleve om at min hane nok var avbildet i avisen. Det stemte. Jeg søkte opp han som hadde fått besøk av min hane i sin hage og hentet den vel hjem til hans faste bopæl. Det var en lykkelig og litt kosete hane som fikk sin etterlengtede høneblund i trygge og varme omgivelser.
  12. Jeg synes at vinteren har vært kald og lang her sørpå, men vi skal ikke klage. Så et bilde fra Nord-Norge, der var det mye sne. Har bodd i Finnmark selv i over fire år... Jeg hadde planlagt å bygge hønsegård i påskeferien, men det var tele og sne. Så det ble med tanken, men jeg gleder meg til å få orden på utearealene. I mellomtidene koser hønene og hanene seg ute frittgående under oppsyn. De holder seg stort sett i nærheten av huset sitt, men utvider stadig territoriummet. En liten hane, sannsynligvis en Fønix, er som en tenåring som gjør hva han vil. Nå har han ikke sovet hjemme på to netter. Den første natten sov ikke jeg så godt, men da jeg kom hjem fra skolen, lå den på verandaen og solte seg. I natt dro den igjen på tur, men jeg har ikke sett den i dag. Nå er jeg litt bekymra. Vi har ikke gjerde på tomta og grenser mot en "byskog"... I hønseflokken er det igjen to toppede hollendere. De har begge blitt mobbet av de andre hønene. Men nå er det bare en som er litt hakke ti toppen. De har vært skilt fra de andre hønene i perioder. Men det ser ut til å gå bra nå. Men den ene har blitt mobbet av en kråke flere ganger. Har noen erfaringer med kråker i forhold til høns? Foreløpig har jeg ikke hatt besøk av katter eller hunder. Ei heller hønsehauk. Den ene dverg cochinen har lagt seg klukk på fem egg. Jeg håper ikke at det smitter til resten av flokken. Chabosene har jo lagt seg klukk alle fem to ganger, uten resultat. De har jo ikke hatt besøk av noen hanefar. I dag piper det i rugemaskinen. Jeg fikk tilsendt noen egg i posten, de kom alle hele frem. Det ser ut til å være god befruktningsprosent. Men jeg er spent på klekkingen. Jeg er ikke fornøyd med den ene rugemaskinen min. Det er så vanskelig å få opp fuktigheten. Foreløpig har to kyllinger kommet ut, og det er sprekker i mange egg. Hønene rusler rundt i hagen og leter etter mat, det er hyggelig å se på dem. De er jo så selskapssyke at de helst ligger og soler seg rundt meg, hvis jeg sitter og retter eller hekler. En elev ble den heldige eier av en prøve som også en høne hadde satt sine labber på! Hønene venter nok også spent på at bakken skal bli fri for tele og livet begynne å krible litt mer i jorda. Grønne blader og gress de kan knaske på. Kan høner merke at f. eks revebjelle og liljekonvall er giftige, slik at de ikke spiser det. Eller må jeg ut og luke unna alt som jeg vet ikke er spiselig?
  13. Jeg slakter vaktler med en kraftig kjøkkensaks. Et slag i bakhodet og så klipper jeg over hodet. Jeg holder vaktelen med en hånd over en bøtte med en pose til matavfall. Så lar jeg blodet renne ut mens jeg holder et godt tak rundt fuglen. Så klipper jeg av vinger og føtter. Drar av skinnet med fjærene på. Et par snitt i buk uken, så drar jeg ut innvollene. Hjrtet tar jeg vare på. Noen ganger lever også. Klipper av restene ( innnvoller og bakparten) mens jeg holder fuglen over bøtta. Dette blir lite gris og søl. Raskt og effektivt. Slakter jeg flere fugler, tar jeg hodet, vinger og bein først på alle sammen. Så tar jeg resten. Tror at de er viktig å holde rundt fuglen slik at den får blø ut og bli ferdig med krampene. Det blir ikke så mye søl da. Jeg gjør det samme med hanene, bortsett fra at jeg får min mann til å bruke økes, mens jeg holder godt rundt fuglen over bøtta til de siste krampene har gitt seg. Hanene flås også. Den første hanen jeg slaktet, spiste jeg samme dag. Kjøttet var fint, men det var seigt. Noen har beskrevet sine haner som seige skosåler, forstår litt hva de mener. Jeg har begynt å la de ligge i kjøleskap i noen dager. Tror det er en god ide.
