Jump to content

Recommended Posts

·         Hei! Jeg bor i byggefelt, og drømmer om å ha høns i hagen. Raider nå internett for all informasjon jeg får tak i. I anledning dette prosjektet har jeg mange spørsmål som jeg gjerne vil få dere eminente hønseeieres mening og svar på. Setter kjempestor pris på svar og innspill, har en del erfaring med husdyr, men aldri jobbet med høns. Jeg spør i vei jeg!

1.    Vi har en dukkestue på 3,7 kvadrat på tomta, og tenker å gjøre dette om til hønsehus. Dette er ikke isolert, og har synlige sprekker mellom noen av plankene. Bør dette isoleres? Kan man lekte, legge isopor, legge plast for så å legge glatte plater på veggene? Gjør ikke dette om det ikke er nødvendig, vil gjerne at oppstarten skal være så billig som mulig. Kan man i bare tette sprekker med akryl for eksempel? Må hønsehuset isoleres i det hele tatt?

2.    Er klar over at blodmidd og annet utøy trives i sprekker om dagen, og på hønene i mørket. Har lest at de ikke trives like godt på malte vegger og gulv. Er det da greit å bare male panelet, eller er det mye bedre om man legger glatte plater? Er det verdt det?

3.    Dukkestua har 2 plastvinduer og dør. Vinduene er ganske tette. Bør disse tildekkes på noe vis? Det er også vindu i døra. Bør døra byttes ut med en tett dør med ordentlig dørkarm? Denne døra har store glipper i karmen. Noe jeg kan gjøre for å tette døra som er der?

4.    Vet at hønsehus trenger god ventilasjon pga. fuktighet. Bør man da sette inn ventil i mønet eller høyt oppe på veggen? Har lest at ventil nede på veggen kan gjøre at de bli forkjølt pga. trekk.

5.    Menes denne ventilasjonen som ventilasjon fra sprekker og åpninger? Trenger ikke huset å være tett i det hele tatt, slik som på låver?

6.    Har i utgangspunktet ikke noe strøm i dukkestua. Trenger de lys eller varme? Har sett det er mange meninger om dette, og blir ikke mye klokere. Jeg vet at de fleste høns tåler kulde, men ikke de med stor kam. Da kan kammen få frostskader. Korrekt? Har også lest man kan smøre kuldekrem på de store kammene om vinteren. 

7.    Tenker å gjøre om det ene vinduet til utgang til luftegården. Vurderer å bruke en slik katteluke som kan stenges om natten til dem. Er dette en god idé?

8.    Ser det er brukt 2 typer netting rundt omkring. Finmasket firkantet og vanlig sekskantet hønsenetting. Firkantet må jo være supert mot skadedyr, ser ikke for meg at rotter eller mus kommer inn der. Sekskantet er jo billigere, og mye mer fleksibelt (mye mer bøyelig). Hva med å ha 70 cm med firkantet netting ned mot jorda, (grave den litt ned) og hønsenetting resten av lengden og i taket. Dette reduserer kostnaden en del, og sånn som jeg ser det må det jo være sikrere mot gnagere. Den firkantete er jo også mer solid, mot rev, grevling og lignende. Er dette totalt unødvendig, eller kan det lønne seg i lengden?

9.    Uteområdet til hønene blir relativt lite, ca. 5 kvm. Vil gjerne ha et større område til dem på sommeren, noen ideer til hvordan man kan løse dette? Bør helst være enkelt å ta opp og ned, og bruke lite lagringsplass. Hvis det ikke koster mer en noen hundrelapper er dette et stort pluss.

10.  Jeg har VELDIG lyst på forskjellige farger på eggene, og har lest mye om raser. Har i utgangspunktet landet på araucana, isbar, maran og store silkehøns. Alle disse er relativt enkle å få tak i, og produserer forskjellige farger på egga. De har også omtrent samme størrelse, og skal være greie å ha med å gjøre. Spørsmålet er: kan jeg da ha en av hver? Jeg skal ikke ha hane, og skal ikke drive oppdrett. Ettersom de har samme størrelse, skal ikke dette være noe problem ut i fra det jeg har lest. Jeg vil skaffe flere av hver rase hvis det viser seg at hønsehold er noe for meg.

