Jump to content

Odden

Medlemmer
 • Content Count

  199
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  38

Everything posted by Odden

 1. Hei Det finnes raser der kyllingene har forskjellige farger når de er klekket. Jærhøne er en slik rase for eksempel. Til informasjon. Ellers så finnes det teorier om at man kan se det på vingefjærene på enkelte raser mens kyllingene er mellom 1 og 3 dager gamle... Det er noe med forskjellen på fjær og dun tror jeg, men jeg har aldri satt meg ordentlig inn i dette.
 2. Hei Vet ikke om jeg missforstår deg, men en kylling som klekker en uke for sent er høyst uvanlig... Kan heller ikke se at navlestrengen skal kunne henge blokkere for avføringen. Dersom det er egghinnen som henger igjen bak på kyllingen så må denne fjernes slik at den kan gjøre fra seg dette kan ofte gjøres ved at den forsiktig fuktes opp igjen f.eks. med en q-tips og lunket vann og at hnnen plukkes vekk etter et par minutter med nedfukting Hinnen i egget blir klissete og fungerer som lim dersom fuktigheten inne i rugemaskinen er for lav. Dette kan feks være følge av at den åpnes før alle kyllingene er kommet ut av eggene, eller dersom maskinen har for mye ventilasjon, eller for lite tilført fuktighet. Dersom kyllinger blir tilstoppet bak , og ikke får gjort fra seg, vil de trolig dø innen få dager dersom du ikke får rettet på det. Jeg ville forsøkt med lunket vann og q-tips. Kyllingen bør etter dette ha tilgang på varme, da fuktig dun vil medføre at den vil kunne fryse etter du er ferdig med å ta vekk egghinnen. Lykke til!
 3. Odden

  Nybegynner

  Hei Jeg har ikke så mye erfaring med Wyandotte eller bramha, men dverg kochin er en rase som ofte er lett å få tamme. Har selv hatt et par DK, og ofte er det disse som ender opp med å bli favoritthøna til barna. Når det gjelder egg, legger ofte disse kanskje noen færre egg og mindre egg enn mange andre raser. Ofte vil utvalget variere etter hvor du bor, og jeg tror dette vil være mer utslagsgivende på hva du havner opp med, enn på egenskaper hos rasene. DK skal ikke være så vanskelig å få tak i tror jeg, men de andre rasene kan være vanskeligere å få tak i på våren. Et annet alternativ kan være å kjøpe blandingshøns, da vil barna kunne se forskjell på de forskjellige hønene, men da er det noe mer usikkert hva du får av egenskaper med på kjøpet. Om du ønsker å få de tamme, vil jeg anbefale deg å kjøpe de som små, og bruke mye tid på å håndtere dem fra starten av. Det er forskjell på lynne mellom rasene, men jevnlig håndtering er også en viktig faktor slik jeg ser det. Et alternativ kan være å kjøpe flere kyllinger av forskjellige typer. dersom du går for dette vil jeg anbefale å kjøpe raser som i voksen alder er ca like store. dette fordi at de minste ikke skal bli "undertrykt" av de største. Her er det også mye variasjoner mellom de forskjellige rasene. Kyllinger bør også være ca like store dersom de skal gå sammen, nettopp av samme grunn. Håper dette gir deg en litt bedre pekepin på hva du vil ha. Lykke til med hønseholdet til våren :-)
 4. Har du bilde av beina? har hu alltid gått pussig, eller er dette noe hun har begybt med i senere tid?
 5. Min første tanke er at det kan være mix. av silkehøns i genene, de får mer dun enn fjær slik jeg har forstått det... Vet du om oppdretteren har silkehøns også? Har videre liten erfaring med Crem legbar.
 6. Odden

  Myting?

