Jump to content

Hvordan finne godkjente eksportører av rugeegg?


Recommended Posts

Til neste år har vi lyst til å prøve å importere rugeegg. Reglene er lest gjennom, og de er forsåvidt greie, bortsett fra at det blir mye styr for å få tak i kun 20 egg om gangen. Men det går sikkert an å importere mange ganger. Men så lurer jeg på, hvordan i all verden finner man noen der ute i det store utland som er godkjente for å sende egg til Norge? Jeg har ikke prøvd å kontakte noen ennå, så kanskje er det lettere enn jeg tror. Jaja, det er kjempelett å finne noen som selger egg til Norge. Men jeg har ikke hørt om noen som gjør det lovlig. Noen som har noen erfaringer å dele?

Link to post
Share on other sites
  • Replies 138
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Eggene tåler fint å fly Kriola . Har fått egg fra ( jada impotert helt lovlig ) både Danmark /Tyskland og det var bra klekke resultat på dem . Jeg gjorde følgende når jeg tok inn egg .Opprettet ko

Jo flere som blir med jo bedre Hvilke raser er du på utkikk etter Pjokkeline? Jeg er ikke på utkikk etter noen helt bestemte raser egentlig, det spørs hva jeg finner. DK og Mille Fleur er aktuelle ra

Vi får informere hverandre hvis vi klarer å snuse opp noen som kan sende egg på lovlig vis Det er sikkert mange som ler av oss som gidder å styre dette, siden det er veldig enkelt å få kjøpt haugevis

Posted Images

Jeg tror du bare må prøve deg fram. På www.safari.til1000.net ligger det mange linker til både svenske, danske +andre lands hønsesider. Der finner man også lokalklubber som sikkert kan formidle kontakt til godkjente besetninger. Kanskje det kunne vært en ide å sende mail til dem med forespørsel?

Lykke til iallefall, det er så utrolig flott at noen virkelig tar dette på alvor, det er den veien vi må gå hvis ikke sykdommer og elendighet skal ta knekken på besetningene våre!

Link to post
Share on other sites

Denne var litt morro å finne Spurven, for jeg sitter med samme tanker...så har lest å studert i det siste om hva man må gjøre, og det er litt av et papirarbeid, men har tenkt som du, hvordan finner jeg noen som er godkjent til å selge til Norge

Link to post
Share on other sites

Det å registrere seg som importør var egentlig greit i følge han jeg bor i lag med, selv har jeg ikke somla meg til å gjøre det ennå :) Man må melde i fra når eggene skal importeres, og det som virker å være mest vanskelig er å finne noen i utlandet som har alle papirer i orden for å selge egg til Norge. Det blir ikke aktuelt før utpå senvinteren, så jeg har god tid til å lete. Satser på mange rolige nattskift på jobb der det blir plenty tid for å tråle nettet etter seriøse oppdrettere som tilfredsstiller de norske reglene!

Takk for tips om linker Andemor, var mange kjekke nettsteder der, og mange med linker videre :)

Link to post
Share on other sites

Er ikke dette merkelig? Det er veldig mange raser prydhøns her til lands, og mange fargevarianter av de. De siste årene er utvalget blitt en god del større. Likevel er responsen på tråden veldig dårlig. Ingen som har importert fugl eller egg fra utlandet?

Link to post
Share on other sites

Dette er ikke bare noe man tror, vi VET jo hvordan importen av egg og dyr stort sett foregår! Derfor synes jeg det er så bra når noen endelig prøver å få dette til på lovelig vis. Og at det må finnes oppdrettere i bl.annet våre naboland som godt kunne tenke seg å være med på å gjøre ting lovelig, det tror jeg absolutt. Derfor kan det være en ide å kontakte diverse lokalklubber, eller oppdrettere, i utlandet og kanskje få noen tips og råd der. Jeg har desverre ingen bedre råd å komme med, men det hadde jo vært flott om noen flere hadde deltatt på denne tråden med eventuelle råd eller egne erfaringer. Som Tormod også er inne på, det er veldig mange raser og fargevarianter rundt om i landet nå. Og de har vel neppe fløyet hit selv....! :laugh:

Link to post
Share on other sites

De kommer nok flagrende når det er sørøstlig storm vil jeg tro :) Ellers så kan det hende golfstrømmen tar med seg befruktede hønseegg som man kan finne blandt rekved og anna boss på strendene. Hm, jo, det er nok slik det henger sammen!

