Jump to content
Sign in to follow this  
Mschulze

Rugevegring

Recommended Posts

Hei. 

Jeg har to dvergcokin høner og en hane. Den ene hønen er moren til hanen. Hanen parrer imidlertid hva jeg kan se med begge to etter eget forgodtbefinnende. Hønene legger et egg annenhver dag eller slik, ofte finner jeg to egg i redet. 

Jeg har lest at disse hønene skal være glad i å ruge. Mine to høner har nok ikke lest det samme, da de konsekvent forlater eggene i redet. Noe som er fint for meg, men dumt for å forøke bestanden. 

Jeg lurer da på hvordan jeg kan få hønene til å ruge. 

Jeg lurer også på hvordan jeg kan få hønen som ikke er moren til til hanen til å ruge ut sine egne egg, da jeg er bekymret for at om moren ruger ut sine egg så kan det bli merksnodig avkom. Kan det være grunnen til at ingen av de ruger?

 


 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rugelysten hos dverg Kochin kommer helt av selg selv så der tror jeg du ikke får noe problem ..Rugelysten opptrer gjerne etter at de har verpet en stund og hvis du ikke samler inn eggene er jeg ganske sikker på at en eller begge plutselig ligger klukk en dag .Du kan nok ikke velge hvem som skal ruge og om " moren" ruger dem ut spiller ingen rolle . Nært slektskap innad i flokken( når man har få dyr i hvert fall ) er veldig vanlig og noen velger å avle slik for å fremme enkelte egenskaper hos fremtidige avkom .


Share this post


Link to post
Share on other sites

Nå har den ene ruget en uke, og for et par dager siden la den andre seg også inn i verpekassa. Nå ligger de og ruger begge to, side ved side. Er det normalt? 


Share this post


Link to post
Share on other sites

Ruging virker å være smittsomt, så det er helt normalt at begge legger seg til å ruge samtidig :) 
Er alle eggene ruga like lenge? Hvis ikke vil trolig hønene forlate de eggene som ikke er klekket et par dager etter at første kylling er klekket. Det du kan gjøre er å da ta ut den ene høna sammen med kyllingene, og håpe på at den andre høna ruger ut noen kyllinger av de restrerende eggene.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takk for svar, og tips om å flytte den ene ut med eggene. 

Hønene lager en protesterende lyd når jeg pirker borti rugeredet, så jeg er usikker på hvor mange egg det er der. Talte de noen dager etter at den første startet å ruge, og da var det fem. Disse fem eggene tror jeg at har blitt lagt der i løpet av 2-4 dager. Lyste gjennom to egg etter ca. en uke, og så at det ene egget var gjennomskinnelig, mens det andre hadde en klump som tok lyset og dekket nesten hele egget. 

Vil tro at høne nr. 2 også har lagt et egg eller to.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...