  Hei Jeg tror det kan være myting. Dersom hønen har lus vil dette kunne ses som små dyr på huden ved kloakken, under vingene eller i nakken. lus vil også legge små egg på fjærene helt inn mot huden, noe som er lett å se dersom hønen har dette. Har også sett hønes som mister mye fjær under på mage/bryst når de er klukk, kan dette være tilfellet?
 7. Hei. Ovnen bør plasseres nede ved gulvet, da varmen går opp. i hønsehus blir det MYE støy, så pass på at ovnen din er egnet til å stå i et rom med mye støv uten at dette medfører brannfare. Selv holder jeg lunk i hønsehuset med en enkel varmelampe, min erfaring er at litt tilleggsvarme gjør mye med inneklimaet, slik at luften holdes mer tørr. Høner lager også mye fukt, og ventiler er viktig. Innbiller meg at de bør være plassert på to forskjellige vegger med 90 graders forskjell for å få en best mulig ventilasjon. Ved en slik plassering er det vinden som "driver" ventileringen. Du kan også plassere en ventil nede og en oppe, da vil forskjeller i damptetthet og temperatur være drivkraft. Alternativt kan du velge mekanisk avtrekksvifter som går på strøm, tror du kan få de til noen hundrelapper på biltema. (husk vifte egnet for støvbelastning). Ventilene bør også kunne reguleres noe på vestlandet, da det til tider er mye vind her borte. Selv har jeg en rørvifte i det ene ventilen med kontinuerlig drift, så regulerer jeg tilluften i den andre. Er usikker på om det er nødvendig med mekanisk avtrekk på kun 3 kvm høneshus, men for meg er dette den beste mest stabile løsningen som holder luften inne i hønsehuset tørr. Ved dårlig ventilasjon vil hønsehuset kunne bli "klamt", og ofte vil dører og vinduer av tre, begynne å bli tunge å åpne. Tror løsningen her er å prøve noe, og endre dersom det ikke fungerer. ideelt sett bør hønene ha en tilnærmet trekkfri plass å hvile/sove på (her plasseres vaglen) samtidig er ventilering viktig.
 8. det er alltid lurt å ha nye dyr i karantene adskilt fra dine egne for å unngå eventuell smitte. Om man skal kunne si hva som feiler kyllingene dine, må du nok beskrive litt mer. Var alle kvikke og raske når du hentet dem? Hvor gamle er de nå? hvilke symptomer? går de rart? sitter de oppblåst og sturer? andre symptomer? Har du bilder av den syke kyllingen? Trist med dyr som dør... Jeg ville vært forsiktig med å gå mellom den syke og den friske besetningen du har, her kan du ta med deg eventuell smitte på hender, klær eller under skoene ville fortsatt holdt de syke i isolasjon, og vært nøye med hygene for å forsøke å hindre smitte.
 9. Jeg ville gitt de en dag til som Silkehans skriver. om de klekker på dag 22, kan du sikkert med fordel justere opp temperaturen litt på neste ruging? 0,1 grad eller noe tenker jeg? jeg ville ventet med å åpne maskinen da dette medfører at den fuktige luften slipper ut, noe som kan føre til at kyllingene som holder på å klekke setter seg fast i hinnen inne i skallet som blir seig og fungerer som lin dersom luften ikke holdes fuktig under klekking... Tolmodighet er nok nøkkelen her...
 10. Jeg syns det ser ut til at det er for lite utvikling. På dag 19 skal egget være nærmest svart/fullt. Er du i tvil kan du jo bare la den ligge å se hva som skjer innen et par dager, men jeg tror ikke det kommer en kylling om 2 dager fra det egget der. Har du ikke andre egg som har ligget like lenge å sammenligne med?
