Jump to content
index

Størrelse på hønsehus

Recommended Posts

Jeg har tenkt å begynne med høns, og lurer litt på dette med plass. Har nettopp kjøpt en gammel låve, og sett meg ut et rom på ca 20kvm til hønsehus. Tanken er å ha en 10-12 høns, jeg spiser mye egg og må nok ha minst såpass. Blir rommet for stort for dette, eller er det bare greit med litt plass? Og hvor stor luftegård bør jeg ha?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei

Spørsmålet ditt avhenger litt av hvlke type høner du skaffer deg. Minstekravet for verpehøns er 9 stk per m². I hobbybruk, anbefaler jeg imidlertid å ha litt bedre plass så et hønsehus på 2,5 x 2,5 meter vil etter mitt skjønn være passe. Da blir 20m² litt stort, og jeg ser for meg at det kan bli litt kaldt f.eks på vinteren, men du kan jo eventuelt sette opp en vegg inne i rommet, så kan du feks lagre egg, for, og utstyr i resten av rommet

Vedr utegård kommer det jo ann på plass, og hvilket type terreng du har...

Ville siktet meg inn på minst 4m² per høne, altså minst 40m²


 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok.  Da er det sikkert lurt å dele av litt. Låven er ca 900 kvadrat, så jeg har ikke plassmangel... Luftegården er tenkt i en skråning på sørsiden, jeg kan nok sikkert få til,40 kvadrat der. Men det blir stort da..

Hvilken sort høner aner jeg ikke ennå, noe å anbefale?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei

Antar du er ute etter gode verperaser og da vill jeg anbefale australorps. Har selv denne rasen og er veldig fornøyd. Fine å se på og regnes for å være blant verdens beste verperaser. Mine begynte å legge egg i desember og de har enda ikke hatt pause en eneste dag! 
Har ikke så mye erfaring med andre raser, men har maran og wyandotte og de legger godt med egg de og. 

Lykke til med prosjektet!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Er det lurt å ha et eget karantenerom f.eks i forbindelse med sykdom? Og må man ha en rugekasse pr høne, eller holder det med mindre?

Share this post


Link to post
Share on other sites

lurt å ha mulighet for karantene, i form av rom eller bur adskilt fra resten av flokken. Dette er mest aktuelt dersom du kjøper voksne dyr, som bør stå noen uker i karantene for å forsikre deg om at de ikke er syke. Alternativt kan slike bur også brukes til syke eller skadde dyr.

For 10-12 høns skriver vil jeg anta at 2-3 verpekasser er passe.  Dersom du har raser som ruger bør du ha en kasse eller noe inne i verpekassene, slik at du kan flytte hønen med egg og reir ut til et eget sted dersom hun legger seg klukk. Ellers kan du risikere at andre høner verper nye egg inn etter hvert (blir ikke ferdig ruget ut, og dør), og om det blir for mange egg, vil de vekselvis ligge uten tilstrekkelig varme, noe som også kan føre til at eggene/fosterne dør. Flytter du ut hele reiret og setter dette et halvmørkt sted, blir som regel hønen liggende. 

Verpekasser bør plasseres et lunt og litt mørkt sted. Dersom hønene ikke liker plasseringen din, vil de fort kunne legge eggene sine i et hjørne, eller en krok et annet sted... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...