11.  Jeg har hørt ”småstein” er viktig for hygiene og kvalitet på skallene. Hvilken type, hvor mye og hvordan skal dette inntas?

12.  Er fullt klar over at de trenger sandbad. Hvor stort bør dette være, og hvilken sand?

13.  Hvilket vannsystem bør jeg velge? Rør utenfra med nippel, vanlig nippel, gulvbeholdere, automater… Ønsker minst mulig søl!

14.  Tenker å bruke rør på veggen med lokk oppe og nede til fôr. Har sett dette brukt mye i USA med stor suksess. Erfaringer?

15.  Mange anbefaler kutterspon foran flis. Hvilke fordeler og ulemper er det med de to?

16.  Jeg synes rugekasser med hull så egga kan dette ned i en skuff ser veldig lurt og rent ut. Er det noen ulemper med dette?

17.    Har lest en del om stalosan og andre midler. Hvilke bør jeg bruke og hvorfor?

Dette er spørsmålene mine så langt i prosessen, men kjenner jeg meg selv rett, kommer det flere… Er lidenskapelig opptatt av dyr, og ønsker det beste for dem. Derfor er jeg veldig nøye. Har du flere opplysninger og innspill utenom spørsmålene setter jeg kjempestor pris på dem. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Må ikke isoleres, men dette er en fordel, da hønsene vil spise mindre vinterstid, og for generell komfort. Videre vil mest mulig glatte flater være en fordel med tanke på utøy, og småkryp som lus og midd. Glatte plater og gulvbelegg vil helt klart være en fordel, men 2 strøk maling på innsiden på vegger og gulv og noe akryl/fugemasse vil også gjøre jobben. Her blir resultatet etter hvor mye jobb og penger du legger i det.

En annen viktig del du bør tenke på er ventilasjon. Høns lager mye fukt, og det er derfor viktig med ventilasjon. videre er trekk uheldig, så en justerbar ventil eller noe er sikkert en fordel (da kan du ventilere med om sommeren enn om vinteren)

2. Maling vil tette sprekker som bla midd kan krype inn i, og dermed gi færre gjemmesteder. Det samme vil glatte plater gjøre(baderomsplater eller malte kryssfinerplater), ofte er glatte plater lettere med tanke på renhold av støv og skit. Det blir MYE støv av bare noen få høns.

3. Om du er litt handy, kan du forsøke å justere døra. Du kan også forsøke å montere pakninger på den. Hva du bør gjøre avhenger av hvor mye vind det er der du bor, og hvor mye penger du tenker å investere i hønsehuset.

4.Fuktig luft går opp, så en ventil bør stå høyt oppe, du bør også ha en ventil for innslipp av luften, og denne bør plasseres på en av de 3 andre veggene for best mulig gjennomlufting. Ventilene kan plasseres slik at det ved mye vind trekker noe i deler av hønsehuset, men da bør du plassere vagler/sittepinner på de delene av hønsehuset med minst trekk, kjøper du ventiler som kan justeres så kan du styre innslippet og utslippet noe. Jeg personlig har en billig avtrekksvifte som suger ut luft, mens jeg justerer mengden med å strupe inn på luftesalten inn i hønsehuset.

5.Låve kan fungere, men dette er igjen avhangig av om du bor værutsatt eller ikke. Høns tåler kulde bra, men trekk dårlig dersom det går ville jeg ventilert en side av hønsehuset, og hatt sittepinnene/vaglene i andre enden.

6. Lys er en fordel om de skal legge egg om høsten/vinteren og våren. Noen ønsker dette, andre gir hønsene "verpepause" i denne tiden Min mening er at voksne høns ikke trenger varme, men de må ha en trekkfri krok. Har du kyllinger eller unghøns derrimot må du forvente at de trenger tilleggsvarme den første tiden. Dette løses ofte med en varmelampe, som gir lys og varme samtidig.
Kan du legge opp en solid utvendig skjøteledning for strøm her?, dersom du trenger det?

7. Vindu kan benyttes som utgang. Dersom du bor i område med rev, grevling, mår, mink eller katter/hunder, bør du bygge utegården med netting både over på sidene. noen legger et L-formet nentting langs nedre del av ytterkant av gjerdene som stikker litt ut fra gjerde/vegg slik at det ikke kan graves under helt inn til nettingveggen.

