Gå til innhold

hva slags rase brukte dei til egg pruduktsjon før lohman.


Anbefalte innlegg

  • 1 måned senere...
avem

Hvert land hadde sine egne raser, og i mange land brukte man RIR eller krysninger med RIR, da en god RIR krysset med en hoene som kommer ifra en familie som legger godt med egg, vil faa avkom som legger ennu flere egg.De fleste raser er "funnet opp", idet man krysset og eksperimenterte med aa lage gode "utility"-raser hvor hoenene la masse egg, og hanene var god mat. Australorps var en veldig populaer rase for egg, men de fleste raser doede nesten ut da hybridene ble "funnet opp". De fleste raser vi har idag er egentlig ikke raser, men krysninger. RIR, for eksempel er et resultat av systematiske krysninger med bl.a.Shanghai, Malay, Italiener, Java samt noen udefinerte lokale raser. Saa RIR er nesten en hybrid, forskjellen er at den avles imot sin egen rase for aa lave mere RIRs, mens hybrider lages ved systematisk avl av diverse raser, mens hybrider (slutt-produktet) ikke avles imot sine egne. ISA Brown, foreksempel har alltid RIR som far og Rhode Island White som mor. Hvis man krysser en RIR hane med en ISA Brown, vil man faa en 3/4 RIR hvor hoenene legger like godt som sine hybride moedre, saa hybrid i hoense-sammenheng er ikke det samme som hybrid i andre dyr, f.ex. muldyr. Den stoerste trusselen for hoense-industrien er at man risikerer aa innavle foreldrene og besteforeldrene til hybridene saa lenge, at man ikke er helt sikker paa hva som vil skje. Det er mulig at man faar fruktbarhets-problemer, kanskje om 10 aar, kanskje om 100 aar, eller kanskje ikke i det hele tatt, man vet ikke, man gjetter. Dette kunne jeg skrive om i timesvis, men dette ble et svar i et noetteskall. Er du noe klokere, eller fikk du bare flere spoersmaal enn svar?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Må bare legge til at hvit italiener var i mange år verdens mest brukte verperase. Den ble i utgangspunktet innført fra Italia til Amerika på 1830 tallet, hvor den ble videreutviklet til den etterhvert så kjendte verperasen, og eksportert videre til all verdens land.  Den var den desidert mest brukte verperasen i mange år, både i vårt land, og i verden forøvrig, inntil de forskjellige hybridene kom inn i bildet etterhvert. Hvit italiener var også brukt i arbeidet med å utvikle de nye produksjonshønene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Får bidra med en rase som ennå ikke er nevnt jeg og da. Shaver, var brukt en del i Norge før Lohmann kom for fullt. Også de var i både brune og hvite utgaver. Jeg hadde en liten flokk av de hvite for mange år siden. Gode eggleggere.

Det er bilde av de brune på denne nettsiden: http://www.manorbb.co.nz/garden-farm.htm

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...