 11. Dersom du har utvikling på eggene som tilsvarer 17 dager, ville jeg lagt de inn i rugemaskinene før klekking. dette er fordi når kyllingene klekker så lager de sakte men sikker hull på skallet hele veien rundt, dette er en prosess som tar mange timer, noen ganger opp mot et døgn. om eggene her ikke ligger i en tett fuktig og lukket atmosfære, vil hinnen inne i eggene tørke ut, og kyllingen setter seg fast inne i skallet og dø. Dersom de klekker inne i en rugemaskin med høy fukt, vil luften være fuktig slik at hinnen ikke tørker ut og kyllingen kan dermed jobbe seg rundt og komme ut før egghinnen tørker... Flere klekkede kyllinger bidrar også til å holde luften fuktig da disse tørker og avgir fuktigheten til luften. Dette er grunnen til at man ikke skal åpne rugemaskinen under klekking, og et argument for at dersom du har vellutviklede egg under varmelampen, så bør du legge disse inn i en rugemaskin med fuktig luft de siste dagene... Lykke til!
 12. Dersom eggene er 17 dager i utviklingen, vil du tydelig se om de er der de skal eller ikke. se på linken som HW lå ut lengre opp.
 13. Dette bildet viser en del stadier eggene kan komme til, fant ikke forklaringen, men jeg tar det litt på hukommelse/skjønn her. 1 tror jeg er ubefruktet egg etter 9 dager. 2 tror jeg er befruktet egg etter 9 dager 3 eller 4 tror jeg er tidlig død eller feil utvikling. 5 er egget lyst rett før klekking, her har kyllingen brutt nebbet gjennom hinnen og inn i luftlommen, dersom du ser dette vil eggene ogte klekke innen 24t, man kan også i mange tilfeller høre kyllingene begynne å pipe inne i egget. Den siste skissen viser størrelsen på luftlommen etter hhv. 1,7,14, og 19 dager, er luftlommen større enn dette, må du øke fukten, og er den mindre en dette må du redusere fukten. Slik jeg tolker den sorte skyggen kan dette være fosteret, men det kan også være en 2 med innslag av 3 eller 4 (sett på bildet over). Den eneste løsningen her er vel å fortsette å ruge, og se om de utvikler seg. Tror det er svært vanskelig å få til under en lampe, men desto mere gøy dersom det faktisk skulle gå.
 14. Vet du hvor lenge strømmen var borte? En del rugemarskiner har funskjoner som slår av varmen inntil 60 minutter hver dag for å lufte eggene, tror derfor det er verre med for høy temp sammenlignet med for lav temp, men 23 grader er jo ca. 14 graders temperaturfall...
 15. Jeg ville ventet til dag 9 med å lyse de i maskina. De under varmelampen er det virkelig imponerende om du får til, tror rugeegg i utgangspunktet er skjøre saker... Om du sliter med for lav fukt ville jeg vurdert å legge noe fuktig ved eggene, og prøve å kapsle det inne med en ubrennbarboks eller noe som holder på fukten men som ikke antennes av varmelampa Tilførsel av fuktig klut eller lignende, vil senke temperaturen når vannet fra kluten skal fordampe til lufta. På den andre siden vil en boks/skål over eggene begrense varmetapet, noe som kan føre til at de blir varmere for eggene... Slik jeg har oppfattet saken er fuktig luft lettere enn tørr luft (dampen går opp) og du må derfor dekke til eggene om du vil hindre dem å bli uttørket. For lav fukt under rugeprosessen kan medføre at kyllingene ikke klarer å klekke... Oppdater oss gjerne videre med status/bilder
 16. Slik jeg leser overskriften ruger du under varmelampe i tillegg til i rugemaskin. Dette kan i teorien sikkert gå ann, men hvordan holder du fuktnivået jevnt og høyt nok under en varmelampe? Er det noen andre her som har positiv erfaring med slik ruging? Spennende å se om du får det til under lampen, men jeg tipper klekkprosenten i allefall blir bedre med eggene i maskinen:-) Lykke til!
 17. Alder på egget har ikke noe å si på når det klekker. Et 10 dager gammelt egg, og et 1 dag gammelt eg vil klekke samtidig dersom de legges inn i maskinen likt, men ofte får du dårligere klekkprosent på eldre egg.
 18. Odden