  14. Jeg har slaktet to dverg cochin i dag. To haner på 6 måneder. Jeg var faktisk litt overrasket over fett og kjøttfylde. Det er faktisk en del mat på de... Litt imponert over kjøttfylden på låret på den ene hanen. Den ene veide 740 gr. De hadde noe fett rundt innvollene og andre steder. Er dette normalt? Har lest at høns spiser det de trenger, lagrer de bevisst fett om vinteren? Har slaktete en del vaktler i det siste. Selv om de bare er 6-7 uker, synes jeg at de er feitere nå enn tideligere i vinter. Har noen erfaringer med vaktler og overvekt? kan de ha fri tilgang på for? Jeg gir mine stort sett Nortura egg og salat. Det går ned på høy kant.
  15. I dag har jeg slaktet to haner. Det satt litt inne. Dere skjønner kanskje det når de heter Herr Liebe og Herr Nicht. Det første navnet er satt på bakgrunn av skjønnhet og kærlighet, før kjønn var identifiserbart. Det andre navnet var på bakgrunn av en kylling som hoppet ut av kassen og var frempå i en hver anledning. Han var gyllen og fin. Min favoritt lenge... Men med seks haner i flokken, og ønske om godt forhold til naboene, var det ikke noen ei utenom. De hanene som er spart er Herr Schohne og Herr Lund (han lignet en lundefugl som ung kylling)i. Alle de fire nevnte haner er dverg cochin. De to andre hanene er en silkehane og kanskje en fønix. Det er ikke lett å slakte haner med navn. Disse kyllingene fikk navn før vi visste kjønn, på bakgrunn av utseende og oppførsel. Resten av flokken har navn som Frau Gute, det passer bra siden hun er sort og søt. Disse tyske navnene er inspirert etter mitt forsøsk på å oppmuntre barna til å lære tysk... Så vi prater. Litt tysk med hønene.... Frau Liebe, Frau Nicht, Frau schone. En italiener heter påskewkyllingen, selv om den var en hvit kylling. Men det var. Første inntrykket min datter hadde av denneog en sort kyllingen, da hun kom hjem fra skolen og så den i rugemaskinen. En sort silke ligner på en ravn, den heter Ravnen. De to grå silkene har ikke fått sine rette navn ennnå, men de ligner på noen ulldotter... Hanen er nok sjefen i gården. De to toppede hollenderene som er igjen etter at jeg slaktet Bestefar tideligere, etter mye hakking og depresjoner hos hanen. Heter Presidenten og Obama. Det er to høner. Vi trodde lenge at Presidentn var en sjefshane, men det viste seg å være en høne. Obama er sort, og det er nok litt rasisme i hønsegården. For dette er en hakkkekylling, elller høne. Jeg har fem chabos som er Pål sine høner, men foreløpig har jeg ingen Pål. Hanen er oppkalt etter en kamerat som hadde en venninegjeng, meg inkludert som alltid flokket seg rundt ham. Jeg ble kalt Klara, så en av hønene heter det. De andre heter Astrid, Ingrid og Hilde Anita. Den siste høna er jeg litt usikker på hva jeg skal kalle. Er det riktig å kalle den opp etter en x-kjæreste til min kamerat, eller skal jeg finne en mer perifer persisk å kalle opp? Min datter mener denb ør kalles opp etter tanta hennes. Men jeg er ikke helt sikkert. Det er ikke lett å navnsettesine kjære høns...
  16. Jeg har ikke prøvd noe annen førstehjelp enn å gi dem litt næring i håp om at de skal komme seg. Jeg har sett i noen bøker at noen prøver å binde noe mellom beina på kyllinger. Men vaktlene virker så spinkle, så jeg har ikke helt fått meg til det.
  17. Jeg er veldig fornøyd med posteggene jeg har fått i posten av deg. Enig at de har virket sterke og fine de kyllingene! Første klekking hos meg var på 62%. Det var to som måtte avlives pga manglende kontroll på beina. Andre klekking gikk ikke like bra, men her brukte posten noen dager ekstra i julestria. Nå har klekket ut mitt første kull av egne egg, her ble klekkeprosenten 58%. Det er jeg fornøyd med. Det er tre kyllinger som har manglende beinkontroll, så de må nok hjelpes til en annen tilværelse, selv om de er aldri så søte! Det kan jo hende at det er lurt å sette sammen grupper med forskjellige farger, fremfor samme farge. Da er jo sjangsen større for å unngå innavl.
