Jump to content

fasaner, nybegynnertips?


kmh83

Recommended Posts

Ønsker å vite så mye som mulig om fasaner og hvilke av typene som egner seg best hos småbarnsfamilie. Del gjerne din erfaring. :) Har ønsket meg gullfasan en stund, men har aldri vært borti disse. Er det noen fasanarter som egner seg til å gå ute hele året f.eks (i gjerde selvfølgelig)? Hvordan er det med sykdommer ol hos denne arten? Selges det rugeegg fra fasan, event hvem selger og pris?

Link to comment
Share on other sites

avem

For det første er fasaner praktfulle fugler og en fryd å eie :smiley: .De er hardføre og SKAL være ute hele året .Gullfasan er en ypperlig fasan å beynne med å den krever ikke mye av deg som eier .De passer best i trio og legger mange egg fra April til Juni . Det er ikke vanlig å selge rugeegg av fasaner men derimot ungfugler på seinsommeren . Det er aller best da du vil være sikker på hvilket kjønn det er på ungfuglene . Pris på gullfasan ligger på 500 -700 paret som regel . Når det gjelder sykdommer så kan fasaner også rammes av det men mer sjelden enn høns er mitt inntrykk( ikke opplevd sykdom på mine 18 år som fasaneier )...men fasaner trenger trygge bur som er godt sikret mot rovdyr/fugler og buret skal være devis overtekt med tak slik at de alltid vil ha en tørr plass å søke til .

Ta gjerne en titt her http://www.123hjemmeside.no/brubakken1 .

Link to comment
Share on other sites

Gullfasan - Chrysolophus pictus

Tormod Sæthre

gullfasan4.jpgBeskrivelse:

Gullfasanen er vel en av de flotteste fuglene en kan se. Hannen er 90-105 cm lang, der stjerten står for en tredjedel. Det er ikke bare utseende som tiltaler ved gullfasanen. Den er en livlig fasan, spiller gjerne fra tidlig vår, mars til juni. I Kina er den deres nasjonalfugl og beskrevet både i litteratur og kunst. Man må gå helt tilbake til 1740 for å finne de første gullfasanene som ble holdt i volierer i vesten.

Vanlig levealder på gullfasan er 5 år. Gullfasanen kan fly, men foretrekker å løpe/gå på bakken. Blir den skremt vil den lette og fly opp i nærmeste tre.

Desverre er mange gullfasaner blitt krysset med diamantfasanen, mulige kjennetegn er føtter som ikke er helt gule, men gulgrå. Gullfasanen finnes i flere forskjellige mutasjoner, mørk gullfasan: hannen er mørkerød i brystet og hunnen er mørkere brun enn vanlig, gul gullfasan: som navnet sier er den røde fargen erstattet med gult. Flere andre mutasjoner finnes også.

Gullfasanen er meget hardfør og tåler den nordiske vinteren godt, på sommeren er det viktig å skjerme den for kraftig sol, da den kan bli overopphetet.

Utbredelse:

Opprinnelig fra vestlige deler av Kina, men faktisk så har det blitt en selvstendig vill stamme i England etter utsetting.

Biotop:

Holder til i fjellområder, bratte fjellsider med skog, forholdsvis utilgjengelige områder for mennesker. derfor er det egentlig lite vi vet om gullfasanen fra dens liv i vill tilstand.

Maten finner de på bakken, frø, grønne vekster og larver/insekter/biller. Om natten hviler de i et tre. Hannen utstøter et metallisk kraftig rop i hekketiden.

Gullfasanen kan fint holdes sammen med andre prydfugler som svømmefugl og påfugler m.m. Den går ikke særlig sammen med andre fasaner, da kan resultatet bli voldsom slåssing.

Selv om hannens voksendrakt ikke er helt utfarget kan den befrukte egg allerede ett år gammel. Begynner å egge egg i midten av april, om det første settet blir tatt vekk legger den et nytt i juni.gulgullfasan.jpg Eggene legges bak et skjul på bakken, gjerne bak ei rot, under en busk, eller lignende.Vanlig er ca. 6-12 egg som ruges i 22-23 dager. Gullfasanhønen ruger ofte ut eggene selv i fangenskap også. Mange opplever at gullfasanen kan legge nærmere 50 egg på en sesong dersom de blir tatt vekk etter hvert.

Bare etter noen dager kan en se kjønnet på kyllingene. Hunnkyllingene har en brun iris (ring i øyet), mens hannkyllingene har lysere iris, nærmest sølvfarget når de vokser seg til. Forøvrig er kyllingene flinke til å spise.

Volierestørrelse: Min. 15 kvadratmeter.

Hør lyden av gullfasan.Kilde: Prydfugler.no

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Det er mest vanlig å selge ungfugler av fasaner .Dette kommer av at det ikke er så enkelt å ha flere hanner sammen i samme flokk ( slik vi kan med høns ) .Fasaner er veldig forskjellig fra høns :smiley: Ungfuglene selges som regel på seinsommeren eller når det er mulig å kjønnsbestemme dem .

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...