Jump to content

Ruging av forskjellige størrelser samtidig?


Recommended Posts

Hei!

Er det noen ulemper med å ruge forskjellige størrelser samtidig? For eksempel Dvergkochin sammen med stor Wyandotte. Tenkte på om eggenes fuktighet minker forskjellig pga. stor forskjell i størrelsen på overflaten. Ovation 28 med aut. vendning.

 

Link to post
Share on other sites

I utgangspunktet skal moderne rugemaskiner med god sirkulasjon av luften i maskina takle dette. Eggstørrelsen er et av eggets egenskaper som påvirker temperaturen i eggskallet. I løpet av andre halvdel av rugingen øker embryoets vekst og varmeproduksjon i forhold til den første delen av rugingen. Fra dag 15 av ruging og framover har embryoer i store egg en høyere vekst og tilsvarende høyere varmeproduksjon enn embryoer i små egg. I tillegg har store egg et relativt lite overflateareal og et relativt stort innhold sammenlignet med små egg. Dette gjør store egg mindre i stand til å fjerne varme enn et lite egg. Som følge av dette øker eggskalltemperaturen i store egg mer enn i små egg når de ruges ved samme temperatur, og embryoet inne i et stort egg står i fare for overoppheting. 

Når egg med stor variasjon i størrelse er satt i samme rugemaskin påvirker rugemaskintypen variasjonen i eggskalltemperatur. Det betyr at klekkeprosenten i en god rugemaskin kan bli vesentlig bedre enn i en enkel og rimelig og gjerne dårlig rugemaskin som det dessverre er blitt en del av på markedet. 

 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...