Gå til innhold

Alternativ avlivning?


Fryd

Anbefalte innlegg

Jeg er av den oppfatning at velger man å holde fjærfe så må man også være klar over at avliving er en naturlig del av det hele. Første gang jeg skulle avlive en hane var jeg søvnløs natta før det skulle skje, og jeg var kvalm og helt skjelven da mannen min og jeg, utstyrt med øks, gikk ned til hønsegården. Etter et hardt slag i bakhodet var hanen død, og hodet ble hugget av. Jeg var helt på gråten over den stakkars hanen. Må forresten tilføye at vi tok hanen med oss bort fra hønsegården slik at de andre hønene ikke skulle se selve avlivingen.

Vel, dette er mange år siden, og jeg har avlivet mange fjærfe etter dette. Personlig kunne jeg aldri tenke meg å ta med fjærfe til dyrlegen for avliving, det vil kunne stresse dyret mere enn noe annet.

Jeg har vært på slaktekurs for noen år siden, hos Oslo Akershusklubben, veldig lærerikt, og jeg har heldigvis gode venner som hjelper meg når ender og gjess skal avlives, for det er for store dyr til at jeg klarer det alene.

Den beste og mest humane avlivingsmetoden for fjærfe er etter min mening øks, etter at dyret er svimeslått. Det er fælt de første gangene, men så blir faktisk også dette en vane. Man kan ikke være altfor hårdsåre når man skal holde på med fjærfe, selv om vi naturligvis skal ha omtanke for våre høns, og sørge for at de har det best mulig på alle måter.

Må forresten nevne til slutt, at det er flott med en frisk diskusjon her på forumet igjen!!!

  • Upvote 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

avem

Iløpet av en rugesesong klekker jeg ganske mange kyllinger av høns. Hvis jeg skulle brukt veterinær for å avlive alle overskuddhanene så hadde en allerede ulønnsom hobby blitt svindyr... I likhet med flere her så bruker jeg øksa når jeg avliver fuglene. Først ett hardt slag med baksida, før hodet blir hugget av. Jeg er overbevist om at dette er bedre for fuglene enn om jeg skulle pakket dem i trange bur, plassert dem i bilen og kjørt dem inn til byen og veterinæren.

  • Upvote 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg grublet mange år over avlivingsmetoder. Det viktigste er at dyret er roligt og avslappet før, og bevisstløs under avlivingen. Sen kveld når hønene sovnet er en god tid å gjøre det som må gjøres.

I første inlegget trur jeg TS kan ha ment eter på klut. Eter brukte man i gamle dager som narkose, med viss risiko. Alle har vel også lest noen krim der offret raskt sovner av en klut eter over ansiktet... Eftersom jeg lenge søkte efter den ultimate ikke-voldelige måten å bedøve/avlive har jeg diskutert etermetoden med veterinær og blitt frarådt eftersom reaksjonen er veldig uforutsigbar. Det er ikke så enkelt at dyret bare sovner helt fredlig.

Kullos er til tross for selvmordsstatistikken ikke et valg for noe mindre enn store hønserier. Ikke eksprimenter med bilen.

Det finnes noen varianter av "humane killer" på markedet, vilket innebærer at nakkehvirvlene trykkes i stykker av en veggfast klemanordning. Den fungerer omtrent på samme måten som når man knekker nakken og drar i stykker nakkehvirvlene uten å dra eller hogge av hodet. Det er ikke lov å bruke knekkmåten uten foregående bedøvelse. Som litt mer renslig metode kan en erfaren person avlive på den måten etter at dyret er svimeslått, men det krever en del øving på allerede døde dyr. Det er IKKE like enkelt som det virker når noen sier "det er vel bare å vri av nakken". Nei. Man må øve.

Et raskt slag i hodet (vi bruker jernrør) etterfulgt av øksen er enligt min mening den beste og mest skånsomme metoden for avliving.

  • Upvote 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Beklagar at eg har forfæra og skremt folk her-

Men...

Kullosforgiftning er ein av verdens desidert vanlegaste sjølvmordsmetodar (Toppar statestikken i USA og Frankrike).Karbonmonoksid (kullos) er ein gass som binder seg til hemoglobin. Normalt er hemoglobin ansvarleg for transporten av oksygen som tas opp i lungene og fraktast ut til de ulike organer og vev i kroppen. Kullosforgiftning er at karbonmonoksidet blokkerer hemoglobinet og fortrenger oksygen. Dyret kvelast innan i frå, sovnar stille inn og merkar ikkje at det døyr.

Reagerte sjølv når eg såg den nevnte episoda, men fekk informasjon nokk til å forstå at det ikkje er verdens mest bestialke metode.

Er det bra nokk for så stor andel av dei som tek livet sitt, så velg eg å foreslå det som eit alternativ for dei som ikkje taklar blod.

Eg sjølv velg øks og tradisjonell måte. Synest det er raskast og mest humant.

Peace out.

Kullosforgiftning er godkjent av mattilsynet til avlivnig av mink. Der bruker de en vogn der eksosen går inn i en kasse.

  • Upvote 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kan bare ikke la være å skrive om dette, for nå kjenner jeg at jeg ble skikkelig engasjert. Kullos, altså CO eller karbonmonoksid, er svært farlig for mennesker. Som helsepersonell mener jeg det er galskap å bruke denne metoden! Karbonmonoksid binder seg mange ganger sterkere til hemoglobinet (som frakter oksygenet rundt i kroppen) enn oksygen. Det er meget mulig at denne gassen brukes til avliving av dyr, men da tror jeg nok at det er under kontrollerte forhold, ikke av amatører. Dette er farlige greier! Det tar veldig lang tid å få karbonmonoksiden ut av blodbanen igjen, og det kreves tilførsel av oksygen i høye konsentrasjoner, noen ganger også behandling i trykkammer.

Når det gjelde avliving med øks så har jeg bare gode erfaringer med det, og jeg må si at dersom du ikke tåler dette mener jeg at du kanskje bør revurdere hønseholdet ditt. Det tar under et halvt minutt fra jeg har hentet hanen i hønsegården til han er død. Et raskt slag med hodet på øksa og så kapper jeg det av. Det er neppe noe som kan være bedre og mindre stressende en det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg føler meg overbevist om at kullos neppe kan være lovelig å bruke i våre små hønsehold! Er sikkert mulig når det gjelder avliving av mink, og andre dyr, men da selvsagt under kontrollerte forhold. Da jeg måtte avlive hele min hønsebesetning (mellom 30 og 40dyr) pga ILT for flere år siden, kom det to veterinærer for å foreta avlivingen, og det ble gjort med sprøyter. Kullos ble selvsagt ikke nevnt.

Som flere har skrevet, øks, etter at dyret er slått i svime er den mest humane og effektive avlivingsmetoden for oss som holder på med fjærfe som hobby.

  • Upvote 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...