Gå til innhold

Hønsetips? :)


kalsn

Anbefalte innlegg

Hei! Splitter ny på forumet, og lurer på litt ting..


 


Bor på gård og har i flere år snakket løst om det å få oss høns, men nå har vi bestemt oss.  :dans:


I førte omgang blir det tre høns, så når vi har blitt mer drevne vil jeg få tak i en hane og få noen kyllinger.  :cheesy:


Er det best å skaffe seg voksne høner, unghøner eller kyllinger i første omgang? Bør det være like gamle, oppvokst samme sted? Usikker på hvilke raser som er å finne i nærområdet her, men då en annonse på finn, en gård med mange forskjellige raser, men det er over 6 timer med bil unna, hvordan går det?


 


Vi har hund og katt, men det er det vel fler som har, det går bra? Hunden blir nok ikke noe problem, hun er smart og skjønner fort hva som er lov og ikke og hvem som hører til familien.  :wink: Jeg tror det går bra med katten, men gubben er mer usikker.


 


 


Hvilke rase?


Er usikker på rasevalg, vil ha rolige, snille og tamme høns. Gode eggleggere, store fine egg, men at de også kan legge seg klukk når vi får oss hane. Det er vel noen raser som "ikke vil" ruge? 


Det viktigste er da at de er snille, rolige, tamme og legger bra med store fine egg til oss. Satser på noen uten fjør på bena, da det garaantert vl bli noe sølete ut her. Har lest endel om Australorps og synes det virker som bra høner for oss, men Isbar var også intressante, mye pga spesiell farge på eggene.  :azn: Det går bra å ha australorps og isbar sammen? Så lenge en hane ikke er større enn isbar?


 


Hønsehuset..


Skal bygge hønsehus selv som skal isoleres. De skal ha inngjerdet, rovdyrsikret uteplass som de får fri tilgang til på dagtid, pluss at de vil nok bli sluppet løs i hagen under tilsyn. Plasseringen har jeg ikke bestemt ennå, men litt i ly for den værste vinden tenker jeg, men hva med sol, mest mulig?


Vi bor ved kysten så det er ikke sprengkulde på vinteren, men ned i -15 kan det bli av og til. Men vind og mye regn er det her. Trenger vi varmelampe når det er isolert?


 


Har kikket endel på hønsehus, men ikke funnet ut akkurat hvordan våres blir. Dette var fint: http://jeanetteshage.com/2011/11/15/nytt-h%C3%B8nsehus/ Enkelt, ser ut til at det er lett å inni å hente egg og rengjøre, men usikker på om verpekassene skal litt opp fra gulvet?


Også vil jeg bygge det stort nok til at de har god plass, selvom det skulle komm en hane og kyllinger etterhvert.. Trenger høne og kyllinger sin egen plass, avsperra fra de andre?


 


 


Også er det et spørsmål om utøy.. Midd, lus og sånt er ..grøss.. Er det noe man er "nødt" til å få før eller siden, eller kan det unngåes? Hva er deres beste tips for å unngå det?


 


 


Tusen takk, hilsen  :egg:


Lenke til kommentar
Del på andre sider

avem

Hei! Splitter ny på forumet, og lurer på litt ting..

 

Bor på gård og har i flere år snakket løst om det å få oss høns, men nå har vi bestemt oss.  :dans:

I førte omgang blir det tre høns, så når vi har blitt mer drevne vil jeg få tak i en hane og få noen kyllinger.  :cheesy:

Er det best å skaffe seg voksne høner, unghøner eller kyllinger i første omgang? Det er hips om haps, fordelen med kyllingar er at du får prega dei frå starten av.

Bør det være like gamle, oppvokst samme sted? Å sette sammen kyllingar med ulik alder kan by på utfordrigar i form av hakking, høns lever i eit strengt hiriarki. Kyllingar vil også ha det slik etter kvart som dei veks til. Så det beste er å få jamngamle kyllingar. Når det kjem til å sette sammen kyllingar frå fleire stadar er det greit å vite at fara for sjukdom aukar

Usikker på hvilke raser som er å finne i nærområdet her, men då en annonse på finn, en gård med mange forskjellige raser, men det er over 6 timer med bil unna, hvordan går det? Kanskje du kjem i kontakt med nokon i ditt område her: http://www.fuglepraten.no/index.php?/forum/96-hvor-bor-medlemmene/

 

Vi har hund og katt, men det er det vel fler som har, det går bra? Hunden blir nok ikke noe problem, hun er smart og skjønner fort hva som er lov og ikke og hvem som hører til familien.  :wink: Jeg tror det går bra med katten, men gubben er mer usikker. Om du har hønsa i garde/voliere burde det gå bra.

