Jump to content
Sign in to follow this  
delfie

Enda flere spørsmål om rødmidd

Recommended Posts

Hva bør man gjøre med flisa/strøet når man rensker opp i hønsehuset ved et rødmiddangrep? Siden middel kan leve så lenge uten vert er det vel ikke lurt å bare hive den i møkkadynga?

Og om man skal behandle med smite pulver. Lager man da en blanding av pulver og vann og bader hønene i dette? Eller skal pulveret gnis inn tørt? Er det tilstrekkelig å bade/behandle alle hønene og samtidig fjerne alt av strø og støvsuge i huset og gjenta etter 6-7 dager? Eller er det fånyttes om man ikke varmebehandler huset? Bør man strø noe pulver i huset etter behandling?

Kan hønene dø av et rødmiddangrep? Fant plutselig hanen liggende ute i sludden nå i kveld, flere timer etter at de andre hønene hadde gått inn og lagt seg. Tok han inn i varmen og han ligger slapt og bare gaper stille etter luft.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eg hadde nok brent strøet, har kopier litt av denne sida til deg: http://www.123hjemmeside.no/Ladeoppdrett/74938584

 

Blod midden gøymer seg i små sprekker og er aktive når det er mørkt. Dei kan vere kvite, grå eller mørke på farge om dagen, raude etter eit måltid blod frå hønsa om kvelden/natta. Du oppdagar dei gjerne på undersida av vaglepinnar, når hønsa har gått til ro for natta.Om dagen gøymer dei seg for det meste i sprekker i eller nær reiret eller overnattingsplassen til hønsa. Her legg dei også egga sine. Har du misstanke om rød hønsemidd i hønsehuset?  Ta med lommelykt og stryk handa under vagla, er det blod midd vil du då knuse dei og få spor av blod på handflata. Eller knurv sammen eit papirark og legg i t.d rugekassa.
 
Hoa legg ofte 10 egg om gongen, for å legge egg krevst det blod. Larvane krev ikkje næring, dei gjennomgår to nymfe stadier og må ha blod for å utvikle seg. I rett temperatur (ved 5 grader om sommaren) brukar midden mellom 8-10 døgn på å verte ferdig utvikla, noko som raskt gir mange individ. Voksne midd kan leve opptil 9 mnd utan å suge blod og kan leve lenge.

Ved mangel på fugleverter kan midden suge blod av bl.a. kanin, hundar, kattar og mennesker. Det er påvist at midd som sug blod av mus og kanin kan legge levedyktige egg. Midden kan ikke reprodusere når den sug blod av mennesker.

Fuglemidd i bolighus forekjem som oftast om våren, rundt mai. Midden kjem gjerne inn i hus fra villfugl reir, via sprekker i veggen, lufteventiler o.l. og kan spre seg over store deler av huset. Første ledd i bekjempelse er å fjærne villfugl reir og sprøyte med bekjempelse middel både inne og ute, rundt vindu og luftekanalar sprøyt gjerne eit smalt sperrebelte.
 
Rødsjuke gir akutt død, gjerne hos høns i godt hold og probuksjon. Det er usikkert kor lang tid det går frå smitte til utbrudd. Sjukdomsforløpet kan vare lenge og med dødlighet som vareirar frå dag til dag og veke til veke. Fuglar som overlever kan få kronisk forløp med betennelse i huda og hjarteklaffane.
 
Høns som har vore i kontakt med rød hønsemidd kan utvikle rødsjuke, Denne sjukdommen gir akutt død, gjerne hos høns i godt hold og probuksjon. Det er usikkert kor lang tid det går frå smitte til utbrudd. 
 
Les meir om rødsjuke her:

Smittekilde kan vere infiserte individ som ikkje viser teikn til sjukdom, rotter og mus, villfugl og smitta jord. Men også verte smitta av gris og sau. Sjukdom kan vere ei direkte årsak av angrep av rød hønsemidd som kan vere bærar av bakterien. Bakterien kan leve lenge i miljøet og treng ikkje levande dyr for å overleve eller formere seg.
 
Det er vanlig å bruke preparat som inneheld pyretrum eller pyretroider. Slike preparat kan ein kjøpe i bl.a. på felleskjøpet jernvare foretningar og gartneri. Midden kan være motstandsdyktig mot slike preparat, noko som kan gjere utryddelsen vanskeleg. 
Det finnes også andre gode preparat som Milba-stopp og Smite.

I rom der midden er oppdaga bør det støvsuge grundig. Fordi midd lever lenge og gøymer seg i sprekker, kan den være vanskelige å verte kvitt. Etter støvsuging må støvsugerposen destrueres (for eksempel varmebehandles ved over 60 °C). Oppholdsrom bør generelt ikke sprøytes med bekjempelsesmidler. Slike midler er giftige også for mennesker og det er derfor viktig å begrense bruken.

Hønsehus behandles etter retningslinjer fra Animalia eller etter samråd med veterinær.

I tilfeller av rød hønsemidd kan spott on middel vere ei behandlingsform då desse preparata har lang virketid. Denne medisinen er resept pliktig og vert utskrevet av veterinær, følg doseringa nøye, overdosering kan gi lammelsar. Husk å tilbakeholde egg i ei 14 dagers periode etter ei slik behandling, høne egga kan rugast men ikkje spisast.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...