Har en anelse om at å importere rugeegg på lovlig vis krever litt "nybrottsarbeid". Men jeg skal hvertfall prøve, så får vi se om det er mulig for en ganske vanlig hvermannsen å få det til. Kan hende det blir en del dyrere enn å bestille ulovlig fra alle de man finner på nett, men skal jeg tjene til livets opphold på høns så skulle jeg sikkert heller satsa på noen tusen storverpere eller slaktekylling som eser ut til slakteferdig størrelse på en måned :)

Link to post
Share on other sites

Jeg prøvde i vinter å importere rugeegg fra England på lovlig vis. Kun en av de jeg kontaktet (ca 15 som drev ganske stort) hadde eller ville skaffe de nødvendige papirer fra veterinær. Denne ene ville imidlertid ikke sende eggene, da han mente de uansett ble ødelagt av gjennomlysning i tollen. Det er mulig det er enklere å importere fra våre naboland, men tror ikke utvalget er ikke like stort her? Uansett hadde det vært interessant å vite hvilke oppdrettere andre har vært i kontakt med når de har importert, og fra hvilke land de har erfaring med import.

Link to post
Share on other sites

Jeg har vært i kontakt med en i England, og her er svaret jeg har fått:

Thankyou for the enquiry, I cannot supply eggs outside the EU countries, we do not have the necessary blood testing done for export of eggs with a customs label.

There is no one in this area which will export eggs as the expense of blood testing is too much for the business it would bring to us.

Link to post
Share on other sites

Har selv luktet på muligheten til å importere fra storbritannia, da vi har familie som stort sett tar turen til enten England eller Skottland hver sommer, men ser samme svar går igjen som skrevet ovenfor. Ser da at man selv må betale oppdretterne kostnaden som følger med testing, og da blir det så dyrt at rugeegg egentlig er uaktuelt for min del. Flørter nå med tanken å heller importere livdyr, og da betale testing av de aktuelle dyrene. Nå er det mulig å melde inn en stedfortreder for importør, såvidt jeg har forstått, og da må jeg ikke nødvendigvis reise ned selv.

Meeeen; er ikke vi underlagt EU's regler for import/eksport i form av EØS? Som sagt; import har ikke vært aktuelt for meg så langt, så har ikke rukket å orientere meg skikkelig. Tenker som Spurven, at jeg fortsatt har tid til å jobbe meg gjennom regelverket i god tid før det blir aktuelt! ;)

Link to post
Share on other sites

Ut i fra mine tolkninger av reglene er det kun Salmonella-test maks 3mnd før eggene skal sendes som kreves. Ellers må distriktet ikke være underlagt restriksjoner som omfatter fjærfesykdommer. De skal ikke være vaksinert med aktiv vaksine mot ND de siste 30 dagene, de skal ha oppholdt seg innnefor EØS de siste 12 uker, og ikke vise tegn til sykdom.

Arrester meg gjerne hvis det er flere viktige punkter som skal være med!

Jeg har sendt mail til en i Danmark som driver det stort innen salg av rugeegg av mange forskjellige raser, og spurt han om han kunne være interessert i å kunne eksportere egg på lovlig vis. Dette krever jo selvsagt ekstra kostnader, men er vi mange nok som er villige til å betale litt mer for egg kan importeres lovlig, så kanskje det kan la seg gjøre å overtale noen til å teste sin besetning for Salmonella :)

Link to post
Share on other sites

Jo flere som blir med jo bedre :) Hvilke raser er du på utkikk etter Pjokkeline? Jeg er ikke på utkikk etter noen helt bestemte raser egentlig, det spørs hva jeg finner. DK og Mille Fleur er aktuelle raser som finnes i mange fine farger som er sjeldne her i Norge. Ikke så sjeldne farger hadde nok også hatt godt av litt nytt blod. Andre som kan være aktuelle er Lakenfelder, Islandshøns, Araucana, Chabos, Hollandsk Dverg osv... Hehe, det ligger an for utvidelse av hønsehuset, det er så mange fine raser jeg kunne tenkt meg!

Jeg vet samboeren min er inne og leser her på forumet, så kjære, du slipper å bekymre seg for at vi går tom for byggeprosjekter ;)

  • Upvote 1
Link to post
Share on other sites

Jeg har sendt epost til en i danmark som driver med campiner, lyst å få tak på det. Han driver også med gås til slakt så det var en som mente at han da muligens testet dyra for salmonella. Venter på svar ennå...

Men jeg har også tolket reglene slik som du spurven.

Men så lyst å få tak på campiner fra englan/belgia eller annet land for å ha forskjellig blod. For i danmark er det kun en blodslinje som har vært den samme i 50år...