  18. Jeg har en gruppe på 15 vaktler, ca 11 damer og 4 hanner. De er i forskjellige farger.Jeg har klekket ut en runde med kyllinger av disse vaktlene. Kan jeg uten videre avle videre på denne gruppen med forskjellige farger? De som har erfaring med å sette vaktlene i grupper etter farger, pleier dere å sørge for at hannen kommer fra en annen oppdretter?
  19. Takk for det! Det var 28 vaktler som klekket i går. Det er ikke alle som virker like stødige i ganglaget. Jeg regner med at ikke alle klarer seg, eller at jeg må hjelpe dem til en annen tilværelse. Det er spennende å se de ulike fargekombinasjonene. Jeg har min gjeng på 15 vaktler gående sammen, og de er ikke fargesorterte.
  20. Det er lenge siden jeg har skrevet innlegg her på bloggen. Jeg har bare tittet rudt på forum de siste ukene. Men det har ikke vært stille på fuglefronten for det! Jeg klekket ut postegg fra vaktler på julaften. Nå har jeg 15 kyllinger på fire uker. I dag er det klekketid for mine egne vaktelegg som jeg har lagt til ruging. Det er egg som jeg har samlet inn fra egne vaktler som jeg klekket ut i høst. Disse vaktlene stammer fra postegg, de begynte å legge egg før de var seks uker gamle. De legger fra 8-13 egg om dagen.Det er en gjeng med 11 damer og 4 haner (sånn omtrent, i alle fall 15 til sammen!). Jeg har slaktet fire vaktelhanner og spist dem. Det var en enkel og grei sak å slakte, det lærte jeg på youtube. Gjorde det helt alene. Det hadde nok ikke mannen min trodd, han trodde nok at det var noe han måtte gjøre! De smakte også godt! Det ga mersmak, så derfor er jeg i gang igjen! Jeg la 48 egg til ruging, jeg tror at de er godt frødd. Har lyst litt på dem et par ganger. Tror at det er ca 10 som ikke har utviklet seg. Foreløpig har 9 kommet ut. Det blir en spennende dag! Det er like spennende og fasinerende hver gang, når det kommer en kylling ut av egget!
  21. Lykke til med klekkingen i dag. Det er viktig at du nå lar naturen gå sin gang, la de komme ut av egget selv og ikke ta dem ut av rugemaskinen for tidelig.
  22. I dag er det lillejulaften og det har blitt sprekker og hull i vakteleggene som ligger i rugemaskinen. Jeg bestilte 60 egg for noen uker siden, de kom i posten etter noen dager på pakketur. Jeg spiste fem av eggene og la resten til ruging. I går lyste jeg igjennom alle eggene. Det var 30 tomme egg og 25 egg som jeg har tro på. Så nå titter jeg spent på de 25 eggene som ligger i maskinen. Det har blitt sprekker og små hull i flere av eggene. Fuktigheten er på 67% og jeg venter spent. De kommer nok ut i løpet av natten eller morgendagen. De vaktlene som jeg klekket ut sist, har lagt to egg før de er seks uker gamle. Kanskje har de lagt flere egg? Jeg må ut og se en gang til før jeg legger meg. Det er spennende og fasinerende med disse fuglene!
  23. For fem og en halv uke siden ruget jeg ut mine første vaktler, og i dag kom det første egget! Det er rart hvor fort dette har gått. Jeg fikk tilsendt egg i posten som jeg ruget ut. Og før vaktlene er seks uker, kommer det første egget. Fuglene har vokst så fort og nå har det blitt så store at de har begynt å legge egg. Jeg har 19 vaktler. Har ikke konsentrert meg om å finne ut av kjønn ennå, men de har i alle fall blitt kjønnsmodne. De parrer seg til stadighet. På onsdag flyttet jeg vaktlene over i et nytt bur og her trives det godt. Foreløpig har jeg 19 kjønnduididentifiserte vaktler i et bur, men planen var å dele dem opp i to grupper og to bur. Hr len erfaringer med å ha 'såpass mange som 19 vaktler i et bur?
  24. Det er viktig å ikke ta kyllingen for tidelig ut av rugemaskinen, selv om det er aldri så fristende! Ha tålmodighet, kyllingen blir sterkere og kommer seg raskere om den får ro til å bli tørr og vant til livet utenfor egget. Lykke til!
×
×
  • Opprett ny...