Jump to content

En nybegynner med spørsmål...


Recommended Posts

Hei alle sammen! Jeg er ny på forumet, og ny med høns. Vi har lenge ønsket oss høner, men det har ikke passet før nå. I skrivende stund har jeg 4 5-6 uker gamle søte kyllinger på badet :)

I den forbindelse har det dukket opp spørsmål som jeg ikke finner konkrete svar på, og håper jeg kan spørre her og bli klokere.

1) de står inne med varme på badet nå, jeg har lest meg frem til at man ganske lett kan se om temperaturen er ok, flokker de seg sammen er det kaldt, er de spredd er det enten for varmt eller

Link to post
Share on other sites

Oi gikk litt fort...

Fortsetter her:

For varmt eller ok. De er aktive og nysgjerrige, og for meg ser det ut til at de har det veldig fint.

Når kan de prøve seg ute? De har kun din igjen på hodet, befjæret kropp.

Jeg har latt dem gå ute ved to anledninger i 5-10 min når det har vært varmt og fritt for vind. Jeg fikk inntrykket av at de trivdes, men var litt redde. (Plukket på løvetann osv men stod nokså tett, den tøffeste av dem gikk litt ifra flokken).

2) kråsestein. Når? De får kraftfor for kyllinger fra Felleskjøpet nå, jeg fikk beskjed om at da trenger de ikke annet ennå. De lever i beste velgående så vil tro det stemmer. Men likevel?

Har gitt dem litt brød og løvetann da løvetann åpenbart var godt. Grønnsaker og frukt vil de ikke ha (ennå?).

3) de er ikke særlig tamme. Hvordan best mulig gå frem for å temme dem? Er jo redd for å stresse dem også, ved å ta for mye på dem.

4) kylling vs./hane.... Dette er hvite italienere. Tre er jevnstore, den fjerde endel større og "spissere" i kroppen. Kammene ser jeg ikke forskjell på, synes de har lik str og farge alle sammen. Noen tips til hvordan jeg kan se det? Selv om en er større, er det den minste som er flokkens tøffing.

5) ting i buret. Hva kan jeg gi dem å drive med der inne? Satte inn en stokk i ca 20cm høyde som de mer enn gjerne flakser opp på, dytter i hverandre osv noe mer? Buret er ennå nokså stort for disse fire små. Så satser på at de kan være der frem til de flytter ut. Har ikke varme (ennå) i hønsehuset, så det bør nok vente.

6) søl med mat og vann. Noen tips til å redusere sølet bittelitt? De har automater. Forautomaten går det greit med, vannautomsten derimot er stadig stappfull av sagflis. Skifter denne flere ganger for dagen. Har lagt en trekloss under den for å få den litt opp uten av det hjalp større. Vet ikke hvor høyt den kan stå heller.

Link to post
Share on other sites

Søl i vannautomat kan du enkelt unngå ved å kun bruke en flaske, slike som kaniner, marsvin etc bruker. Alle mine kyllinger drikker av slike, og de løser den "koden" med en eneste gang. Så jeg har kun brukt dette det siste året, supert!! Men husk at du må kjøpe de minste flaskene og heller øke i str etterhvert. Dette fordi det blir for stort hull og kula inni blir for hard å "trykke" på når de er små. Fungerer utmerket!!


Lykke til.


Link to post
Share on other sites

Hei, jeg er nybegynner selv, men har lest litt og har 6 kyllinger ute nå. I boka mi stod det at de kunne komme ut fra de var 5 uker gamle. For at de skal venne seg til at hønsehuset er hjemmebasen skulle de være inne i hønsehuset første uken. Vi fikk beskjed om at de kom til å klare seg fint uten varmelampe, men for sikkerhetskyld satte vi på varmelampen (fra felleskjøpet) på natten slik at hønsehuset holdt minimum 12C. Det er to uker siden og har gått helt fint :) (De er nå 7 uker gamle.)


 


2, kråsstein eller skjellsand kan de ha fra dag 1. Vi kjøpte fin skjellsand på felleskjøpet og hadde i ei skål. Fungerer fint.


 


3, Mulig noen andre kan svare bedre, men hos oss har vi tvagskoset litt med de, og det er de som er blitt koset mest på som nå er tøffest og tammest. Mais er en super bestikkelse ;)


De sliter nok fortsatt med å hakke grønnsaker ifra hverandre, men hvis du finhakker litt gulrotskrell og andre grønnsaker, så liker de det godt. For oss er noe av poenget med høner at vi vil at de skal spise matrestene våre, så at de venner seg til det fra tidlig av er veldig fint. (Det er ihvertfall det som står i høneboka mi;) 


 


De andre spørsmålene kan nok andre svare bedre på enn meg. Lykke til med det hele :)

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...