 

 

Hvilke rase? Her er mange ting å tenkje på, det finnest så utruleg mange flotte raser.  http://www.123hjemmeside.no/Ladeoppdrett/74938590 Her kan du studere rasene: http://www.safari.til1000.net/honsesafari.htm

Er usikker på rasevalg, vil ha rolige, snille og tamme høns. Gode eggleggere, store fine egg, men at de også kan legge seg klukk når vi får oss hane. Det er vel noen raser som "ikke vil" ruge? Den Norske Jærhøna har missta evna til å ruge ellers er det andre raser som ikkje ruger like lett som andre.

Det viktigste er da at de er snille, rolige, tamme og legger bra med store fine egg til oss. Satser på noen uten fjør på bena, da det garaantert vl bli noe sølete ut her. Har lest endel om Australorps og synes det virker som bra høner for oss, men Isbar var også intressante, mye pga spesiell farge på eggene.  :azn: Det går bra å ha australorps og isbar sammen? Så lenge en hane ikke er større enn isbar? Det stemmer :)

 

Hønsehuset..

Skal bygge hønsehus selv som skal isoleres. De skal ha inngjerdet, rovdyrsikret uteplass som de får fri tilgang til på dagtid, pluss at de vil nok bli sluppet løs i hagen under tilsyn. Plasseringen har jeg ikke bestemt ennå, men litt i ly for den værste vinden tenker jeg, men hva med sol, mest mulig? Skygge er best, høns vert lett overoppheita.

Vi bor ved kysten så det er ikke sprengkulde på vinteren, men ned i -15 kan det bli av og til. Men vind og mye regn er det her. Trenger vi varmelampe når det er isolert? Det skal ikkje vere nødvendig med varme, men utfordringa ved mange minus er at vatnet frys. Når det kjem til kva rase du bør velge med tanke på kulde, er nok høns med små kammar og hakelappar det beste.

 

Har kikket endel på hønsehus, men ikke funnet ut akkurat hvordan våres blir. Dette var fint: http://jeanetteshage.com/2011/11/15/nytt-h%C3%B8nsehus/ Enkelt, ser ut til at det er lett å inni å hente egg og rengjøre, men usikker på om verpekassene skal litt opp fra gulvet? Dette huset er litt lite til Australorps. Verpekassene kan med fordel komme opp frå golvet om du har høns som likar seg i høgda.

Også vil jeg bygge det stort nok til at de har god plass, selvom det skulle komm en hane og kyllinger etterhvert.. Trenger høne og kyllinger sin egen plass, avsperra fra de andre? Det er tryggast slik ja, sinte nebb er ikkje godt for ein liten kylling  http://www.123hjemmeside.no/Ladeoppdrett/38104079

 

 

Også er det et spørsmål om utøy.. Midd, lus og sånt er ..grøss.. Er det noe man er "nødt" til å få før eller siden, eller kan det unngåes? Hva er deres beste tips for å unngå det? 

Dette er vanskelig å unngå, men ved å holde villfugl unna er mykje gjort. Lykke til med valg av rase og planlegging :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Nå er vel kanskje ikke australorps det beste valget, om du er på utkikk etter klukkhøner. Hvis dette er viktig for deg bør du kanskje vurdere en annen rase, selv om det finnes stammer med australorps som ruger. Hva med orpington? Store, fluffy og fine, og kjent for sitt rolige og gode gemytt. Og de ruger.

Når det gjelder katta så er kyllinger i faresonen, men voksne høns klarer seg fint. Her holder kattene seg på avstand når hønsa er i hagen, kloke av skade.

Vi har både sol og skygge i luftegården - da kan de velge selv. De elsker å sole seg, men på varme sommerdager holder de seg i skyggen.

Vil anbefale at dere bygger slik at dere heller har "for god plass" enn for liten. Vinterstid vil det være nødvendig å holde dem innendørs om det er veldig kaldt/blåser. Da bør de ha litt plass til å røre på seg.

Lykke til! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...