Gå til innhold

Hvor mye eter brun lohman?


tor1

Anbefalte innlegg

avem

Hei.

Fôrmengde er veldig interessant å se på!

Dagens høytytende verpeflokker har faktisk et svært moderat fôrforbruk. De spiser ca 110 - 115 gram kraftfôr pr dag selv om de faktisk legger 1 egg på over 64 gram om dagen i lange perioder.

Høns har faktisk en relativt velutviklet evne til å tilpasse fôropptaket til deres behov. Dette ser vi på måten de plukker kråsstein og kalk (skjellsand/ kalkstein) for å dekke kalkbehov og sikre kråsstimuli. Forsøk har vist at selv slaktekyllinger klarer å sette sammen en balansert diett dersom de tilbys ulike råvarer gitt hver for seg. I kommersielle flokker så tar fôrleverandøren seg i all hovedsak av dette ved å sette sammen fôret nøyaktig etter de behovene som flokken har til vedlikehold, vekst og produksjon. De aller fleste kommersielle flokker får jo kun tilgang til kraftfôr – og da må alt være på plass.

I flokker som får gå ute og plukke litt mer her og der – gress, innsekter og matrester osv. så blir dette litt annerledes enn med bare kraftfôr. Da blir det litt mer som hos oss mennesker. Vi kan tenke at så lenge de spiser fritt og variert så kommer de til å komme i mål med det de trenger av de fleste næringsstoff.

Brød er en god kilde til energi og tilgjengelig næringsstoffer for høns. Men, hvis du bruker mye brød slik at dette blir hovednæringskilden til flokken ville jeg tatt en nærmere titt på næringsinnholdet som står på brødposen og sammenliknet denne med det som står på kraftfôrsekken. Kraftfôret er produsert for å dekke alle hønas næringsbehov dersom det gis alene og kan dermed være en slags fasit i forhold til behovene. Dersom det er stort avvik mellom brød og kraftfôr så ville jeg gitt flokken noe i tillegg for å balansere dietten. Tilskudd av flytende multivitaminer tilpasset fjørfe kan også være en ide i tilfeller der lite kraftfôr blir brukt.

En sak å være litt bevisst på er saltinnholdet i en del matvarer, som for eksempel brød. Salt stimulerer appetitten og kan bidra til noe overkonsum – og det er ikke ønskelig.

Hilsen Trude Ulven

Produktsjef fjørfe, Felleskjøpet

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...