Jump to content

Prydand (Rødskulderand) Info


hønsemann
 Share

Recommended Posts

Beskrivelse:

35 cm stor and. Grovt oversatt betyr det latinske navnet Callonetta leucophrys den nydelige anda med hvite skjønnhetspletter på vingene. Typisk for krikkendene som prydanda er en del av, er kroppen som har alle regnbuens farger med et grønnskjær i seg, spesielt på vingene. Der også de hvite plettene er typiske. Prydanda har lange klør som gjør de istand til lett å klatre i trær.

prydand.jpg

Utbredelse:

Fra sørlige Brasil og sørøstlige Bolivia til Argentina.

Habitat:

Våtmarker i lyse tropiske skoger der det er en overgang fra regnskog til pampas, små elver, og stille kulper. 6-12 egg i mai -juni som ruges av både hunn og hann i 29 dager.

Reir i hule trestammer. Derfor en kasse som henger over bakken. Begge foreldrene tar sin tørn med oppfostring. Andungene krever varme de første ukene.

De forlater reiret en eller to dager etter klekking. I den tiden gnur de seg mot morens fettkjertel for å smøre inn kroppen før de går i vannet.

prydand2.jpg

Ungene er flygedyktige etter 50-55 dager. Er utsatt for frost,kan miste sine tær ved minusgrader. De søker sammen med sin mor etter smådyr og planter med en gang de er kommet ut av reiret.

I vill tilstand beiter de på vannplanter, der de tar i bruk ytterste del av nebbet som er utstyrt med tagger/lameller som skjærer plantene av.

I volierer kan de fores med kraftfor/korn som oppdrett2, sammen med grøntfor.

Hentet fra faktaark på Prydfugler.no. Navnet Rødskulderand som en del i oppdrettermiljøet bruker, er ikke norsk, det er det danske navnet på Prydand, den heter altså Prydand på norsk. :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...