Jump to content
Sign in to follow this  
Alhansi

Lar dere hane gå sammen med søskenhøner slik det blir kyllinger?

Recommended Posts

Jeg fikk i høst rugeegg av faverolles, og er helt forelsket i rasen. Kunne tenkt meg plukke rugeegg selv til vårs, men det er vel ikke så smart når hanen er bror til hønene? Eller? Hvordan gjør dere dette?


Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei,


 


Siden det vel er rugeegg du har fått av meg, kan jeg jo opplyse om at hanefar og hønemødrene til kyllingene dine ikke er i slekt. Jeg tenker det går greit om du avler videre på dem en generasjon før du får inn nytt blod, men dette er det sikkert delte meninger om:-))


Share this post


Link to post
Share on other sites

Går helt fint men viktig å få inn nytt blod i neste runde når du bruker så nært beslektede individer..."Foreldrefuglene " som er helsøsken har nøyaktig samme gener , så får du tak på rugeegg iår av en annen stamme så har du et bredere utgangspunkt på årets avkom :smiley: . 


Share this post


Link to post
Share on other sites

Må pirke litt ;) Det er kun en-eggede tvillinger som har nøyaktig samme genene. Andre søsken har en del gener til felles, men langt fra alle da det er halvparten av hvert genpar fra hver av foreldrene som arves videre hos avkommet, og det er hipp som happ hvilken halvdel av disse genparene som arves. Problemet med innavl er recessive genetiske svakheter som ikke gir noen problemer så lenge de ikke finnes i "dobbel dose". De fleste har slike genetiske svakheter i arvematerialet sitt av en eller annen type, og hvis de krysses med søsken som kanskje har arva samme svakheten kan man risikere å få slike dårlige gener dobbelt opp. Og da vil svakheter kunne dukke opp i ulike former. 


Jeg har ingen erfaring med hvordan innavl på høns fungerer i praksis, men siden det sies at det går fint med søskenparing i en generasjon så må man tro at dine faverolles fint kan gi friske og sterke avkom :) Noen mener det går bra å innavle/linjeavle i flere generasjoner også, men man risikerer da å få svakere avkom/dårlig befruktning etterhvert. 


Det begynner å bli en del år siden jeg studerte genetikk, så det er en del begrep som skulle vært friska opp før jeg skrev dette innlegget. Men jeg håper dere skjønte hva jeg mente :)


Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...