Jump to content

Hormoner og atferd


Norskie
 Share

Recommended Posts

Eg trenger litt hjelp til å forstå atferden til hønseflokken min.

Eg har 8 høner og har nylig slaktet 4 av 6 haner. Flokken er 5 måneder gamle og er blanding av brun italiener, legbar og wyandotte. Etter 4 haner forsvant ser eg endring i atferden til dei ellers rolige 2 Hanene. Eg forstår at hierkiet må gjenetableres men dei har begynt å jage hønene, spesielt 1-2, med eine vingen gjerne utslått nedover. Er dette tegn på kjønnsmodning og forsøk på parring? Litt hakking her og der når eg er på scenen men usikker på korleis det er når eg ikkje er der. Begge Hanene napper litt etter hønene.

Ser også at den eine hanen, legbar, er meir aleine. Han er gjerne i hønsehuset medan resten er utenfor. Han er også først ut og sjekker ting.

Den andre, italiener,henger med hønene men jager og hakker litt.

Hønene på sin side er meir ulydige 🙈 

Den ellers lydige gjengen som er lette og lede inn/ut hønsehuset/hønsegården flakser i alle retninger og nekter å fare inn igjen. Eg har inngjerding inne i eit større rom som eg åpner på dagtid, så bare går dei ut fjøsdøra og bruker resten av rommet, men no er det vanskelig å få dei inn om kvelden.

Kan dei ha blitt påvirket av fjerning av dei 4 Hanene? 

Hvilken av dei to Hanene leder?

Kor lenge varer denne hormonelle perioden? 

Kan der vere ei lederhøne? Har ei høner som goler dom ein hane.

 

Link to comment
Share on other sites

Hei!

Hønene og hanene har parallelle rangordninger. En flink hane vil holde ordning slik at hønene ikke slåss. Flinke haner som holder flokken i ro er verdt å ta vare på!

Hvis en fjerner eller legger til noe blir hele rangordningen forstyrret og de må finne ut av det igjen. Tar noen dager og du må passe på at ingen blir "mobbet" lenger tid og utestengt fra for og vann. Vær også oppmerksom på om det er en favoritthøne som blir paret litt for mye. Mulig du har valgt å rangere ut "feil" hane(r) ut i fra adferd, men det e rikke alltid så enkelt å velge. Disse to har nok vært holdt i sjakk av andre/annen hane før og ikke sluppet til hønene for paring og blir overivrige når sjefen er borte. De ar jo av de letteste av rasene du nevner og muligens mere temperementsfulle enn en wyandottehane vill vært. 
Hvordan har du det med lys, forresten? Lenger dag = mere aktivitet. Venter selv litt til med å slå på ekstra lys, for jeg synes de har godt av en hvileperiode on høsten. En grunn til å ha på litt ekstra lys er hvis de (kyllinger for eksempel) ikke rekker å spise nok i mørketiden. Da har det hendt jeg har hatt på lyset i for eksempel 8-10 t. I verpeperioden er det anbefalt 12-14 (max) t. lys-

Håper det går seg ti!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...