Jump to content

Odden

Medlemmer
 • Posts

  199
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  38

Odden last won the day on June 12 2017

Odden had the most liked content!

Recent Profile Visitors

3,728 profile views

Odden's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

17

Reputation

 1. Hei Det finnes raser der kyllingene har forskjellige farger når de er klekket. Jærhøne er en slik rase for eksempel. Til informasjon. Ellers så finnes det teorier om at man kan se det på vingefjærene på enkelte raser mens kyllingene er mellom 1 og 3 dager gamle... Det er noe med forskjellen på fjær og dun tror jeg, men jeg har aldri satt meg ordentlig inn i dette.
 2. Hei Vet ikke om jeg missforstår deg, men en kylling som klekker en uke for sent er høyst uvanlig... Kan heller ikke se at navlestrengen skal kunne henge blokkere for avføringen. Dersom det er egghinnen som henger igjen bak på kyllingen så må denne fjernes slik at den kan gjøre fra seg dette kan ofte gjøres ved at den forsiktig fuktes opp igjen f.eks. med en q-tips og lunket vann og at hnnen plukkes vekk etter et par minutter med nedfukting Hinnen i egget blir klissete og fungerer som lim dersom fuktigheten inne i rugemaskinen er for lav. Dette kan feks være følge av at den åpnes før alle kyllingene er kommet ut av eggene, eller dersom maskinen har for mye ventilasjon, eller for lite tilført fuktighet. Dersom kyllinger blir tilstoppet bak , og ikke får gjort fra seg, vil de trolig dø innen få dager dersom du ikke får rettet på det. Jeg ville forsøkt med lunket vann og q-tips. Kyllingen bør etter dette ha tilgang på varme, da fuktig dun vil medføre at den vil kunne fryse etter du er ferdig med å ta vekk egghinnen. Lykke til!
 3. Odden