8. Firkantnetting er det beste, og denne er sikker mot skadedyr som rev og grevling etc. Disse biter seg lett gjennom vanlig  sekskantet hønsenetting,  Har kan du vurdere om du vil bruke noe annet lengre opp, men firkantnetting er nok det beste og mest sikre. Igjen en vurderingssak mtp. rovdyr og beliggenhet.

9. Ville bygget en solid utegård, og heller sluppet den ut inngangsdøren så de kan gå fritt på sommeren. - igjen avhengig av rovdyrfaren i området.

10. Flere raser kan fungere godt, men kjøper du voksne høner blir det en del knuffing i starten for å få rangstigen på plass. Kjøper du kyllinger bør disse være ca. like gamle, ellers bør de holdes adskilt inntil de er ca 12 uker før de settes inn i flokken.

11.Stein er til for at høna skal tygge maten i kråsen. dette er en muskelpose på halsen der steinene maler maten før den går i magen (høns har ikke tenner)
Grov skjellsand er bra, da denne også inneholder kalk (som de trenegr for skallene) går de ute, finner de dessuten en del småstein selv. Ellers kan også vanlig sand og småstein fungere, dette finner og spiser hønsene selv, etter hva de har behov for.

12. Dette kan løses ved å ha sand ute ellers støvbaderbader de også i feks flis. Her kan du lage en sandkasse på gulvet, bruke sand på gulevt i utegården, eller bruke en kasse eller noe tilsvarende med sand i inne. Vanlig støpesang/sandkassesand funker bra, her vil også hønsene spise om de trenger kråsstein (ref. pkt. 11).

13. For minst mulig søl ville jeg kjøpt vannanlegg med drikkeskåler som monteres i nettingen et lite stykke over gulvet/bakken. denne kan med fordel monteres utvendig, men kan også stå inne (gunstig om vinteren) da kobler du på hageslangen, så vanner de seg selv. 
Har dårlig erfaring med nipler, her blir det en del søl. Vannautomater fungerer ok, men tar en del plass, og kan bli skitne med møkk og eller flis/sand fra støvbading. Om du brkere vannautomater på gulvet, bør disse stå på noen 5-10 cm høye plankebiter eller tilsvarende for å unngå sand og flis oppi vannet, alternativt kan de henges fra taket i et tau i samme høyde.

14. funker ok, men kan bli en del gris, om hønsene graver i maten (det gjør det alltid) eller roter med nebbet. Foringsautomater er ofte tilpasset for å hindre søl, og gris ved bruk. En vegghengt automat sparer deg for en del gulvplass. Har selv Whise feeder på veggen, og er fornøyd med denne, men den koster en del. Jeg ville uansett gått for en ferdig utprøvd forautomat, dersom du ikke ønsker å tilpasse deg etter prøve og feile metoden.

15. Usikker på forskjell, jeg benytter flis kjøpt på felleskjøpet, tror det er ca 25 kg, for en billig penge, dette funker utmerket, for å spare flis bør du lage en form for gjødselbrett/oppsamling av møkk under vaglene der de sitter om natten. Hønene mine skiter mest om natten, og fanger du opp dette, sparer du deg for mye rengjøring/skifte av flis.

16. kjøper du ferdige, funker dette trolig bra, lager du selv må du prøve deg frem med vinkler på gulvet, størrelse og underlag. Du bør kunne ha matter eller noe inne i kassene som kan tas ut og rengjøres. Fra ti til annen kan hønene gjøre fra seg, eller legge egg som sprekker, eller uten skall, så noe gris blir det ofte, dørmatter, kan funke, da tar du den bare ut, vasker/spyler, og tørker den, før den legges tilbake. DEtte er en fordel om du ikke vil ha høner som spiser egg, eller som ruger /blir klukk

17.Stalosan er så vidt jeg har forstått det noe man desinfiserer hønsehuset med regelmessig. Det er nok en fordel å bruke dette, da dette tar knekken på en del utøy som kan komme om man ikke bruker stalosan. Her er det sikker flere med mer erfaring meninger om dette.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 timer siden, Odden skrev:

1. Må ikke isoleres, men dette er en fordel, da hønsene vil spise mindre vinterstid, og for generell komfort. Videre vil mest mulig glatte flater være en fordel med tanke på utøy, og småkryp som lus og midd. Glatte plater og gulvbelegg vil helt klart være en fordel, men 2 strøk maling på innsiden på vegger og gulv og noe akryl/fugemasse vil også gjøre jobben. Her blir resultatet etter hvor mye jobb og penger du legger i det.

