Gå til innhold

Hvit + svart = ?


Andreas E.

Anbefalte innlegg

Hei.

Hvis jeg bruker en hvit hane på ei svart høne. Osen vil avkomes farge bli da. vil jeg kunne få svart og hvite kyllinger?

og hva skjer hvis jeg har hvit hane og grå/blå høne. osen blir det da?

For når en kryser blå og svart så blir den enten blått,svart eller splash ikke sant?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

avem

Hvis man krysser svart og hvit får man svarte og hvite kyllinger. Men man må da være sikker på at dyra ikke har andre fargegener i seg (f.eks. at den svarte høna ikke har en blå far). Svarte avkom vil også noen ganger få brune fjær, spesielt i halsbehenget.

Krysser man blå og svart, blir det blått og svart så sant dyra ikke her har andre fargegener. Men her er også faren tilstede for at det blir brune fjær.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er langt fra sikkert at du får svarte og hvite kyllinger.

La oss se på hvitt først.

Genetisk finnes det to slags hvit: Dominant og recessivt (vikende)

Hvis hanen er rein (homozygot) for dominant hvitt, vil alle avkom ha et gen (være "splittet" eller heterozygote) for hvitt. Kjennetegnet for dominante gener er at de også viser i heterozygote dyr, og avkommet vil derfor være hvite - men siden de er heterozygote vil også grunnfargen som "ligger under" det hvite, "blø gjennom". Dette gjelder mer for rødt enn for sort. Dominant hvitt vil også bleke rødfargen.

Recessivt (eller vikende) hvitt viser seg bare hvis dyret har to gener (er homozygot) for denne hvitfargen. En heterozygot viser ikke noe hvitt! (Unntak hvis den har andre gener som fører til det, som f.eks Tverrstriping, Columbia eller Sølv) Hvis hanen er recessiv hvit, vil ingen av avkommet vise det. Men alle vil bære genet, slik at hvis du krysser avkommet sammen igjen, vil ca halvparten være hvite.

For prøve å si det enkelt: Dominant "dekker over" de andre fargene som er til stede. Recessivt hvitt "fjerner" de andre fargene slik at det hvite kommer til syne. (NB!! Dette er bare billedlig sagt, for å prøve å forklare, og ikke det som skjer i virkeligheten!)

Silkehøns er som regel recessivt hvite, det finnes også i Islandshøns. Hvite italienere er oftest Dominant hvite.

Svart er ikke en enkel farge, men man er avhengig av flere gener på riktig bakgrunn, for å gi et helt svart dyr. Husk at ungene får halvparten av sine gener fra faren, halvparten fra mora. Hvis du bruker en hane på den sorte høna, som ikke har disse genene, vil avkommet få færre av de nødvendige genene, og sannsynligvis ikke bli reint svarte. (Et unntak er det hvis hanen er genetisk, men at det ikke kommer til uttrykk pga. at han er homozygot for recessivt hvit)

Husk også på at et helt svart eller hvitt dyr kan bære enten gull "s/s" (brun, rød, gul) eller sølv "S/S" under dette. Og de hvite kan ha en masse andre farge-/mønstergener i tillegg. Det kan vise seg når avkommet ikke lenger er reine for svart eller hvitt.

Se også litt på tidligere emner under Genetikk. Dette har vært diskutert litt tidligere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er intressant! Jag har fått en del chabohøner i sommer som er nesten helt sorte, med svak (noen fjær) gull- eller sølvkrage. Hvis jeg bruker en sort med sølvkrage sammen med en sort/hvitplettet kan det da bli noe renfargede kyllinger? En rent sort høne sammen med sort/hvitplettet? Kan ikke genene for pletting.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fuglemakeren: At de har krage som ikke er ordentlig sort, betyr nok at du har mistet noen av "forsterker"genene, eller at sortfargen er på en "bakgrunn" ikke er så gunstig for å skape ren sort. (Det er en rekke grunnleggende gener som er helt avgjørende for hva slags farger og mønster som er mulig å få til. Se mer nederst*)

Sort/hvitplettet kan være interessant for å få en forbedring, men det er ikke gjort i en fei.  :-\  Sort/hvitplettet er et sort dyr med genet for pletting "mo" (står for mottling på engelsk). Genet er recessivt (vikende), slik at det bare kommer til uttrykk på reine/homozygote dyr. Det vil si at dine dyr er mo/mo. Hvis dette genet fjernes vil du få reint sorte dyr (selvfølgelig forutsatt at de Sort/hvitplettete er fri for "rusket" i kragen). Det vi ønsker er Mo+/Mo+ Mo betyr ingen pletter, +-tegnet markerer at dette er genet som er på denne plassen opprinnelig i "urhøna" Gallus gallus Bankiva.

