Jump to content

Recommended Posts

Hei, har tenkt og bygge meg et hønsehus på baksiden av huset mitt :) lurer litt på da hvilke regler som gjelder? er laget sånn til at hunsehuset blir 5 cm fra veggen på huset viss det har noe og si :P tenkte og lage et hus på 2x3 meter, og så utegård på 2x5-6 m :)


Link to post
Share on other sites

Det kommer jo an på byggeregler i området ditt, men stort sett er det lov å bygge boder/tilbygg/lekestuer på mindre enn 10kvm uten byggesøknad.


Bor du i tettbebygd strøk kan det være regler for hanehold og antall høner som anbefales. Veldig greit å kontakte kommunen og spørre om det er noe du lurer på. I mange kommuner er det like regler for hund/katt/marsvin osv som før hønsehold. Håper dette er til hjelp ;)


Link to post
Share on other sites

Så lenge du bygger mindre enn 15 m2 er du fritatt fra å søke om byggetilatelse. Viktig at du har god klaring fra grensen til nabotomta - mener det er 4 meter - ellers vil du trenge samtykke fra nabo, og tror faktisk man også må søke.. Tror du må ta stilling til om dette skal være en frittstående bygning (minimum 1 meter fra eksisterende bygg), eller tilbygg. Det har vært snakk om at tilbygg under 50m2 skal fritas fra krav om byggetilatelse, men jeg vet ikke om dette gikk igjennom/har tredd i kraft. Jeg ville nok tatt en telefon til plan- og bygningsetaten først.

Du kan også ta en titt her:

http://www.lovdata.no/all/hl-20080627-071.html#20-3

http://www.lovdata.no/for/sf/kr/xr-20100326-0488.html#map006

Ville også snakket med naboene på forhånd; mange som er lite tolerante til høneklukk og hanegal, så lurt å forberede dem litt. En ting som kan redde et godt naboskap, og verger naboer mot støy, er god isolering. Bor du i tettbygd strøk må du, som det skrives over her, undersøke hvor mange du har lov til å ha, og om det evt er forbud mot hane, eller restriksjoner på antall. Lykke til! :)

Link to post
Share on other sites

Eg hadde nok tenkt meg litt om her. Hønsemøkk stinkar så eg hadde nok flytta det eit godt stykke frå huset, i tilegg kan utøy og mus verte eit problem. Lite kjekt å få slikt inne i huset :)


Link to post
Share on other sites

Vi søkte kommunen om et hønsehus på 49 kvm ifjor, å det må byggesøkes om, med nabovarlser osv så vi skal begynne på det endelig...nå.. Vi skulle egentlig ah et på under 15 kvm, for å slippe å søke, men da måtet det, ihvertfall her i Rogaland, og i vår kommune, settes 4 meter fra grensa, noe som var umulig å få til på vår tomt, for da var det ikke plass igjen til bygg :P


 


Da søkte vi om å få sette opp større enn 15 kvm, å DA er det lov å sette det helt inntil nabogrensa, bare sånn at det drypper på egen grense, feks 1 meter, å siden vi da likevel måtte søke, trakk vi det opp så langt vi kunne, på samme søknaden, å endte dermed på 49, for om du tipper 50 kvm, er det enda mer papirarbeid og styr..


 


Men om du har over 4 meter å gå på, så kan du ha under 15 kvm.


  • Upvote 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...