En annen viktig del du bør tenke på er ventilasjon. Høns lager mye fukt, og det er derfor viktig med ventilasjon. videre er trekk uheldig, så en justerbar ventil eller noe er sikkert en fordel (da kan du ventilere med om sommeren enn om vinteren)

2. Maling vil tette sprekker som bla midd kan krype inn i, og dermed gi færre gjemmesteder. Det samme vil glatte plater gjøre(baderomsplater eller malte kryssfinerplater), ofte er glatte plater lettere med tanke på renhold av støv og skit. Det blir MYE støv av bare noen få høns.

3. Om du er litt handy, kan du forsøke å justere døra. Du kan også forsøke å montere pakninger på den. Hva du bør gjøre avhenger av hvor mye vind det er der du bor, og hvor mye penger du tenker å investere i hønsehuset.

4.Fuktig luft går opp, så en ventil bør stå høyt oppe, du bør også ha en ventil for innslipp av luften, og denne bør plasseres på en av de 3 andre veggene for best mulig gjennomlufting. Ventilene kan plasseres slik at det ved mye vind trekker noe i deler av hønsehuset, men da bør du plassere vagler/sittepinner på de delene av hønsehuset med minst trekk, kjøper du ventiler som kan justeres så kan du styre innslippet og utslippet noe. Jeg personlig har en billig avtrekksvifte som suger ut luft, mens jeg justerer mengden med å strupe inn på luftesalten inn i hønsehuset.

5.Låve kan fungere, men dette er igjen avhangig av om du bor værutsatt eller ikke. Høns tåler kulde bra, men trekk dårlig dersom det går ville jeg ventilert en side av hønsehuset, og hatt sittepinnene/vaglene i andre enden.

6. Lys er en fordel om de skal legge egg om høsten/vinteren og våren. Noen ønsker dette, andre gir hønsene "verpepause" i denne tiden Min mening er at voksne høns ikke trenger varme, men de må ha en trekkfri krok. Har du kyllinger eller unghøns derrimot må du forvente at de trenger tilleggsvarme den første tiden. Dette løses ofte med en varmelampe, som gir lys og varme samtidig.
Kan du legge opp en solid utvendig skjøteledning for strøm her?, dersom du trenger det?

7. Vindu kan benyttes som utgang. Dersom du bor i område med rev, grevling, mår, mink eller katter/hunder, bør du bygge utegården med netting både over på sidene. noen legger et L-formet nentting langs nedre del av ytterkant av gjerdene som stikker litt ut fra gjerde/vegg slik at det ikke kan graves under helt inn til nettingveggen.

8. Firkantnetting er det beste, og denne er sikker mot skadedyr som rev og grevling etc. Disse biter seg lett gjennom vanlig  sekskantet hønsenetting,  Har kan du vurdere om du vil bruke noe annet lengre opp, men firkantnetting er nok det beste og mest sikre. Igjen en vurderingssak mtp. rovdyr og beliggenhet.

9. Ville bygget en solid utegård, og heller sluppet den ut inngangsdøren så de kan gå fritt på sommeren. - igjen avhengig av rovdyrfaren i området.

10. Flere raser kan fungere godt, men kjøper du voksne høner blir det en del knuffing i starten for å få rangstigen på plass. Kjøper du kyllinger bør disse være ca. like gamle, ellers bør de holdes adskilt inntil de er ca 12 uker før de settes inn i flokken.

11.Stein er til for at høna skal tygge maten i kråsen. dette er en muskelpose på halsen der steinene maler maten før den går i magen (høns har ikke tenner)
Grov skjellsand er bra, da denne også inneholder kalk (som de trenegr for skallene) går de ute, finner de dessuten en del småstein selv. Ellers kan også vanlig sand og småstein fungere, dette finner og spiser hønsene selv, etter hva de har behov for.