  Nybegynner

  Hei Jeg har ikke så mye erfaring med Wyandotte eller bramha, men dverg kochin er en rase som ofte er lett å få tamme. Har selv hatt et par DK, og ofte er det disse som ender opp med å bli favoritthøna til barna. Når det gjelder egg, legger ofte disse kanskje noen færre egg og mindre egg enn mange andre raser. Ofte vil utvalget variere etter hvor du bor, og jeg tror dette vil være mer utslagsgivende på hva du havner opp med, enn på egenskaper hos rasene. DK skal ikke være så vanskelig å få tak i tror jeg, men de andre rasene kan være vanskeligere å få tak i på våren. Et annet alternativ kan være å kjøpe blandingshøns, da vil barna kunne se forskjell på de forskjellige hønene, men da er det noe mer usikkert hva du får av egenskaper med på kjøpet. Om du ønsker å få de tamme, vil jeg anbefale deg å kjøpe de som små, og bruke mye tid på å håndtere dem fra starten av. Det er forskjell på lynne mellom rasene, men jevnlig håndtering er også en viktig faktor slik jeg ser det. Et alternativ kan være å kjøpe flere kyllinger av forskjellige typer. dersom du går for dette vil jeg anbefale å kjøpe raser som i voksen alder er ca like store. dette fordi at de minste ikke skal bli "undertrykt" av de største. Her er det også mye variasjoner mellom de forskjellige rasene. Kyllinger bør også være ca like store dersom de skal gå sammen, nettopp av samme grunn. Håper dette gir deg en litt bedre pekepin på hva du vil ha. Lykke til med hønseholdet til våren :-)
 4. Har du bilde av beina? har hu alltid gått pussig, eller er dette noe hun har begybt med i senere tid?
 5. Min første tanke er at det kan være mix. av silkehøns i genene, de får mer dun enn fjær slik jeg har forstått det... Vet du om oppdretteren har silkehøns også? Har videre liten erfaring med Crem legbar.
 6. Hei Jeg tror det kan være myting. Dersom hønen har lus vil dette kunne ses som små dyr på huden ved kloakken, under vingene eller i nakken. lus vil også legge små egg på fjærene helt inn mot huden, noe som er lett å se dersom hønen har dette. Har også sett hønes som mister mye fjær under på mage/bryst når de er klukk, kan dette være tilfellet?
 7. Hei. Ovnen bør plasseres nede ved gulvet, da varmen går opp. i hønsehus blir det MYE støy, så pass på at ovnen din er egnet til å stå i et rom med mye støv uten at dette medfører brannfare. Selv holder jeg lunk i hønsehuset med en enkel varmelampe, min erfaring er at litt tilleggsvarme gjør mye med inneklimaet, slik at luften holdes mer tørr. Høner lager også mye fukt, og ventiler er viktig. Innbiller meg at de bør være plassert på to forskjellige vegger med 90 graders forskjell for å få en best mulig ventilasjon. Ved en slik plassering er det vinden som "driver" ventileringen. Du kan også plassere en ventil nede og en oppe, da vil forskjeller i damptetthet og temperatur være drivkraft. Alternativt kan du velge mekanisk avtrekksvifter som går på strøm, tror du kan få de til noen hundrelapper på biltema. (husk vifte egnet for støvbelastning). Ventilene bør også kunne reguleres noe på vestlandet, da det til tider er mye vind her borte. Selv har jeg en rørvifte i det ene ventilen med kontinuerlig drift, så regulerer jeg tilluften i den andre. Er usikker på om det er nødvendig med mekanisk avtrekk på kun 3 kvm høneshus, men for meg er dette den beste mest stabile løsningen som holder luften inne i hønsehuset tørr. Ved dårlig ventilasjon vil hønsehuset kunne bli "klamt", og ofte vil dører og vinduer av tre, begynne å bli tunge å åpne. Tror løsningen her er å prøve noe, og endre dersom det ikke fungerer. ideelt sett bør hønene ha en tilnærmet trekkfri plass å hvile/sove på (her plasseres vaglen) samtidig er ventilering viktig.
 8. det er alltid lurt å ha nye dyr i karantene adskilt fra dine egne for å unngå eventuell smitte. Om man skal kunne si hva som feiler kyllingene dine, må du nok beskrive litt mer. Var alle kvikke og raske når du hentet dem? Hvor gamle er de nå? hvilke symptomer? går de rart? sitter de oppblåst og sturer? andre symptomer? Har du bilder av den syke kyllingen? Trist med dyr som dør... Jeg ville vært forsiktig med å gå mellom den syke og den friske besetningen du har, her kan du ta med deg eventuell smitte på hender, klær eller under skoene ville fortsatt holdt de syke i isolasjon, og vært nøye med hygene for å forsøke å hindre smitte.
 9. Jeg ville gitt de en dag til som Silkehans skriver. om de klekker på dag 22, kan du sikkert med fordel justere opp temperaturen litt på neste ruging? 0,1 grad eller noe tenker jeg? jeg ville ventet med å åpne maskinen da dette medfører at den fuktige luften slipper ut, noe som kan føre til at kyllingene som holder på å klekke setter seg fast i hinnen inne i skallet som blir seig og fungerer som lin dersom luften ikke holdes fuktig under klekking... Tolmodighet er nok nøkkelen her...
 10. Jeg syns det ser ut til at det er for lite utvikling. På dag 19 skal egget være nærmest svart/fullt. Er du i tvil kan du jo bare la den ligge å se hva som skjer innen et par dager, men jeg tror ikke det kommer en kylling om 2 dager fra det egget der. Har du ikke andre egg som har ligget like lenge å sammenligne med?
 11. Dersom du har utvikling på eggene som tilsvarer 17 dager, ville jeg lagt de inn i rugemaskinene før klekking. dette er fordi når kyllingene klekker så lager de sakte men sikker hull på skallet hele veien rundt, dette er en prosess som tar mange timer, noen ganger opp mot et døgn. om eggene her ikke ligger i en tett fuktig og lukket atmosfære, vil hinnen inne i eggene tørke ut, og kyllingen setter seg fast inne i skallet og dø. Dersom de klekker inne i en rugemaskin med høy fukt, vil luften være fuktig slik at hinnen ikke tørker ut og kyllingen kan dermed jobbe seg rundt og komme ut før egghinnen tørker... Flere klekkede kyllinger bidrar også til å holde luften fuktig da disse tørker og avgir fuktigheten til luften. Dette er grunnen til at man ikke skal åpne rugemaskinen under klekking, og et argument for at dersom du har vellutviklede egg under varmelampen, så bør du legge disse inn i en rugemaskin med fuktig luft de siste dagene... Lykke til!
 12. Dersom eggene er 17 dager i utviklingen, vil du tydelig se om de er der de skal eller ikke. se på linken som HW lå ut lengre opp.
 13. Dette bildet viser en del stadier eggene kan komme til, fant ikke forklaringen, men jeg tar det litt på hukommelse/skjønn her. 1 tror jeg er ubefruktet egg etter 9 dager. 2 tror jeg er befruktet egg etter 9 dager 3 eller 4 tror jeg er tidlig død eller feil utvikling. 5 er egget lyst rett før klekking, her har kyllingen brutt nebbet gjennom hinnen og inn i luftlommen, dersom du ser dette vil eggene ogte klekke innen 24t, man kan også i mange tilfeller høre kyllingene begynne å pipe inne i egget. Den siste skissen viser størrelsen på luftlommen etter hhv. 1,7,14, og 19 dager, er luftlommen større enn dette, må du øke fukten, og er den mindre en dette må du redusere fukten. Slik jeg tolker den sorte skyggen kan dette være fosteret, men det kan også være en 2 med innslag av 3 eller 4 (sett på bildet over). Den eneste løsningen her er vel å fortsette å ruge, og se om de utvikler seg. Tror det er svært vanskelig å få til under en lampe, men desto mere gøy dersom det faktisk skulle gå.
 14. Vet du hvor lenge strømmen var borte? En del rugemarskiner har funskjoner som slår av varmen inntil 60 minutter hver dag for å lufte eggene, tror derfor det er verre med for høy temp sammenlignet med for lav temp, men 23 grader er jo ca. 14 graders temperaturfall...
 15. Jeg ville ventet til dag 9 med å lyse de i maskina. De under varmelampen er det virkelig imponerende om du får til, tror rugeegg i utgangspunktet er skjøre saker... Om du sliter med for lav fukt ville jeg vurdert å legge noe fuktig ved eggene, og prøve å kapsle det inne med en ubrennbarboks eller noe som holder på fukten men som ikke antennes av varmelampa Tilførsel av fuktig klut eller lignende, vil senke temperaturen når vannet fra kluten skal fordampe til lufta. På den andre siden vil en boks/skål over eggene begrense varmetapet, noe som kan føre til at de blir varmere for eggene... Slik jeg har oppfattet saken er fuktig luft lettere enn tørr luft (dampen går opp) og du må derfor dekke til eggene om du vil hindre dem å bli uttørket. For lav fukt under rugeprosessen kan medføre at kyllingene ikke klarer å klekke... Oppdater oss gjerne videre med status/bilder
×
×
 • Create New...