  Valg av hane

  Jeg har ikke alverdens erfaring her, men om du har 4 stykker uten forskjellig adferd/lynne og disse går sammen, ville jeg tatt vare på den som fremstår å være høyest i rang av dem, han er sterkest/størst/tøffest. Eller kan du jo legge til grunn å beholde den fineste, eller den tammeste? Valget her avhenger vel av hvilke egenskaper du er på jakt etter. Min erfaring er også at unge haner som går sammen med en større/eldre hane kan ha en del endret adferd sammenlignet med om de går alene eller i flokken uten Alfahanen. jeg ville derfor vurdert å ta ut hanene i en egen liten flokk, eller tatt ut gamlefar for å se hvilken oppførsel som du videre får se. 3 måneder er videre relativt unge haner, jeg ville nok ventet litt til før jeg tok det endelige valget tror jeg...
 19. Slik jeg ser på saken, er nok en brahma Hane for stor til å gå sammen med en silke høne. Vekt på brahma hane er 3,5 kg-5,0kg (iflg rasefjaerfe.no) tilsvarende vekt på en silke høne er vel 1,1-1,3kg. verpehøner vil vel ligge på ca 1,7-2,5kg? En tommelfingerregel er at man ikke skal ha større hane en hva som er rasetypisk for den minste rasen din, i dette tilfellet silke. Hanen din bør derfor ikke være større enn 1,4-1,7 kg i voksen vekt. Min erfaring er at man kanskje kan avvike noe fra dette, men jeg ville ikke satt inn en hane som var noe særlig større enn max 2 kg... tipper silkehønene dine fort kan bli skadet da om han prøver å pare seg på dem. En faverolle hane er vel 3,5-4 kg, og blir også litt stor... Her er en link som sier en del om de forskjellige rasene: http://rasefjaerfe.no/prydhøns Erfaringsmessig vil høner og haner gå best sammen dersom de er omtrentlig like store, her vil man ha en sjikt for letteraser/ dverghøns, et sjikt for mellomtunge raser, og et sjikt for tunge raser slik jeg vurderer saken vil silke ligge i sjiktet for lette raser,verpehøns er middels, og både faverolle og Brahma vil være tunge raser... Du vil helt sikkert finne noen som har flokker som krysser disse sjiktene, og kanskje spesielt som har store raser(som ofte er rolige/snille) med mellomtunge raser. Tror allikevel at en så stor hane ikke vil passe inn i en flokk med silker dessverre.
 20. Hei. Jeg ville bare prøvd jeg så ser du. Tror det skal noe til å få for mye lys? Om du kobler lampen med stikkontakt, og detter denne i et tidsur, så kan du lage faste rutiner for å få lyset av og på. Er dagslyset langt nok, vil gjerne hønene legge egg gjennom vinteren også:-) Har noe tilsvarende i mitt hønsehus, det fungerer fint. Det som er viktig her er å ha noe som er støvsikkert, og med IP 65 som er oppgitt på denne, tror jeg du er innenfor :-)
 21. Min erfaring er at godt voksne høner kan sjefe over en ung hane en stund. Erfaringen tilsier at hanen vil ta kontroll etter hvert som han blir større/fullvoksen. Videre har jeg ikke så mye erfaring med silkehøns, men italienere/verpehøns kan iallefall noen ganger ha litt temperament, slik mitt inntrykk er av silken, er disse mer rolige/forsiktige i lynnet? stemmer ikke dette? Slik jeg ser på saken er det sannsynlig at hanen blir sjefen etter hvert, men at du bare må la det gå litt tid. er litt usikker på hvordan det går å ha Italienere/verpehøns sammen med silke høns, men det er det sikkert noen andre her inne som kan si noe mer om? en tommelfingerregel her er at hanen ikke bør være større enn hva som er typisk den minste rasen som er i flokken, men videre bør rrasene som går sammen være ca like store i voksen alder slik at ikke den store rasen "undertrykker" den lille ved å jage de vekk fra maten etc. Jeg ville latt det gå noe tid, og sett om det ordner seg. om hanen fortsatt ikke er blitt sjef innen han er ca 1 år gammel, ville jeg vurdert å dele opp flokken, eller skaffet en ny større hane. Håper det ordner seg :-)
 22. Et tips her kan være å ha rugemaskinen i et mørkt rom, da ser ikke kyllingene hvor de går, og sitter derfor stille inntil lyset blir slått på. Min erfaring er at det da blir vesentlig mindre "fotball" med de resterende eggene som holder på å klekke :-)
 23. Vedr giftig mat, så har jeg også lest om advokado, men appelsin har jeg lest at det er flere som gir til hønsene sine... Brød tror jeg heller ikke er noe problem selv i store mengder, så lenge de har tilgang på skjellsand eller sand/grus utendørs. Jeg gir heller ikke kyllingkjøtt, eller kjøttdeig av kylling, tror ikke dette er lovlig (kaniballisme) men er ikke sikker på hvor det står noe om det, gjør det uansett ikke av etiske grunner. Ellers spiser hønene alt av middagsrester her (også kjøtt og fisk), i tillegg til kraftfor, og jeg fjerner det som de en skjelden gang ikke liker/spiser opp etter et par dager. Man må tenke at de ikke har tenner, og spiser derfor kun det som de kan hakke eller rive i biter, og oppdeling av feks kjøtt i mindre biter er derfor en fordel slik at de klarer å få det ned.
 24. Dette er min erfaring også, etter å ha forsøkt å ruge butikkegg en gang. Lurer på om de kan ligge en del uker på lager noe som redurerer klekkeprosenten en del uten at de blir uspiselige... Ville forsøkt etter påske, dersom du bestemmer deg for å prøve på nytt, tror det er den tiden på året da det spises mest egg, og det kan da tenkes at eggene som leveres etter påske dermed er ferskere enn ellers?
 25. Jeg ville prøvd å ruge videre, men med lavere fukt de neste dagene...
×
×
 • Create New...