12. Dette kan løses ved å ha sand ute ellers støvbaderbader de også i feks flis. Her kan du lage en sandkasse på gulvet, bruke sand på gulevt i utegården, eller bruke en kasse eller noe tilsvarende med sand i inne. Vanlig støpesang/sandkassesand funker bra, her vil også hønsene spise om de trenger kråsstein (ref. pkt. 11).

13. For minst mulig søl ville jeg kjøpt vannanlegg med drikkeskåler som monteres i nettingen et lite stykke over gulvet/bakken. denne kan med fordel monteres utvendig, men kan også stå inne (gunstig om vinteren) da kobler du på hageslangen, så vanner de seg selv. 
Har dårlig erfaring med nipler, her blir det en del søl. Vannautomater fungerer ok, men tar en del plass, og kan bli skitne med møkk og eller flis/sand fra støvbading. Om du brkere vannautomater på gulvet, bør disse stå på noen 5-10 cm høye plankebiter eller tilsvarende for å unngå sand og flis oppi vannet, alternativt kan de henges fra taket i et tau i samme høyde.

14. funker ok, men kan bli en del gris, om hønsene graver i maten (det gjør det alltid) eller roter med nebbet. Foringsautomater er ofte tilpasset for å hindre søl, og gris ved bruk. En vegghengt automat sparer deg for en del gulvplass. Har selv Whise feeder på veggen, og er fornøyd med denne, men den koster en del. Jeg ville uansett gått for en ferdig utprøvd forautomat, dersom du ikke ønsker å tilpasse deg etter prøve og feile metoden.

15. Usikker på forskjell, jeg benytter flis kjøpt på felleskjøpet, tror det er ca 25 kg, for en billig penge, dette funker utmerket, for å spare flis bør du lage en form for gjødselbrett/oppsamling av møkk under vaglene der de sitter om natten. Hønene mine skiter mest om natten, og fanger du opp dette, sparer du deg for mye rengjøring/skifte av flis.

16. kjøper du ferdige, funker dette trolig bra, lager du selv må du prøve deg frem med vinkler på gulvet, størrelse og underlag. Du bør kunne ha matter eller noe inne i kassene som kan tas ut og rengjøres. Fra ti til annen kan hønene gjøre fra seg, eller legge egg som sprekker, eller uten skall, så noe gris blir det ofte, dørmatter, kan funke, da tar du den bare ut, vasker/spyler, og tørker den, før den legges tilbake. DEtte er en fordel om du ikke vil ha høner som spiser egg, eller som ruger /blir klukk

17.Stalosan er så vidt jeg har forstått det noe man desinfiserer hønsehuset med regelmessig. Det er nok en fordel å bruke dette, da dette tar knekken på en del utøy som kan komme om man ikke bruker stalosan. Her er det sikker flere med mer erfaring meninger om dette.

Tusen hjertelig takk for gode svar!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Her var det mange spørsmål som du har fått bra svar på :-) Tenkte jeg bare ville supplere med og si at mine høner ikke har sandbad, da de bare gjorde fra seg i dette. De bader i flisa på gulvet istedete, og trives med det. Om sommeren finner de steder ute og bade seg i. Jeg kjøper også flis på Fk, da sagflis/sagmugg støver noe veldig. Stalosan er kjempelurt og bruke! Har ikke hatt utøy på mine etter at jeg begynte med det.

Lykke til med hønseholdet :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Den 14.6.2017 at 22.45, silkehans skrev:

Her var det mange spørsmål som du har fått bra svar på :-) Tenkte jeg bare ville supplere med og si at mine høner ikke har sandbad, da de bare gjorde fra seg i dette. De bader i flisa på gulvet istedete, og trives med det. Om sommeren finner de steder ute og bade seg i. Jeg kjøper også flis på Fk, da sagflis/sagmugg støver noe veldig. Stalosan er kjempelurt og bruke! Har ikke hatt utøy på mine etter at jeg begynte med det.

Lykke til med hønseholdet :)

Tusen takk for det! Takk for tips :dans:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...