Måten du kan gjøre det på:

Desverre må du bruke en av de sorte, som har feil til å begynne med. Plukk ut den sorte som har absolutt minst og kryss med en Sort/hvitplettet. Klekk ut en god del kyllinger og la dem leve så lenge at du ser om  de er reine i kragen eller ikke. Avkommet vil være uten pletter, men bærere av genet (Mo+/mo) - altså heterozygot(splittet). Forhåpentligvis vil du få noen som er bra.

Neste år: Kryss de beste av avkommet med hverandre. Du trenger en del kyllinger her også. Ca 25% blir reine sort/hvitplettet (mo/mo), 50% blir sorte, men bærer genet (heterozygote) for pletting uten at det synes - siden mo er recessivt. 25% blir reine (homozygote) sorte (Mo+/Mo+), uten å bære genet for pletting. Det store problemet blir jo bare at du ikke kan se forskjell på heterozygoter og homozygoter!  >:)

Neste år kan du gjøre to ting:

Enten fortsette å krysse sammen avkommet fra forrige år og luke ut alle med pletter (Prøv å holde styr på hvem foreldrene er! Får du hvitplettete avkom - så vet du at begge foreldrene bærer genet mo. Kvitt deg med dem! Klekker du derimot et rimelig antall og ingen har pletter, vet du at i allefall én av foreldrene er rein sort (Mo+/Mo+)). Problemet her blir jo at du får en stor grad av innavl, så vær streng på å avlive alle som viser svakhetstegn.

Eller du kan krysse tilbake på de opprinnelige sorte (med dårlig krage). Da vil innavlen bli mindre, men det gir et annet problem: Du har en stor sjanse for å dra med deg genet for pletting inn i den sorte stammen. Og da vil det kunne dukke opp nårsomhelst siden - helt til du er ferdig med å luke ut (Men det kan jo ta lang tid)

-----------------------------------------------------------------------------------

*Grunnleggende gener (E-locus):

Genene er nevnt med det mest dominannte først, og så i fallende rekkefølge.(Et lite forbehold om at det er fra hukommelsen, så det er ikke 100%  ;) )

E - for Extended black på engelsk. Ofte grunnlaget for helt sorte voksne dyr. Kyllingene er sorte med fløtefarga buk.

ER - for Birchen/Birkefarget. Voksne med sølv eller gull i kragen og på øverste del av brystet. Hanene kan forveksles med viltfarga, men har bare sorte vingefjær. Kyllingene er gjerne sorte

eWh - Dominant Wheaten/hvetefarget. Hanen er viltfarga. Hønen er selvfølgelig  - hvetefarga. Kyllingene er gule til gulhvite.

e+ - Viltfarga som Bankiva. Kyllingene med brune med mørkere og lysere striper på ryggen.

eb - b for brown. Vanlig gen for mange av de mønstete/tegnede variantene. Hanen er viltfarga, men ofte litt mørk. Høna mangler det røde brystet som e+ har. Kyllingene er brune, eller sorte med brunt på hodet.

ebc - Buttercup Ligner på eb.

ey - recessiv hvetefarga. Voksne dyr som f. eks malaiere. Kyllingene er gule til gulhvite. Genet er omdiskutert. Mange mener at det bare er eWh som opptrer recessivt i kombinasjon med "melanizers" - gener som hjelper til å lage svart.

Husk at det også her kreves to like gener for å være rein. To forskjellige gen kan gi mellomtyper, eller det ene (f.eks E eller ER) kan være så dominant at det dekker over det andre. Modifiserende gener kan også her ha innvirkning på hvordan både dun kyllingen og det voksne dyret blir seende ut.

Dette ble langt...   :-[  men sånn er det når det er noe en er opptatt av. Håper det kan være til hjelp!

Ps. Her er en liste over "alle" genene for den som er interessert (på engelsk, stort sett korrekt):

http://marsa_sellers.tripod.com/geneticspages/page3.html

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Supert! Trur jeg ska forsøke å finne en pen, sort-hvitplettet chabohøne til min pene hane i steden for å gå den lange veien. De med krage er ikke pene at det er bryet vert. Min helsorte høne å andre siden, hun er så pen at det nok kan bli innkjøp av en sort hane etter hvert- noen med en sort, pen chabohane som ska til Landsutstillingen?  :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

×
×
  • Opprett ny...