Link to post
Share on other sites

Vi får informere hverandre hvis vi klarer å snuse opp noen som kan sende egg på lovlig vis :) Det er sikkert mange som ler av oss som gidder å styre dette, siden det er veldig enkelt å få kjøpt haugevis med egg uten å styre med lover og regler. Sjansen er mikroskopisk for å bli tatt virker det som. Men før jeg evt konkluderer med at reglene er uhensiktsmessige og umulige å følge hvis man skal importere egg, så skal jeg hvertfall gjøre et helhjerta forsøk på å se om det lar seg gjennomføre å innføre rugeegg på lovlig vis :)

  • Upvote 1
Link to post
Share on other sites

Bra tiltak. En ide kan kanskje være å legge inn bestillingsliste her dersom man får napp hos noen. Det gjør at kostnaden for den som importerer blir adskillig lavere. Sikkert mange som kan tenke seg nytt blod fra sertifisert besetning. Er det interesse kan vi lage et eget underforum for dette.

Link to post
Share on other sites

Absolutt et pluss om du lager et underforum, Tormod! Tror vi er veldig mange som har lyst til å importere!

Er det noen som vet om dette med antall gjelder pr "inntak"? Tenker som så at dersom det er postegg risikerer man svært dårlig klekkeprosent når eggene må reise såpass langt.. Kan fort være man trenger flere egg.

Link to post
Share on other sites

Jeg har forholdt meg til å lese om reglene som gjelder for import av mindre enn 20egg. Da tolker jeg det dit hen at det er max 19 egg pr sending.

Pakningene skal bare inneholde rugeegg av samme art, kategori og type fjørfe og fra samme fjørfevirksomhet.

Altså vi kan ikke blande andeegg med hønseegg, men ha flere forskjellige raser hønseegg i samme pakke.

Katergori er jeg litt usikker på hva de maner med?

Link to post
Share on other sites

Har også snust på dette med å importere egg fra U.K. Da jeg har endel familie der og er der ofte. Men, som sagt av flere i tråden her så ender det, hvert fall for meg så langt, at jeg er den som må dekke kostnadene for testing av fuglene. Da blir det plutselig veldig dyrt. Men jeg har funnet folk som er interesserte i å selge egg, det er bare alt det andre.. Og når jeg nå i sommer fikk høre av en meget erfaren hønsemann at rugeegg ikke tåler å fly(!), mistet jeg litt piffen.. Men skal over til England før jul og fortsetter detektiv arbeidet ;)

Link to post
Share on other sites

Eggene tåler fint å fly Kriola :tongue: . Har fått egg fra ( jada impotert helt lovlig :wink: ) både Danmark /Tyskland og det var bra klekke resultat på dem .

Jeg gjorde følgende når jeg tok inn egg .Opprettet kontakt med oppdretter av den seriøse sorten ,ble enig om hvilke tester som måtte tas .betalte oppdretter på forhånd ( vi spleiset) og fikk dokumentsjon på testresultat ,videresendt til mitt MT kontor ,søkte da så om import av gitt antall egg ( 19 stk ) Oppdretter la kopi av sine papirer i esken og tollen stemplet disse som kontrollert .

Samme prosess har jeg gjort når jeg skal eksportere egg . (Samonellatesting + helsesertifikat på fuglene) Der spleiset jeg selvfølgelig med kjøper på testingen da jeg også har god nytte av å ha disse testene iorden hos meg .

Samme prosess blir gjort for hver gang du vil importere egg så sant ikke selger velger å teste alle fugler i sitt oppdrett hvis han har flere aktuelle raser å selge fra . Da er det kun kopi av dokumenter og importtilatelsen som må fornyes .

Mattilsynet plikter å hjelpe deg hvis det er problemer med ufylling eller lignende ting .

  • Upvote 2
Link to post
Share on other sites

Dersom noen som har planer om å importere egg ønsker det, kan jeg lage et eget underforum til formålet. Etter hvert kan det hende flere vil prøve seg på import, når flere går sammen kan det være at den som er villig til å gjøre jobben slipper egne utgifter på dette. :) Gi meg bare et hint den som vil lage ei bestillingsliste så lager jeg et underforum.

Link to post
Share on other sites

Her slenger jeg med med da jeg har intresse for de mange av de samme rasene som pjokkeline, pluss gul col. brahma og sussex i annen farge en hvit col. - da gjerne rød eller gul! :)

Har snakket litt med MT om å importere fra Sverige og fikk beskjed at de vi importerer fra må ha godkjente papirer, altså må de ha tatt blodprøver av hønsa som viser at de er friske og frie for smittsomme sykdommer, samt så måtte vi registrere eggimporten på altinn.no

Andre sier at dette ikke stemmer så litt ulike meninger innen MT er det også... :huh:

Jeg er jo som sagt båndlagt til i februar, men ønsker å planlegge litt nye rugeegginnkjøp til våren alikevel da jeg håper vi er kvitt smitten da, noe vetrinærinstituttet mener vi skal være også :)

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


avem


×
×
  • Create New...