Jump to content

Fuktighet i Brinsea


Recommended Posts

Jeg lurer på hvor mye for høy luftfuktighet i rugemaskina har for klekkeresultatet, hvis noen vet noe om det? Det har vært veldig opp og ned på resultatene her, selv om jeg har gjort ting "etter boka". Noen ganger veldig bra, andre ganger dårlig. Rugemaskina står i et oppvarmet rom i fjøset, dette er et murrom, så det er vel derfor fuktigheten ligger på rundt 60% i rommet, og ca 55-60% i maskina. Leser at  fuktigheten bør ligge på mellom 40-50%, og lurer på om noen kan si noe om hvorvidt den fuktigheten jeg har her vil være skadelig for kyllingene? Ikke lett og få ned fuktigheten iallfall...Eller er det noen tips for det, utenom avfukter? Nå skal de klekke på man/tirs.da, så skaden er vel allerede skjedd evt....Dette er forøvrig mix- 14 egg.

Link to post
Share on other sites

Jo, for høy luftfuktighet kan føre til at kyllingen vokser for raskt. På dag 14 snur kyllingen seg i egget, har den vokst for raskt kan det være at den ikke greier å snu nebbet opp mot den butte enden med luftlommen. Det er der den hakker seg ut av egget.

Jeg ville hatt luftfuktigheten under rugingen på mellom 40-45 %. Ved klekking på mellom 55-60%.  Men det kan være andre faktorer også som påvirker klekkeresultatet. Har du åpnet noen av eggene som ikke har klekt, for å sjekke hvordan utviklingen av fosteret har vært?

Link to post
Share on other sites

Ok, takk for svar! Nå er det jo litt seint og gjøre noe med dette i forhold til denne ruginga da....Håper det beste! Vet liksom ikke helt hvor rugemaskina skulle stått ellers hvis den ikke kan stå der den står nå. På kjøkkenbenken kanskje 😄 Nei....har ikke åpnet noen egg og sett etter, burde sikkert gjort det men synes det er litt ekkelt jeg...Men er ikke 55-60%fukt under klekking lite? Trodde det skulle være rundt 70 iallefall, det står 65% og mer i bruksanvisningen fra Brinsea 😉

Link to post
Share on other sites

Det høres ut som en fin plass å ha rugemaskinen. Det viktige er et rom med stabil temperatur over 18 grader der også luftfuktigheten er stabil. vanlig fukt i et oppholdsrom er ca 40%.  Er den høy blir det mindre behov for å tilsette så mye fukt under rugingen.

Jo, det står 65% eller mer i bruksanvisningen fra Brinsea. Men har du fått dårlig klekkeresultat er det ofte årsaken er for mye fukt. Har den vært nærmere 60% under ruging kan det være at fukt-tapet i eggen har vært for lite. Da er det bedre å ikke justere den for mye opp under klekking.

For mye fuktighet i rugemaskinen forhindrer normal fordampning og resulterer i en redusert klekking. Fukttapet gjennom rugeperioden skal ligge på 11%. For å kontrollere dette underveis kan også eggen veies regelmessig.

Link to post
Share on other sites

Ja jeg har ikke trengt og tilsette vann under ruginga iallefall! Og både temp og fukt i rommet har vært stabilt, selv om fukt på rundt 55-60% nok er i høyeste laget...Nå piper det som bare det borti der, og flere egge har sprekk, så dette blir som vanlig spennende....Men mente du at dårlig klekkeresultat også kan komme av for høy fuktighet under selve klekkinga? Jeg trodde ikke den kunne bli for høy under akkurat den prosessen...Jeg har fylt i vann nå siden klekkinga såvidt har begynt, men burde kanskje ikke gjort det da eller?

Link to post
Share on other sites

Nei, det er lite sannsynlig, selv om alt med måte. Det som betyr noe er den totale mengden fukt brukt under hele rugeperioden. Er det brukt mye fukt under ruging fram til de siste dagene før klekking må en være forsiktig med å øke fukten enda mere de siste dagene. I ditt tilfelle ville jeg ikke økt fukten noe særlig de siste dagene etter som du har hatt relativt mye fukt under hele rugeperioden.

 

Link to post
Share on other sites

Det har tydeligvis vært en perfekt fuktighet for ruging denne gangen, nå har 11 av 14 egg klekt :D En døde like etter at den fikk ut nebbet, og det er sprekk i ett egg til. Så og ha rugemaskin i et murrom er ikke dumt! Har hatt det tidligere også, men da har jeg klekket ut dvergsilke, lurer på om de er litt vanskeligere og "få til" enn andre raser. Disse var iallefall utrolig spreke og i farta! Hjalp ut bare en. Kjempemoro at det blei så bra resultat når jeg hadde litt bange anelser ang fukt....! Den har nok ligget stabilt på 55%, i rommet var det ca 60%. Under klekking ca 80% i maskina. Så her har dere oppskriften på en vellykket ruging og klekking :D

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...