Jump to content
Sign in to follow this  
Hege83c

Høne eller hane

Recommended Posts

Hei. Hvilke rase er det en kan se om det er høne eller hane når de er bare noen dager gamle og Evt når kan en se hva det blir ? Skjønner at det er forskjell på raser

Share this post


Link to post
Share on other sites

de tradisjonelle verperasene(hvit italiener) skal ha et gen som gjør at høne- og hanekyllingene sine vingefjær vokser ut i forskjellig hastighet. Man skal dermed kunne kjønsbestemme ved å se på vingene når de er 2 - 3 dager gamle. Har selv prøvd det, men tror du må ha et trent øye for å kunne klare dette med god treffprosent.

Alternativt har du jærhøns, som har forskjellig fjærfarge, men også her må øyet være litt trent, spessielt på den mørke typen med minst forskjell mellom hane og hønekyllinger.
Tror dette også gjelder Plymouth Rock kyllinger, men har ikke selv erfaring med dette. Tror også noen hybrider/kryssninger vil ha gener som vil kunne gi forskjellige farger/mlønstre på  kyllinger, men jeg er ikke helt sikker på hvilke mix dette gjelder for.


På høns ellers er det som du antyder variasjon mellom rasene, og også her er et trent øye vesentlig. En tommelfingerregel kan være at des større kam hanen har des lettere er det å skille ut hanekyllingene på et tidelig stadium. Jeg har mix høner med innslag av blant annet italiener(med stor kam), og her får hanene større kam, og rødfarge på kammen etter kun 4-6 uker (hønekyllingene får ikke rød kam før en 18-24 uker). Ofte vil man også kunne se det på oppførsel, da haner ofte er litt mer frempå, og kan være hakket mer aktive og nyskjerrige. 

Størrelsen på føttene, kan også indikere, da haner ofte har større føtter en høner. På dyr med full fjærdrakt, vil man også kunne se indikasjoner på fjærene rundt halsen på dyret, da haner har lange spisse fjær rundt hals/nakke, mens hønene har kortere fjær med rundere tupp.
 

Avslutningsvis finnes det ingen regler uten unntak, og har selv hatt høns som etter noen måneder viste seg å være en hane, selv om jeg antok høne først (Australorps) 

Håper dette er til hjelp. for å bli god er det bare å øve seg... Lykke til.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg har fått meg 3 toppet hollendere som er snart 4 uker,så et par ccl med feil farge, eller de kom ut av turkis egg og en viking og 3 australorp mix med ccl. Er det noe mulighet til å se noe nå på dem eller må en bare smøre seg med tålmodighet , he he.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvis du legger inn bilder kan det jo være noen som vil prøve å gjette. :D

Hos CCL er vel hønene og hanene ganske forskjellige.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...